Voorjaar: tijd voor jonge brandnetels! Langs de dijk waar ik woon, kun je naar hartenlust wildplukken. Dat is superleuk om te doen, want er staat zoveel eetbaars tussen het gras. Mijn buurvrouw loopt iedere dag met een bosje ‘wildpluk’ van de dijk voorbij. In het voorjaar – maart, april en mei! – groeien er bijvoorbeeld volop jonge brandnetels. Die kun je echt eten! Even je angst voor het prikken opzij zetten en je zult zien dat jonge brandnetels een unieke bron voor culinaire inspiratie zijn.
Handschoenen aan!
In een handomdraai pluk je – met handschoenen aan! – in een paar minuten echt een flinke kom vol brandneteltoppen of andere eetbare planten. Zo kun je elke dag weer een ander ultra verse en gezond groente op tafel zetten, zonder dat het je iets kost. Of verwerk de vers geplukte wilde groente in salade, soep, wokgerecht of lekkere spread. Maak bijvoorbeeld een stamppotje met jonge paardenbloemblaadjes, dovenetelbloemen en wilde bieslook in plaats van andijvie. Superlekker met daarbij een groot glas ‘thee’ van watermunt uit de Oostknollendammervaart.
Jonge brandneteltoppen
Ook jonge brandnetels zijn in het voorjaar heel uitnodigend. Daar kun je zulke lekkere dingen mee maken. Schep bijvoorbeeld jonge brandneteltoppen in wat knoflookolie 5 minuten om in de wok. Verrassend van smaak en heel voedzaam. Of maak van de toppen een heerlijke pesto met geroosterde zonnebloempitten. Heerlijk door verse pasta met walnoten of op geroosterd brood [linkje].
Even blancheren
Overgiet de jonge brandneteltoppen als je ze zo ‘rauw’ gebruikt wel eerst in een vergiet met wat kokend water. En daarna direct met koud water, zodat ze mooi groen blijven. Zo haal je de ‘brand’ eruit. Dep de brandnetels droog met keukenpapier.
Lekker en supergezond
Maar waarom zou je brandnetels eten? Gewoon, omdat ze lekker zijn en in het voorjaar royaal voorhanden. Daar komt bij dat ze supergezond en heel voedzaam zijn. Brandnetels zijn rijk aan vitamine A, B2, C en K en mineralen als ijzer, magnesium en kalium. Bovendien remmen brandnetels ontstekingen en verlichten ze artrose, jicht en acne. Brandnetels hebben ook een gunstige invloed op je bloedsomloop. Daarnaast bevatten brandnetels ook veel hoogwaardige plantaardige eiwitten. Goed voor iedereen die minder dierlijke eiwitten wil eten.
Nog meer inspiratie:
- Droog brandneteltoppen en jonge bladeren en maak er thee van.
- Vul een karaf met water en voeg (geblancheerde) brandnetelbladeren aan toe
- Even roerbakken met plakjes knoflook in olijfolie. Lekker als bijgerecht of in een stamppotje.
- brandnetelsoep met croutons, heerlijk voor bij de lunch.
- Brandnetelchips; frituur de bladeren in een wok met hete olie in enkele minuten goudbruin en krokant. Laat ze op keukenpapier uitlekken en bestrooi met zeezout. Lekker bij de borrel.
- Met kokend water overgoten of kort gestoomde bladeren kun je verwerken in smoothies.
- Week 30 minuten in koud water en schep de jonge toppen door een salade.
- Roerei of omelet met fijn gesneden brandneteltoppen.
Last van jeuk?
Last van brandneteljeuk? Wrijf dan met een blaadje dovenetel over de rode vlekken op je huid. Hierdoor wordt de jeuk te minder. Dovenetel lijkt erg op brandnetel, je herkent deze plant aan de witte bloemetjes. Meestal groeien brandnetels en dovenetels naast elkaar.