Category: Tussengerecht

Tussengerecht - 19 december 2023

Japanse Dashi met bonito, spinazie en sesam

Dashi is een verfijnde visbouillon gemaakt van gedroogde bonito schilfers en zeewier. Uitstekend om te serveren als tussengerecht in een uitgebreid menu. Dashi wordt in de Japanse keuken ook vaak als basis van gerechten en smaakmaker gebruikt. Er is ook uitstekende dashi in poedervorm verkrijgbaar (‘dashi-no-moto’). Daarmee is deze geraffineerde bouillon nog makkelijker te maken.

Lees meer
Toetje - 12 december 2023

Shiso sorbet

Deze verfrissende Shiso Sorbet is een klein, maar fijn dessert. Je proeft echt de unieke smaak. Niet alleen perfect in de zomer, maar ook na een stevige maaltijd is het lekker iets verfrissends te eten. En mocht je nu geen shiso (perilla) blaadjes in de (Japanse) Toko kunnen krijgen, bewaar het recept dan voor de zomer. Je kunt zaden voor deze plant kopen en op je balkon of in de tuin je eigen shiso blaadjes kweken. Hoe uniek is dat. Heb je een ijsmachine, vergeet dan niet de ijsbak op tijd in de diepvries te zetten.

Lees meer
Tussengerecht - 30 november 2023

Prei-risotto met sojaboontjes, salie en geschaafde champignons

De inspireerde me om dit (kerst) tussengerechtje te maken. Hieronder een aantal tips om het feestelijk te maken. Frituur salieblaadjes of topjes in een royale hoeveelheid plantaardige olie. Snijd prei in dunne reepjes en frituur ook in de hete olie, roer regelmatig door en schep op een bord met een stukje keukenpapier. Schaaf super verse champignons met een mandoline boven het gerecht. Ook een smaakvolle toevoeging is een roos van vers geschaafde . En als laatste tip:  zorg ervoor dat de risotto mooi 'soepig' is in een uitgebreid menu.

Lees meer
Tussengerecht - 17 november 2023

Italiaanse eierpasta met venkel en gerookte zalm

Met mooi Italiaanse gedroogde pasta (te koop bij delicatesse zaken), wordt een eenvoudig pastagerechtje een ware traktatie. De smaakmakers in dit feestelijke gerecht zijn de venkel en de warm gerookte zalm in de saus. Plus de toevoeging van royaal verse kruiden en citroenrasp die een smaakexplosie geven.

Lees meer
Bijgerecht - 6 juli 2023

IJskoude venkelsoep

IJskoude venkelsoep, dat is “Cool”. Heel makkelijk en vooral ook ruim van te voren  te maken. Mocht je onverhoopt wat laat zijn met het maken van de “IJskoude Venkelsoep”, dan kun je de soeppan in een schaal met koud water met ijsblokjes zetten (of in de diepvries) en snel koud laten worden. Geregeld doorroeren! De wijn in het recept kun je vervangen door 1-3 eetlepels vers citroen- of sinaasappelsap (naar smaak). Als je per ongeluk bent uitgeschoten met het sap, dan kun je een klein beetje suiker toevoegen. Toostjes met kruidenroomkaas, gerookte zalm of bijvoorbeeld Copa di Parma smaken goed.

Lees meer
Brunch - 5 juni 2023

Galette met bietjes

Zodra ik bij de groentewinkel een bos bietjes met loof zie, gaan ze in de boodschappentas. En of ik ze nou diezelfde avond nog een uurtje in de oven rooster of een paar dagen erna, het maakt niet uit. Er zijn zoveel leuke en lekkere recepten met geroosterde bietjes te maken. Een salade omdat je een snelle lunch nodig hebt, een bieten carpaccio als voorgerecht of een bietenpuree voor het vullen van ravioli. Voor mij het ideale verse product om in voorraad te hebben. Ik maakte dit recept in Amerika en daar heb ik 'diepvries piecrust' gebruikt, vandaar dat de bereiding op de foto's er iets anders uitziet. Nelleke Van Lindonk

Lees meer
Fingerfood - 24 november 2022

Aziatische gyoza met Ierse runderstoof

Vorige maand gingen topchefs van Nederland aan de slag met het ontwikkelen van nieuwe stoofrecepten met Iers rundvlees. Sterrenchef Wilco Berends van De Nederlanden* uit Vreeland maakte deze heerlijke en makkelijke gyoza.  Een recept met een knipoog naar het bekende Pekingeend gerecht. “Door de sukade voor het bakken in te smeren met hoisinsaus geef je de stoof direct smaak mee”, lichtte Berends zijn recept toe. De belangrijkste stap is dat je het vlees met de smaken die je wilt toevoegen goed aanbakt. In dit geval dus met de hoisinsaus en lente-ui, rode peper, sereh, gember en knoflook. Na 4-6 minuten stevig aanbakken doe je het in de stoofpan met water, en eventueel whiskey, en stoof je het gerecht zachtjes 2 tot 3 uur. Je hebt dan een heerlijk Aziatische stoofgerecht. Maak hier bijvoorbeeld gyoza van, zie recept hieronder. Serveren met rijst en sugar snaps kan ook.

Lees meer