Maak deze venkelstamppot met tomaat en scamorza en je zet een lekkere Italiaans getinte stamppot op tafel. Scamorza is een gerookte mozzarella die je kunt kopen bij kaasspeciaalzaken. Ik zag hem laatst zelfs bij de Jumbo liggen!
De rokerige smaak combineert goed met de zoetzure smaak van tomaten uit blik. Ga wel voor een goede kwaliteit tomaten in blik die smaken echt veel beter. Scamorza smaakt heerlijk in ovenschotels, salades, door de pasta of serveer deze bijzondere kaas bij een glas stevige Italiaanse rode wijn.
Hoofdgerecht voor 2 personen
Bereidingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 15 minuten
Bereidingswijze
- Kook de aardappelen in water met zout naar smaak in 10-15 minuten gaar. Verwarm de oven voor tot 220 °C.
- Verwarm 1½ eetlepel van de olie in een pan en fruit de uien 3 minuten op een halfhoog vuur. Voeg de venkel toe en bak 3 minuten mee. Voeg 100 ml water en een snufje zout toe en laat de venkel, met de deksel op de pan in ± 10 minuten gaar stoven.
- Giet de aardappelen af en stamp de aardappelen met de melk tot een smeuïge puree. Schep de venkel, de uien en zoveel van het kookvocht erdoor zodat een smeuïge stamppot ontstaat.
- Doe de stamppot over in een ovenschaal. Verdeel er de tomaten over. Zet de schaal 10 minuten in de voorverwarmde oven.
- Neem de schaal uit de oven en verdeel er de kaas en versgemalen peper over. Laat de kaas in de oven in ± 5 minuten smelten. Druppel er 1 eetlepel olijfolie over en bestrooi met de oregano. Serveer direct.
Tips
• Geen scamorza kunnen kopen? Gebruik dan rookkaas, deze Nederlandse smeltkaas is te koop bij gespecialiseerde kaaswinkels. Snijd de rookkaas in blokjes of leg plakjes op de op de stamppot.
• Vervang de tomaten uit blik door 150 g gehalveerd cocktailtomaten of kerstomaatjes.
• De oregano kun je ook prima vervangen door in reepjes gesneden basilicumblaadjes.