Blog

Koken met salie

Koken met salie doen wij Nederlanders maar met mate. Wij kenner dit keukenkruid voornamelijk van het bakje of zakje met verse Italiaanse of Mediterrane kruiden uit de supermarkt. Helaas wordt de basilicum, rozemarijn, tijm en oregano wel gebruikt de salie belandt meestal in de groene bak. Dat is eigenlijk heel jammer want de stoere smaak

Blog

Koken met salie

Koken met salie doen wij Nederlanders maar met mate. Wij kenner dit keukenkruid voornamelijk van het bakje of zakje met verse Italiaanse of Mediterrane kruiden uit de supermarkt. Helaas wordt de basilicum, rozemarijn, tijm en oregano wel gebruikt de salie belandt meestal in de groene bak. Dat is eigenlijk heel jammer want de stoere smaak

Koken met salie

Koken met salie doen wij Nederlanders maar met mate. Wij kenner dit keukenkruid voornamelijk van het bakje of zakje met verse Italiaanse of Mediterrane kruiden uit de supermarkt. Helaas wordt de basilicum, rozemarijn, tijm en oregano wel gebruikt de salie belandt meestal in de groene bak. Dat is eigenlijk heel jammer want de stoere smaak van die mooie groene fluwelen salieblaadjes kunnen veel gerechten verrijken.

Salie de plant

Salie (Salvia Officinalis) is een struikachtige altijdgroene plant van zo’n 50-60 cm hoog. De zachte stengels zijn vierkant en net als de grijsgroene bladeren bedekt met een zacht dons. Aan het einde van de zomer krijgt de plant lila tot lichtpaarse bloemen die ook eetbaar zijn. Ze doen het leuk doen als garnering op salades en koude soepen. Tijdens koude winters verliest de salie vaak zijn bladeren en vriest de struik wat in. Maar het volgend voorjaar verschijnen er weer nieuwe blaadjes en kun je weer plukken.

De plant heeft al sinds de oudheid de naam dat ze degene die haar eet een lang leven geeft. Alleen daarom al zouden we veel vaker moeten koken met salie.

Salie in de keuken

Maar goed, hoe gebruik je dit kruid met zijn toch wel wat complexe smaak in de keuken? Gebruik salieblaadjes bij voorkeur vers, wil je ook in de winter van je eigen salie profiteren vries dan blaadjes in of droog ze. Hoe je verse kruiden invriest lees je in het blog van Clara.

Verse salie heeft een frisse kruidige geur, een beetje anijsachtig. Wanneer je salie rauw eet is het eerste dat je proeft een licht bitter smaakje maar ook een beetje peperig. Deze smaken passen onder anderen goed bij gerechten met vettige ingrediënten als varkensvlees en boter.

Gebruik het kruid met mate zodat de smaak je gerecht niet gaat overheersen. Laat een paar blaadjes meetrekken in de runderbouillon. Verdeel knapperige gebakken blaadjes salie over een pasta en roer de bakolie/boter met gebakken plakjes knoflook en een flinke draai zwarte peper door de pasta. Salie combineert ook goed met linzen, tomaat, ui, prei, aubergine en witte bonen. Of maak gegrilde tonijn met bruine boter en een blaadje salie.

Salie wordt gebruikt als smaakmaker in pasteien en het kruid smaakt goed bij lever, in gehakt en verse roomkaas. Het is een belangrijk ingrediënt in het Italiaanse kalfsvleesgerecht saltimbocca. Probeer salie eens samen met pompoen en mozzarella in een risotto en maak je ossobuco of minestrone voeg dan wat fijngesneden blaadjes salie toe.

Heb je problemen met inslapen? Maak dan een beker saliemelk; breng een beker melk naar keuze (plantaardige, koe- of geitenmelk) tegen de kook aan en voeg naar eigen smaak 1-2 takjes verse salie toe. Laat de salie 3-5 minuten treken en schenk de melk door een zeefje in een mok. Drink de melk met kleine slokjes en slaap lekker!

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *