Blog

Plukwandeling onkruidenpesto

Ga met me mee op deze digitale plukwandeling. Ik vertel je er graag veel meer over. En wellicht kom je ook tot de conclusie: het verschil tussen een bloem en een onkruid is slechts een oordeel.

Blog

Plukwandeling onkruidenpesto

Ga met me mee op deze digitale plukwandeling. Ik vertel je er graag veel meer over. En wellicht kom je ook tot de conclusie: het verschil tussen een bloem en een onkruid is slechts een oordeel.

Plukwandeling onkruidenpesto

Door Rineke Dijkinga

Plukwandeling onkruidenpesto. Ga met me mee op een digitale plukwandeling waarin ik laat zien welke kruiden en vooral ook onkruiden je in pesto kunt verwerken. Ik vertel je er graag veel meer over. En wellicht kom je ook tot de conclusie: het verschil tussen een bloem en een onkruid is slechts een oordeel.

Ik zie overal wel iets te eten

Toegeven, ik zie overal altijd wel iets te eten. Daarom onderneem ik regelmatig een pluk wandeling door mijn tuin om kruiden en onkruiden te verzamelen voor mijn zelfgemaakte pesto. En vooral in de vroege zomer is er natuurlijk zo’n keur aan bloemen, kruiden en onkruiden dat ik daar bijna een beetje ‘hebberig’ van wordt. Niets lekkerder, voor mij althans, om die eerste Oost Indische kers bladeren en bloemen door een salade te doen of die jonge blaadjes duizendblad als garnering over een soepje te gebruiken.

If you can’t beat it, eat it

Maar uiteraard groeien er ook onkruiden die iedere tuinier verguisd: zevenblad, melde, brandnetel, heermoes etc. De Engelsen kennen hiervoor het toepasselijke spreekwoord ‘ If you can’t beat it, eat it’! Zo is het! Een prachtige oplossing om een groot deel van het ‘gespuis’ (maar ook groenteoverschotten) te verwerken. Pesto’s van brandnetel, spinazie en andere onkruiden….jammie. Fruitleer versierd met eetbare bloemen, ‘crunchy’ umami strooisels van melde of doorgeschoten andijvie, Mediterrane slasoep van een overschot aan sla, gedroogde bloemen potpourri van bijna uitgebloeide (onkruid)bloemen en natuurlijke kruidentheeën & ice teas.

plukwandeling onkruidenpesto

Vooral de melde is inmiddels mijn favoriete ‘doelwit’ om er heerlijke pesto’s van te maken. Vorig jaar uit nood geboren omdat het zo’n droge zomer was dat bijna alle gewassen, groenten en kruiden kreunden, zuchtten en worstelden met de droogte en hitte…….behalve dit onkruid. Zie mijn blog over deze overlever, de melde.

Permacultuur

Door de droogte van de afgelopen zomers zijn we daarom ook helemaal overgeschakeld naar permacultuur met de tuin. Onkruiden gebruiken we ook volop ook als mulch op de tuin. Ideaal om de bodem altijd bedekt te houden. En wat een prachtig divers bodemleven zien we inmiddels ontstaan onder die mulchlaag.

digitale plukwandeling

Ga met me mee op deze digitale plukwandeling op zoek naar kruiden en onkruiden voor in mijn pesto. Ik vertel je er graag veel meer over. En wellicht kom je ook tot de conclusie: het verschil tussen een bloem en een onkruid is slechts een oordeel.

Auteur

Gastauteur

Over de auteur

De keuken van 8 breidt uit met steeds wisselende en regelmatig terugkerende gastauteurs. Culinaire vakvrouwen en -mannen die het leuk vinden af en toe een te gek recept, een bijzonder blog of een ander leuk weetje met de bezoekers van uitdekeukenvan8.nl te delen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *