17 maart is het St Patrick’s Day. De nationale feestdag van Ierland. En bij Ierland denk je aan soda bread. Een klassieker uit de Ierse keuken. Een paar jaar terug liet een jonge chef uit de keukenbrigade van het Cliff House uit Ardmore, Ierland zien hoe zijn oma soda bread altijd klaarmaakte in een koekenpan op het fornuis. Zo simpel, zo makkelijk en zo lekker.
In deze video vertelt hij hoe het in zijn werk gaat.
Bereidingswijze
- Doe alle ingrediënten in een bak en kneed er een bal van. Kneed de bal snel verder op een werkvlak en bestuif af en toe met bloem.
- Zet een pan met dikke bodem op laag vuur, bestuif de bodem daarvan ook met bloem (geen olie of boter) en wacht tot de bloem goudgeel kleurt. Druk dan de bal deeg enigszins plat in de pan en wacht tot de massa gerezen is.
- Controleer of de onderkant mooi kleurt en draai het brood na tien tot vijftien minuten om. Bak de andere kant bruin. Het brood zou dan gaar moeten zijn. Bij twijfel nog even nagaren in een warme oven.
- Laat het brood afkoelen.
- Doordat er met een open pan op open vuur gewerkt wordt, zijn er geen exacte temperaturen te geven. Te heet is sowieso funest.
Tip: Op inductie gaat het makkelijker. Op vuur moet je voorzichtig zijn, anders rijst het brood niet voldoende of gaart het niet in het midden.