Blog

St. Patrick’s Day’s feest van verbinding in keuken Parkheuvel

St. Patrick’s Day is de nationale feestdag van Ierland. De feestdag valt op 17 maart en is een cultureel en religieus feest van verbinding en wordt over de hele wereld gevierd.

Blog

St. Patrick’s Day’s feest van verbinding in keuken Parkheuvel

St. Patrick’s Day is de nationale feestdag van Ierland. De feestdag valt op 17 maart en is een cultureel en religieus feest van verbinding en wordt over de hele wereld gevierd.

St. Patrick’s Day’s feest van verbinding in keuken Parkheuvel

St. Patrick’s Day is de nationale feestdag van Ierland. De feestdag valt op 17 maart en is een cultureel en religieus feest van verbinding en wordt over de hele wereld gevierd.

Het is een uitbundig feest waarbij mensen zich uitdossen in het groen; van het klavertje vier – dat staat voor geloof, hoop, liefde en geluk – en een feest van verbinding: samen eten en drinken.

In Nederland vond speciale viering van St. Patrick’s Day plaats in het Rotterdamse sterrenrestaurant Parkheuvel. Bord Bia, de Irish Food Board, had topchef Erik van Loo – sinds 2005 een zeer gewaardeerd lid van de Chefs’ Irish Beef Club – gevraagd met zijn zoon Juliën een vernieuwende invulling te geven aan bekende recepten met Iers rundvlees, oesters en Ierse dranken.

Tournedos komt van draaien in de pan
In de keuken werden tal van tips gegeven over de juiste bereiding van rundvlees. Gaat het om het bakken van bijvoorbeeld ossenhaas of biefstuk, hou dan de volgende regels aan: Wees niet te zuinig met peper en zout. Neem grof zout, dan kun je beter doseren.  Doe olie in de pan. Zorg dat de pan goed heet wordt (hij mag gaan walmen, wees daar niet te bang voor).  Schroei het vlees dicht. Zorg dat het vlees door de pan ‘draait’.  “Daar komt het woord tournedos vandaan,” aldus Erik van Loo. Als het vlees goed aangebakken is,  zet je het vuur lager en voeg je de boter toe. Doe de vingerproef om de gaarheid te checken of doe een pin in het vlees en check de temperatuur aan je bovenlip.

Juliën van Loo die sinds drie jaar samen met zijn vader de scepter in de keuken van Parkheuvel zwaait, benadrukte dat bij het bereiden van grote stukken vlees zoals een grote sukade je de stelregel moet aanhouden ‘hoe langer je het gaart, hoe smaakvoller het wordt’.

Ierse klassiekers met een Parkheuvel-twist
De Ierse klassiekers die een Parkheuvel-twist van de chefs Van Loo kregen, waren Ierse oesters met whiskey en kaviaar, Ierse rundersukade met bitterballen en pommes soufflé en tiramisu met Baileys.

Voor het recept van de Ierse oesters met whiskey en kaviaar, klik hier.

Auteur

Tilly Sintnicolaas

Food communicatie professional
Over de auteur

Tilly Sintnicolaas, initiator van Uit de Keuken van 8, gespecialiseerd in communicatie over food met haar eigen marketing-communicatiebureau waar naast vis, schaal- en schelpdieren ook Iers rundvlees, Zeeuwse kroepoek, duurzaamheidskenmerken en keukenapparatuur voorbij komen. ‘Consumenten inspireren en informeren over food is wel het leukste van mijn vak!’
www.bureausintnicolaas.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *