Recepten

Hoofdgerecht – 22 oktober 2019

Tips en tops voor gebraden kip

Het perfect geroosterde kippetje krijg je door de kip op tijd uit de koelkast te halen. Je kunt er zelfs voor kiezen om de dag ervoor al de kip met zout en peper te bestrooien zodat de smaak erin trekt. Door met je vingers het vel voorzichtig lost te maken kun je er een kruidenboter of salieblaadjes onder stoppen voor extra smaak. Door het kippetje eerst op hoge temperatuur te roosteren krijg je een lekker krokant velletje. Door de oven temperatuur weer lager te draaien krijg je een lekker sappig kippetje. Op het karkas gebraden kippenvlees heeft meer smaak. Door de kip te vullen met citroen en kruiden krijgt het vlees een extra lekkere kruidige smaak.

Lees meer
Broodmaaltijd – 11 oktober 2019

Broodje mosselen met gebakken ui

Een pannetje mosselen gegeten en nog mosselen over? Bewaar het mosselvlees en maak er een van de volgende dagen deze heerlijke broodjes van. De combinatie met de gebakken ui en verder alleen peper, is geweldig. De broodjes zijn zo klaar. Het is een oud recept. Vroeger stonden in Amsterdam op verschillende plaatsen stalletjes waar je in de winter deze broodjes met mosselen kon kopen om ter plekke op te eten. Had je het koud dan brachten deze broodjes je weer op temperatuur. Echt comfortfood!

Lees meer
Gebak – 7 oktober 2019

Sticky appeltaart met pecannoten

Het is appeltijd! Morgen ga ik bij een vriendin in haar boomgaard helpen appels plukken. Dat wordt weer wekenlang smullen van die lekker knapperige appels met heel veel smaak. En natuurlijk appeltaart bakken. Het recept voor deze appeltaart ontstond al doende, toen ik appeltaart bakte voor een een groep vriendinnen. Het was een groot succes, de taart was echt schoon op toen ze weer vertrokken. Het proberen waard! Je kunt dit recept ook als basis gebruiken en er je heel eigen draai aan geven. Varieer bijvoorbeeld met noten. Walnoten of hazelnoten zijn ook erg lekker in deze taart. En in plaats van appelstroop of dadelstroop, kun je ook honing of ahornsiroop gebruik. Kortom dit is echt een taart waar je je eigen fantasie op kunt uitleven. Serveer de stukken taart met slagroom of eigenlijk nog lekkerder met en dot volvette Griekse yoghurt. 

Lees meer
Hoofdgerecht – 2 oktober 2019

Zalm en aardappelpuree met zeekraal

Zeekraal is net als lamsoren een zeegroente. Ze groeien op de lagere kalere stukken van schorren en slibben. Bij vloed komen de plantjes onder water te staan, bij eb worden ze geoogst. De groene stengeltjes van zeekraal zijn zilt en knapperig van smaak. Zeekraal kan rauw gegeten worden, maar je kunt het ook kort stoven. Verwijder van zeekraal de onderste stengelsegmenten, die kunnen wat hard zijn. Pluk of koop zo dun mogelijke zeekraal. Zeekraal is het hele jaar  beschikbaar. Het is lekker bij vis, schaal- en schelpdieren. De zalm heb ik op lage temperatuur in de oven gegaard, maar snel om en om bakken kan ook.  

Lees meer
Hoofdgerecht – 16 september 2019

Gebakken eendenborst met sinaasappel-chocoladesaus

Met deze gebakken eendenborst met sinaasappel-chocoladesaus zet je snel een feestelijk hoofdgerecht op tafel. Eendenborst is eenvoudig te bereiden en heeft daarbij ook nog eens een korte bereidingstijd. Diegene die mij kennen weten dat ik verslingerd ben aan mijn plaatstalen koekenpannen, iets anders komt er bij mij niet meer in. Zeker voor het bakken van eendenborst en biefstuk wat mij betreft dé beste pan om te gebruiken! Wil je meer lezen over lees dan mijn blog maar eens.

Lees meer
High-tea – 4 september 2019

Chocoladetruffels met chilipeper of zeezout

Deze heerlijke romige chocoladetruffels met chilipeper of zeezout doen het goed bij een lekkere kop koffie, espresso of latte. Werk snel en met koele handen want hoe warmer het chocolademengsel hoe zachter het wordt en hoe lastiger het te verwerken is. Met chilipoeder of zeezout geef je net even een andere draai aan de chocoladetruffels. Bewaar ze in een goed afsluitbaar doosje in de koelkast. Zo kunnen er geen luchtjes van andere etenswaren aan de truffels komen. Voor ± 22 truffels Bereidingstijd: ± 30 minuten (+ ± 30 minuten opstijven)

Lees meer
Lunch – 26 augustus 2019

Gemarineerde watermeloensalade

  Nog even genieten van het warme weer met deze heerlijke watermeloensalade. Ideaal voor een feestje in de tuin en genoeg voor een flink aantal vrienden. Natuurlijk kun je de ingrediënten halveren als je met minder mensen bent. Het is geen ‘strak’ recept, dus heb je meer tomaten of meer watermeloen, geen zorgen. De frisheid van de salade blijft.  

Lees meer
lunchgerecht – 14 augustus 2019

Pittige gazpacho van tomaat en watermeloen

Tjonge, wat was het heet deze zomer. Wij zaten tijdens deze canicule – Frans voor hittegolf – in de Perigord met temperaturen boven de 40 °C. En hielden ons werkelijk op de been met heerlijk verkoelende gazpacho. Elke morgen maakte ik weer een andere variatie op deze oer-Spaanse koude soep. Dat is echt zo gedaan! Je moet de soep wel een paar uur in de koelkast op smaak laten komen. En natuurlijk door en door koud laten worden. Zo genoten we elke dag weer van een nieuwe zelfgemaakte gazpacho bij de lunch. Maar gazpacho is ook een heerlijk pittige opfrisser op elk ander te warm moment van de dag. Deze variant met pittige gesmoorde tomaat en frisse, lichtzoete watermeloen was unaniem favoriet. Daarom wil ik het recept graag met jullie delen. Want deze gazpacho doet het ook nu het wat koeler is, prima als lunchsoep of als voorgerecht bij een zomers etentje. Ik gebruik hier in Zuid-West Frankrijk in het recept piment d’espelette. Dat is een rode peper die in en rond het Zuid-Franse dorpje Espelette in Frans Baskenland groeit. Deze rode peper is aromatisch en licht pittig en wordt meestal vermalen verkocht. De peper is goed te vervangen door pittige paprikapoeder.

Lees meer
Bijgerecht – 5 augustus 2019

Salade van courgette, sinaasappel en geitenkaas

Het idee voor deze salade van courgette, sinaasappel en geitenkaas kreeg ik op een eilandje in Kroatië. De courgettelinten zijn gemarineerd in sinaasappelsap. De gekleurde viskuiteitjes geven zout tegenover het zoet van dadels en sinaasappelsap. De viseitjes kunnen vervangen worden door haring of gerookte forelfilet.

Lees meer
Hoofdgerecht – 29 juli 2019

Pulled pork van Livar procureur

Deze keer een recept voor pulled pork. Ik gebruik een mooi stuk Livar procureur dat langzaam gegaard wordt in de oven. Zo’n mooi stuk vlees vraagt wat aandacht maar dan heb je ook wat. Een prima weekendgerecht want dan heb je meestal iets meer tijd om extra aandacht aan het eten te besteden. Alhoewel, juist met een pulled pork heb je eigenlijk tijd over want de oven doet het meeste werk! Je moet wel in de buurt blijven omdat het vlees afentoe aandacht vraagt maar hebt ook de tijd om je bezig te houden met je gasten of familie. zijn blije varkens die lekker vrij kunnen rondscharrelen en worden gevoed met regionale granen en dat proef je! Hoofdgerecht voor 6-8 personen Voorbereidingstijd: ± 10 minuten Oventijd: ± 7 uur

Lees meer
BBQ – 25 juni 2019

RODE FREGOLASALADE MET FETA & POMPOENPITTEN

Rode fregolasalade. Dat klinkt lekker zomers toch? Deze knalrode salade is inderdaad een perfect uitgangspunt voor een lekkere lunch buiten en natuurlijk ook als echte maaltijdsalade met bijvoorbeeld verse makreel of zalm van de barbecue. Een restje kun je verwerken tot meeneem-lunchsalade met bijvoorbeeld wat rucola en flinterdunne reepjes venkel. De salade ziet er superspannend uit, maar is heel eenvoudig te maken. De dieprode kleur krijg je door de fregola met kleine blokjes biet te koken in bietensap. Je kunt deze salade naar eigen inzicht op smaak brengen. Ik heb dragonazijn gebruikt, maar balsamicoazijn kan ook heel goed. En in plaats van pompoenpittenolie en pompoenpitten kun je ook walnootolie en walnoten gebruiken. Of avocado-olie en plakjes avocado.

Lees meer
Bijgerecht – 23 juni 2019

Japanse spinazie met sesamdressing

Spinazie met Japanse sesamdressing gemaakt met 3 ingrediënten in 5 minuten klaar

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer