Broodmaaltijd

Lemon Curd

Broodmaaltijd

Lemon Curd

Lemon Curd is een heerlijke spread gemaakt van citroensap, suiker en eieren. Het mengsel wordt in een waterbad (au-bain-marie) verwarmd. Hierbij zet je de kom (of bovenkant van een bain-Marie-pan) op een pan met bijna kokend water zodat de bodem het water raakt, maar het water niet in de kom kan komen. Om ervoor te zorgen dat het mengsel gelijkmatig gaar wordt blijf je eerst roeren, waarbij je de bodem goed raakt, tot de suiker is gesmolten (er zijn dan geen suikerkristallen meer te zien). Vervolgens roer je het citroensap erdoor en blijf je op dezelfde manier rustig roeren tot je een dikke spread hebt. Ik maak de potjes, om de lemon curd in te bewaren, vooraf schoon in de afwasmachine op het heetste programma. De lemon curd blijft een paar weken goed maar dan moet je het wel koel bewaren.
Je kunt het sap geheel of gedeeltelijk vervangen door limoen-, sinaasappel en of grapefruitsap.
Lemon curd is lekker op brood, beschuit, toast, in gebakjes, taart, op cake, muffins, cupcakes, scones, flensjes, in toetjes, over ijs, als zoete dip voor knapperige koekjes en tussen 2 Maria-biscuitjes (zoals vroeger boter en hagelslag mmm.. jeugd sentiment!).

Voor 3-6 potjes

Bereidingstijd ca. 25 minuten

Bereidingswijze

  1. Rasp de citroenschil op een fijne rasp. Halveer en pers de citroenen uit. Zeef het sap.
  2. Snijd de boter in klontjes en leg ze met de citroenrasp en suiker in een grote kom.
  3. Zet de kom op een pan met bijna kokend water zodat de bodem het water raakt, maar het water niet in de kom kan komen. Roer tot het mengsel glad is zonder suikerkristalen.
  4. Roer het citroensap erdoor.
  5. Klop de eieren in een schaaltje heel goed los en roer het door het mengsel in de kom op de pan. Blijf 10-15 minuten rustig roeren tot de “lemon curd” is gestold en de dikte heeft van vla.
  6. Schenk/schep in schone potjes, met het deksel open laten afkoelen en afgesloten koel bewaren. ®José van Mil

Lemon Curd

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer