Cooking method: stoven

Fingerfood - 24 november 2022

Aziatische gyoza met Ierse runderstoof

Vorige maand gingen topchefs van Nederland aan de slag met het ontwikkelen van nieuwe stoofrecepten met Iers rundvlees. Sterrenchef Wilco Berends van De Nederlanden* uit Vreeland maakte deze heerlijke en makkelijke gyoza.  Een recept met een knipoog naar het bekende Pekingeend gerecht. “Door de sukade voor het bakken in te smeren met hoisinsaus geef je de stoof direct smaak mee”, lichtte Berends zijn recept toe. De belangrijkste stap is dat je het vlees met de smaken die je wilt toevoegen goed aanbakt. In dit geval dus met de hoisinsaus en lente-ui, rode peper, sereh, gember en knoflook. Na 4-6 minuten stevig aanbakken doe je het in de stoofpan met water, en eventueel whiskey, en stoof je het gerecht zachtjes 2 tot 3 uur. Je hebt dan een heerlijk Aziatische stoofgerecht. Maak hier bijvoorbeeld gyoza van, zie recept hieronder. Serveren met rijst en sugar snaps kan ook.

Lees meer
Barbecue - 30 augustus 2022

Lamsnek op cederhout van de barbecue

Deze zomer weet van geen wijken. Met dit overheerlijk barbecuegerecht van van , waarbij zij lamsnek eerst in een kruidig mengsel laat marineren en daarna op de cederhouten barbecueplank nog eens bestrijkt met een verfijnd glazuur en in een gesloten barbecue laat garen. Dat wordt zomers genieten!

Lees meer
Barbecue - 1 juli 2022

Brisket op de Big Green Egg

Zomer. Tijd voor een barbecue. Mario, met wie ik elke maand kook op een kookclub, weet hier veel over te vertellen. Daarom vroeg ik hem om een stoer recept en dat werd het volgende: Brisket Als enthousiaste hobbykok ben ik inmiddels al weer 11 jaar de tevreden eigenaar van een . Deze keramische BBQ maakt een veelheid van bereidingstechnieken van vlees, vis, groenten en fruit mogelijk. Ook de heerlijkste nagerechten laten zich op het groene ei bereiden. Het gebruik van houtskool en soms daarnaast ook nog rookhout voegt een bijzondere smaakdimensie toe aan gerechten. Inmiddels zijn er vele boeken, YouTube filmpjes, Blogs, artikelen in kookbladen etc. verschenen waarin de heerlijkste recepten worden voorgetoverd. Dat levert vele blije Ei gebruikers op, die hun kookrepertoire wisten te verbreden. Van snelle bereidingen, waarbij een gerecht binnen enkele minuten gereed is, tot gerechten die vele uren van langzame garing vergen. Een mooi voorbeeld daarvan is de brisket, bekend vanuit de Amerikaanse BBQ cultuur. Dit stuk rundvlees, ook wel aangeduid als de puntborst, vergt vele uren garing op lage temperatuur waardoor de pezen en callogeen omgezet worden in gelatine. Een taai stuk vlees wordt hierdoor heerlijk mals. Belangrijk is dat het vlees afkomstig is van koeien met voldoende marmering (intra musculair vet) in het vlees, b.v. van het black Angus rund. Dit voorkomt uitdroging tijdens de langdurige bereiding. Een hele brisket, ook wel Whole Packer genoemd, kan wel 7 kg wegen. Hij bestaat uit 2 onderdelen, de “point” en de “flat”. De flat ligt onderop de spier en heeft een wat vierkante vorm. De point ligt er als een driehoek bovenop. Point en flat zijn ook afzonderlijk verkrijgbaar. Een flat is er al vanaf ca 2,5 kg. In de verdere uitwerking is uitgegaan van een “flat” van ca 3 kg. Lekker in b.v. een combinatie met kidneybonen, plakjes zoete aardappel, pruimensaus, mini-mais en zoete popcorn. Mario Stoel

Lees meer
Bijgerecht - 14 mei 2022

Pittige jonge snijbiet met kikkererwten

Het seizoen voor jonge snijbiet is aangebroken. Ik kreeg de snijbiet met kleurrijke stelen via de Boerschappen in huis. De  in dit recept in combinatie met de tomaat, zoete wortel en tomaat vormen een heerlijke salade of warm bijgerecht. Je kunt de snijbiet ook vervangen door paksoi of Turkse of wilde spinazie.

Lees meer
Hoofdgerecht - 26 januari 2021

Stoofvlees

Thuis werken, terwijl het stoofvlees zachtjes pruttelt en het steeds lekkerder gaat ruiken, dat maakt het werken aangenamer. Van dit gerecht kun je in dezelfde tijd grotere hoeveelheden bereiden waarvan je daarna een deel invriest. Bak het vlees dan in porties in een ruime braadpan bruin. Als je al het (koude) vlees tegelijk in de pan doet daalt de temperatuur van het vet en wordt het vlees niet bruin. Laat het vlees stoven met uien en smaakmakers of voeg groenten toe zoals bijvoorbeeld wortel en bleekselderij. Een deel van de bouillon kan vervangen worden door een glaasje wijn of scheutje bier. Lekker met stamppot naar keuze of  aardappel-knolselderijpuree .

Lees meer