Blog

Stoofvlees de feestdagen topper

Kerst inspiratie, weet jij het al wat je eet?  Het is weer tijd om over het menu voor de feestdagen na te denken. Mijn tip van de maand serveer een mooie stoofschotel van heerlijk rundvlees. Ik zal je uitleggen waarom. Draadjesvlees is een allemansvriend eigenlijk voor elke dag van de week het hele jaar door. En daardoor

Blog

Stoofvlees de feestdagen topper

Kerst inspiratie, weet jij het al wat je eet?  Het is weer tijd om over het menu voor de feestdagen na te denken. Mijn tip van de maand serveer een mooie stoofschotel van heerlijk rundvlees. Ik zal je uitleggen waarom. Draadjesvlees is een allemansvriend eigenlijk voor elke dag van de week het hele jaar door. En daardoor

Stoofvlees de feestdagen topper

Kerst inspiratie, weet jij het al wat je eet? 

Het is weer tijd om over het menu voor de feestdagen na te denken. Mijn tip van de maand serveer een mooie stoofschotel van heerlijk rundvlees. Ik zal je uitleggen waarom. Draadjesvlees is een allemansvriend eigenlijk voor elke dag van de week het hele jaar door. En daardoor dus juist ook voor een super gerecht om te serveren tijdens de feestdagen. Waarom niet een luxe langzaam gegaarde stoofschotel. Heel belangrijk, je doet jezelf er echt een groot plezier mee.

5 tips waarom er draadjesvlees bij jou op het feestmenu staat dit jaar

1 Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. De hele familie, jong en oud is dol op ouderwets stoofvlees lekker. Dus succes verzekerd.

2 Start nu met de voorbereiding. Het vlees wordt alleen maar lekkerder als het even een dag kan staan. Je kunt het vlees stoven nu al stoven en goed afgekoeld invriezen. Of je maakt het in de week voor de kerstdagen. Laat het goed afkoelen, bewaar het vlees in een luchtdicht afgesloten trommel in de koelkast.

3 Geen stress op de feestdagen zelf. Eerste of tweede kerstdag haal je de stoofschotel op tijd uit de koelkast. Dit kan echt al in de middag, laat het langzaam op kamertemperatuur komen. Komt het uit de vriezer haal het dan 1 a 2 dagen ervoor, afhankelijk van de hoeveelheid eruit. Laat het in de koelkast of als het buiten tegen het vriespunt aan is langzaam ontdooien. Verwarm je stoofschotel op een laag pitje of met een deksel of aluminiumfolie in de oven. Succes verzekerd alle smaken zit er goed in. Kun je gewoon lekker zelf aan tafel zitten.

4 Hier kun je eindeloos mee variëren. Kookboeken en online echt vol met heerlijke recepten. En misschien wel grootmoeders recept van stoofvlees deze avond op tafel om tradities en familierecepten voort te zetten. Klik hier voor hachee met wortel.

5 En dan nu het belangrijkste; kies voor kwaliteitsvlees dat doorregen is met een klein randje vet. Dat randje vet is nodig om een sappige malse stoofschotel te maken. Met magere riblappen kun je ook een stoofschotel maken, met doorregen vlees kun je echt een ‘wow factor’ creëren. Alle credits zijn voor jou en niet voor de traiteur om de hoek.

Easy kerstmenu met stoofvlees
Tijdens de feestdagen wordt er best uitgebreid geborreld over het algemeen. Juist dan is het lekker om een stoofschotel als hoofdgerecht te serveren. Kun je zelf mee borrelen terwijl het vlees in de oven staat te pruttelen. Serveer een kleine soep als amuse, het stoofvlees met peertjes, rodekool, gebakken witlof en aardappelpuree. Kaasplankje erna en bestel bij de ijswinkel een feestelijke ijstaart. 

Kerst vieren met de hele familie; maak een stoofschotelbuffetKomt er een grote groep mensen dan is een stoofschotelbuffet ideaal. Verwarm en serveer de stoofschotel in een zware gietijzeren pan, zet eventueel op een brander. Zo blijft de stoofschotel lang warm. Serveer met heerlijke salades. Zoals knapperige koolsalade, witlofsalade en een groene salade. In voorverwarmde serveerschalen schep je de gestoofde zuurkool, spruitjes met amandelen en gebakken appeltjes. Stukken zuurdesem stokbrood, aardappelpuree of notenrijst erbij. 

Kleine aardewerk pannetjes
Ga je een kerstlunch organiseren dan is het ook leuk om de stoofschotel in een klein aardewerk pannetje te serveren. Ook lekker als een wat uitgebreider hapje. Serveer met een mooie broodstengel of onder een bladerdeeg dakje en een kleine kruidige salade.

 

 

Auteur

Yolanda van der Jagt

Over de auteur

Yolanda van der Jagt, recept en productontwikkelaar. Mijn bedrijf YOVEGGIEWORLD ontwikkelt groenten recepten en -producten. Het is mijn missie om consumenten makkelijk, meer en lekker groente te laten eten. Samen met toeleveranciers bedenk ik oplossingen hoe we gemakkelijk plant based food thuis op het menu krijgen. Daar heb ik genoeg ideeën over. Benieuwd geworden? Kijk ook op yoveggieworld.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *