Gebakken eendenborst met sinaasappel-chocoladesaus
Met deze gebakken eendenborst met sinaasappel-chocoladesaus zet je snel een feestelijk hoofdgerecht op tafel. Eendenborst is eenvoudig te bereiden en heeft daarbij ook nog eens een korte bereidingstijd. Diegene die mij kennen weten dat ik verslingerd ben aan mijn plaatstalen koekenpannen, iets anders komt er bij mij niet meer in. Zeker voor het bakken van eendenborst en biefstuk wat mij betreft dé beste pan om te gebruiken! Wil je meer lezen over lees dan mijn blog maar eens.
Lees meerChocoladetruffels met chilipeper of zeezout
Deze heerlijke romige chocoladetruffels met chilipeper of zeezout doen het goed bij een lekkere kop koffie, espresso of latte. Werk snel en met koele handen want hoe warmer het chocolademengsel hoe zachter het wordt en hoe lastiger het te verwerken is. Met chilipoeder of zeezout geef je net even een andere draai aan de chocoladetruffels. Bewaar ze in een goed afsluitbaar doosje in de koelkast. Zo kunnen er geen luchtjes van andere etenswaren aan de truffels komen. Voor ± 22 truffels Bereidingstijd: ± 30 minuten (+ ± 30 minuten opstijven)
Lees meerGemarineerde watermeloensalade
Nog even genieten van het warme weer met deze heerlijke watermeloensalade. Ideaal voor een feestje in de tuin en genoeg voor een flink aantal vrienden. Natuurlijk kun je de ingrediënten halveren als je met minder mensen bent. Het is geen ‘strak’ recept, dus heb je meer tomaten of meer watermeloen, geen zorgen. De frisheid van de salade blijft.
Lees meerPittige gazpacho van tomaat en watermeloen
Tjonge, wat was het heet deze zomer. Wij zaten tijdens deze canicule – Frans voor hittegolf – in de Perigord met temperaturen boven de 40 °C. En hielden ons werkelijk op de been met heerlijk verkoelende gazpacho. Elke morgen maakte ik weer een andere variatie op deze oer-Spaanse koude soep. Dat is echt zo gedaan! Je moet de soep wel een paar uur in de koelkast op smaak laten komen. En natuurlijk door en door koud laten worden. Zo genoten we elke dag weer van een nieuwe zelfgemaakte gazpacho bij de lunch. Maar gazpacho is ook een heerlijk pittige opfrisser op elk ander te warm moment van de dag. Deze variant met pittige gesmoorde tomaat en frisse, lichtzoete watermeloen was unaniem favoriet. Daarom wil ik het recept graag met jullie delen. Want deze gazpacho doet het ook nu het wat koeler is, prima als lunchsoep of als voorgerecht bij een zomers etentje. Ik gebruik hier in Zuid-West Frankrijk in het recept piment d’espelette. Dat is een rode peper die in en rond het Zuid-Franse dorpje Espelette in Frans Baskenland groeit. Deze rode peper is aromatisch en licht pittig en wordt meestal vermalen verkocht. De peper is goed te vervangen door pittige paprikapoeder.
Lees meerSalade van courgette, sinaasappel en geitenkaas
Het idee voor deze salade van courgette, sinaasappel en geitenkaas kreeg ik op een eilandje in Kroatië. De courgettelinten zijn gemarineerd in sinaasappelsap. De gekleurde viskuiteitjes geven zout tegenover het zoet van dadels en sinaasappelsap. De viseitjes kunnen vervangen worden door haring of gerookte forelfilet.
Lees meerPulled pork van Livar procureur
Deze keer een recept voor pulled pork. Ik gebruik een mooi stuk Livar procureur dat langzaam gegaard wordt in de oven. Zo’n mooi stuk vlees vraagt wat aandacht maar dan heb je ook wat. Een prima weekendgerecht want dan heb je meestal iets meer tijd om extra aandacht aan het eten te besteden. Alhoewel, juist met een pulled pork heb je eigenlijk tijd over want de oven doet het meeste werk! Je moet wel in de buurt blijven omdat het vlees afentoe aandacht vraagt maar hebt ook de tijd om je bezig te houden met je gasten of familie. zijn blije varkens die lekker vrij kunnen rondscharrelen en worden gevoed met regionale granen en dat proef je! Hoofdgerecht voor 6-8 personen Voorbereidingstijd: ± 10 minuten Oventijd: ± 7 uur
Lees meerRODE FREGOLASALADE MET FETA & POMPOENPITTEN
Rode fregolasalade. Dat klinkt lekker zomers toch? Deze knalrode salade is inderdaad een perfect uitgangspunt voor een lekkere lunch buiten en natuurlijk ook als echte maaltijdsalade met bijvoorbeeld verse makreel of zalm van de barbecue. Een restje kun je verwerken tot meeneem-lunchsalade met bijvoorbeeld wat rucola en flinterdunne reepjes venkel. De salade ziet er superspannend uit, maar is heel eenvoudig te maken. De dieprode kleur krijg je door de fregola met kleine blokjes biet te koken in bietensap. Je kunt deze salade naar eigen inzicht op smaak brengen. Ik heb dragonazijn gebruikt, maar balsamicoazijn kan ook heel goed. En in plaats van pompoenpittenolie en pompoenpitten kun je ook walnootolie en walnoten gebruiken. Of avocado-olie en plakjes avocado.
Lees meerJapanse spinazie met sesamdressing
Spinazie met Japanse sesamdressing gemaakt met 3 ingrediënten in 5 minuten klaar
Lees meerHoe moet je bavette bereiden?
Hoe moet je bavette bereiden? Het bakken van dit mooie stukje vlees vraagt wat aandacht maar is niet echt moeilijk. Maar eerst wat warenkennis; bavette wordt gesneden van de vang dit is een gedeelte van de buitenzijde van een runderachtervoet. Dit speciale stukje vlees bevindt zich tussen de bil en de borst en wordt ook wel vinkenlap, vanglap, halve maan of flank steak genoemd. Bavette is een stevig stukje vlees met een lange grove draad. Over het algemeen werd de bavette als stoofvlees of poulet verkocht maar tegenwoordig zie je dit vlees steeds vaker onder de Franse naam bavette op de kaart van trendy restaurants staan. Helemaal niet vreemd als je bedenkt dat de bereiding kort en de smaak echt geweldig is. Zeker als je van vlees met een beetje bite houdt moet je het zeker een keer proberen. Maak er dan geen stoofgerecht van maar doe als de Fransen en bak de bavette ‘saignant’ of zoals wij zeggen ‘rood’. Dit mooie stukje vlees past ook prima bij een feestelijk diner. Met een mooie saus of garnituur en lekkere bijgerechten erbij zet je snel en zonder uren in de keuken te staan een heerlijke maaltijd op tafel. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 15 minuten
Lees meerHoe maak je vlierbloesemchampagne
Houd je van vlierbloesem dan moet je in deze periode eens een paar flessen vlierbloesemchampagne maken! De vlieren staan nu in volle bloei en de bloemen geuren verrukkelijk maar die zijn ook zo weer weg. Bij mij staan er alweer een aantal flessen in de kelder. En als ik dan toch vlierbloesemschermen pluk maak ik ook altijd een paar flessen vlierbloesemchampagne. Ook voor de champagne heb je mooie geurige bloemschermen vol stuifmeel nodig want zo krijg je die heerlijke vlierbloesemsmaak aan de drankje! Deze zomerse mousserende drank bevat slechts weinig alcohol en doet het goed op warme zomerse dagen. Door de alcohol is het wel een echt volwassen drankje! Voor 2-3 flessen Bereidingstijd: 20 minuten + 3 dagen trekken en ± 2 weken wachten
Lees meerHollandaise saus
Hollandaise een klassieke saus, die heerlijk over groente of visgerechten is. Een zelfgemaakte Hollandaise saus maak je met echte boter. Voeg net als mayonaise de warme gesmolten boter langzaam toe zodat de saus een mooie binding krijgt. Je kunt de saus in op een warme plek een half uurtje bewaren tot je het gerecht gaat serveren. Culinaire fotografie Sven Benjamins.
Lees meerChampignoncrème
Kastanjechampignons hebben veel smaak, maar in combinatie met ansjovis krijg je een ongeloofrijk rijk gerechtje. Heerlijk op geroosterd brood of een toastje. In een handomdraai gemaakt.
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer