Ovengerecht

Risottotaart met asperges en dragon

Ovengerecht

Risottotaart met asperges en dragon

Op het thema risotto  kun je eindeloos variëren. Bij mij ontstond al experimenterend deze heerlijke risottotaart met natuurlijk asperges in de hoofdrol, want het aspergeseizoen is inmiddels geopend. Saffraan en verse dragon zorgen voor een extra smaakdimensie. Een prima gerecht voor een gezellig etentje, want je kunt de taart heel goed voorbereiden en dan voor je aan tafel gaat in de oven schuiven. Gebruik een lage taartvorm waar je na het bakken de rand kunt verwijderen  of neem een springvorm. Maak het jezelf  makkelijk en bekleed de bodem van de vorm met bakpapier.

Bereidingswijze

  1. Schil de asperges met een duschiller rondom vanaf het kopje naar beneden. Snijd de houtachtige uiteinden af. Leg alle asperges naast elkaar met de punten op één lijn en snijd de aspergepunten op 6 cm af. Snijd de rest van de aspergestengels in plakjes.
  2. Breng in een pan de kippenbouillon aan de kook. Kook de witte aspergepunten in de bouillon in 4-6 minuten beetgaar. Neem ze met een schuimspaan uit de bouillon en laat ze in een zeef uitlekken.
  3. Wrijf in een vijzel de saffraan met ½ theelepel zout tot poeder. Voeg wat bouillon toe en los het saffraanmengsel op. Schenk dit mengsel weer bij de bouillon.
  4. Smelt 25 g boter in een pan met een dikke bodem en fruit de ui en aspergeplakjes zachtjes glazig. Schep de rijst erdoor en bak al omscheppend tot alle korrels rondom glanzen. Schenk de wijn erbij en laat de rijst al roerend zachtjes pruttelen.
  5. Voeg de helft van de saffraanbouillon toe en smoor de risottto al roerend zachtjes gaar. Voeg tijdens het bereiden scheut voor scheut de rest van de saffraanbouillon toe. Kook de rijst zo al roerend in 18 minuten gaar. De korrels mogen iets beet hebben, maar het gerecht moet lekker romig zijn. Roer tot slot 75 g Parmezaanse kaas met 25 g boter en de dragon door de risotto.
  6. Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet de taartvorm royaal in met boter en verdeel de risotto in de vorm. Strijk de bovenkant glad en strooi de rest van de kaas erover. Duw de witte aspergepunten in een kring iets in de taart.
  7. Bak de risottotaart in het midden van de oven in 25-30 minuten goudbruin. Snijd intussen de kontjes van de aspergetips en kook de aspergetips in ruim kokend water in 3 minuten beetgaar. Spoel ze in een zeef onder koud water. Verdeel de aspergetips uit de oven over de taart. Serveer direct. Lekker met een kleurige salade.

Risottotaart met asperges en dragon

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer