Blog

Solo diner

Eten in m’n eentje vind ik minder fijn dan in gezelschap. Maar ik maak er wel elke dag wat speciaals van, zodat er altijd wat te genieten valt. Gewoon mezelf een beetje verwennen met eten dat ik lekker vind en goed voor me is. Sinds mijn man alweer bijna 6 jaar geleden overleed, eet ik

Blog

Solo diner

Eten in m’n eentje vind ik minder fijn dan in gezelschap. Maar ik maak er wel elke dag wat speciaals van, zodat er altijd wat te genieten valt. Gewoon mezelf een beetje verwennen met eten dat ik lekker vind en goed voor me is. Sinds mijn man alweer bijna 6 jaar geleden overleed, eet ik

Solo diner

Eten in m’n eentje vind ik minder fijn dan in gezelschap. Maar ik maak er wel elke dag wat speciaals van, zodat er altijd wat te genieten valt. Gewoon mezelf een beetje verwennen met eten dat ik lekker vind en goed voor me is.

Sinds mijn man alweer bijna 6 jaar geleden overleed, eet ik best vaak alleen. Zeker aan tafel mis ik hem erg, hij hielt zó van lekker eten. Met zijn aanstekelijk enthousiasme was het rond de maaltijd elke dag feest.
Nu ben ik dus vaak solo bezig in de keuken en alleen aan tafel – thuis en in restaurants – het gaat me goed af. En al doende leer je.

Alleen uit eten gaan is eigenlijk het lastigst. Dat begint al bij het reserveren. Vooral in luxe restaurants waar ze je niet kennen, klinkt er een soort ongeloof door de telefoon, “een tafel voor één en eh.. voor uzelf?” “Ja voor mezelf en nee in ben dus niet de secretaresse. Ik kom alleen en wil graag een beetje centraal zitten zodat er lekker veel te zien is…” In het buitenland (Spanje, Frankrijk en USA) gaat dat meestal wat soepeler. Misschien wel omdat ze dan al horen dat je buitenlands bent en inschatten dat je alleen op reis bent of zo….

Als je eenmaal bent binnengedrongen, heeft de bediening het vaak best moeilijk om de balans te vinden tussen te veel of te weinig aandacht. Maar over het algemeen vinden ze het toch best stoer als ik in mijn eentje een compleet verrassingsmenu bestel met bijpassende wijnen… Bij één van mijn favoriete restaurants in Amsterdam: Restaurant Gebr. Hartering snappen ze het helemaal. Ik ben gek op hun eten: aards, echt, intrigerend en superlekker. Maar ook hun ongedwongen sfeer en ontspannen bediening is fijn. Dat in combinatie met uitzicht in de keuken, waarbij het makkelijk is om contact te maken met de chefs, maken het tot een héél prettig adres, solo of in gezelschap.

En dan de maaltijd thuis en de boodschappen. In de supermarkt is het lastig schoppen voor één. Je kunt natuurlijk de te grote hoeveelheden nemen die ze aanbieden, deze klaarmaken, eten wat je op kunt en de rest in porties invriezen voor een volgende keer. Met stoofvlees, stamppotten, husselpotjes, rijstgerecht, etc. gaat dat goed, maar ik eet toch liever vers. Vandaar dat ik zo blij ben met de groenteman of vrouw zoals Rahma (en haar familie) van het Verspaleis op de Parlevinker bij mij in de buurt in Amstelveen. Ze hebben een fijne keus aan fruit en groenten, ook biologische, een gevarieerde olijvenbar en biologische kruidenierswaren….

Mijn vriendin Hannie (ook in haar eentje), kookt zelf niet zo makkelijk (understatement of the year). Ze maakt graag gebruik van Rahma’s versgekookte maaltijden. Echt lekker en puur, zonder rotzooi erin om het goed te houden. Zó veel beter dan de smakeloze happen die je in de supermarkt kunt kopen. Maar je kunt er ook gewoon terecht voor één takje munt, wat peterselie, 50 g sla, een kleine hoeveelheid gesneden groenten, een peer… Bij de visman op de Van der Hooplaan hetzelfde verhaal. Daar haalt Hannie, zo nu en dan, zulke lekkere half bereide visgerechten, met dusdanig duidelijke instructies erbij, dat zelfs zij daar niets aan kan verprutsen (sorry Han!). Maar ook een klein stukje rauwe visfilet, 2-3 sardientjes of gamba’s of een half onsje gerookte zalm, ze verkopen het met liefde. Bij de slager (onsje gehakt), de poelier (kippenboutje) en de kaaswinkel (2-3 plakjes kaas) zijn ze al net zo service gericht. En de kwaliteit en smaak van hun waren is zo veel beter dan bij de grootgrutter! Wat makkelijk dat kleine hoeveelheden in dit soort winkels nooit een probleem is en het is veel gezelliger om daar boodschappen te doen. Daar heb je in je eentje echt wat aan!

Nog even terug naar Hannie. Haar man kookte altijd (de lieverd!). Ze heeft dus eigenlijk nooit eerder in de keuken gestaan en de maaltijd levert dan ook dagelijks een spannend avontuur op.
In het begin heb ik geregeld met haar samen gekookt om te laten zien hoe makkelijk dat eigenlijk is. Nou, daar trapt zij niet in, maar ze vindt het, hoe eng en moeilijk ook, toch wel leuk als er uiteindelijk wat lekkers op tafel komt. Eén van haar problemen was om een recept dat is geschreven voor vier of twee personen terug te brengen tot een gerecht voor één.
Niet zo moeilijk eigenlijk: eerst delen, dan kijken wat er aan olie of boter misschien juist hetzelfde moet blijven of iets minder of meer moet zijn. Kooktijden laten ingaan als vocht kookt, bij kleine hoeveelheden kookt het vocht eerder dan bij grootte. Ook een kleine portie roerbakken gaat sneller dan een grote en in de magnetron geldt dat een kleine portie een stuk sneller gaart of warm wordt. Ondertussen altijd blijven testen op gaarheid door te prikken (aardappels en groenten), voelen en proeven. Met een beetje lef en vertrouwen krijg je vanzelf wat meer inzicht.

Hannie’s specialiteit is inmiddels een heerlijke snelle, verse paddenstoelen crèmesoep voor één: Sjalotje even bakken in een lepeltje olie, beetje knoflook, snufje tijm en een handje verse paddenstoelen 2 minuten meebakken. Zoveel bouillon toevoegen dat de paddenstoelen net onder staan en 5-10 minuten koken. Glad pureren met de staafmixer. Scheutje room erbij. Proeven, op smaak brengen met peper en eventueel wat zout. Een soepje waar je je vingers bij aflikt!

• Restaurant Gebroeders Hartering, Peperstraat 10 1011 TL Amsterdam Nederland 31-204210699
• Vers paleis Parlevinker 45-471186ZB Amstelveen 020-6436203
• Kazerie Van de Hooplaan 176 1185 GK Amstelveen 020 3411231 http://www.dekazerie.nl/
• Volendammer Visspecialist (Henry Schilder) Van der Hooplaan 193 1185 GC Amstelveen 020-4410308 http://www.volendammer-visspecialist.nl/
• Traiteur Wagenaar Poelier Lindenlaan 313, 1185 LM Amstelveen 020 6415577 http://www.wagenaarpoelier.nl/

Auteur

José van Mil

Over de auteur

José van Mil Pepper & Salt professionele, ervaren foodstylist (foto en film) en receptontwikkelaar
Gespecialiseerd in smakelijke foodstyling en receptontwikkeling inclusief food concepten en producties. Ik denk brand strategisch en doelgroepgericht. Mijn recepten schrijf en kook ik ook met het oog op fotografie; lekker, toegankelijk, gezond, vernieuwend en fotogeniek. Ik werk met veel plezier aan grotere en kleinere producties. Mijn foodstyling en receptuur zijn inzetbaar op alle media waar de foodmarket gebruik van maakt. www.pepper-salt.nl
Ook zaakkundig op het gebied van eten voor kankerpatiënten. www.eten-met-kanker.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *