Groenten pickels maken en fermenteren is weer helemaal terug. Dat is fijn want het geeft plantaardig eten een fijne textuur, kleur en unieke smaak. Door groente te fermenteren wordt het lekker krokant. Bijkomend voordeel is dat je op deze manier je producten langer houdbaar kunt maken. Ook worden de groentes op deze manier nog gezonder. Het bevat veel antioxidanten en het is goed voor de darmflora. Gefermenteerde groente hebben een positief effect op de spijsvertering. Je kunt ze op een koele plek 4 maanden bewaren. Pickels maken is hip en het is leuk om te doen. Het is zo gemaakt en handig om in huis te hebben. Altijd lekker op een salade of een broodje of bij de borrel als een snack. Doe je mee?
Bereidingswijze
- Snijd de komkommer in plakjes van een halve centimeter dik. Doe samen met de ui in een vergiet. Bestrooi met zout, schep goed om en laat 2 uur intrekken. Spoel het zout er onder koud water af.
- Doe in een pan 400 ml water voeg 200 ml appelazijn, 2 eetlepels zout, 1 eetlepel gemberplakjes, 11/2 eetlepel suiker, 1/2 theelepel kurkuma, 1 eetlepel korianderzaadjes en 1 eetlepel mosterdzaadjes toe. Breng het vocht aan de kook. Doe de komkommer met de ui in de weckpot. Schenk het pikkelvocht op de komkommer. Laat de pickels minimaal 3 dagen op het aanrecht staan. Zet de pot daarna in de koelkast tot gebruik.
- Paarse spitskool; snijd 600 gram kool fijn met een scherpmes of op de mandoline. Schep met 12 gram zeezout om in een ruime kom. Kneed met je handen 5 minuten tot de kool vochtig en slapper wordt. Schep het in een schone weckpot en zet de kool onderdruk. Laat de kool 3 dagen op kamertemperatuur fermenteren. Zet de weckpot daarna in de koelkast tot gebruik.
- Gele bietjes; breng 200 ml water aan de kook, voeg 525 ml appelazijn, 2 eetlepels hymalaya zout, 1 theelepel kurkuma, 1 eetlepel zwart mosterd en 1 eetlepel honing toe. Snijd de bietjes in dunne plakjes op de mandoline. Voeg toe aan het kookvocht, breng het opnieuw aan de kook. Schep alles in een schone weckpot.