Een eetbaar schilderij, een experiment en primeur voor YoVeggieWorld. Hier heb ik een bijzonder verhaal met groenten vastgelegd. Ik vind het leuk om mensen met smaken te verrassen -en dat is gelukt-. De kracht van de eenvoud zit hem in de kleuren, de structuren en de smaken. In dit eetbare schilderij komen ze samen op één grote plexiglasplaat van 1 m 20 bij 80 cm. Voor dit palet heb ik gekozen voor de verhouding 80/20, d.w.z. meer plantaardige dan dierlijke ingrediënten. En daarnaast waar mogelijk lokale ingrediënten. De basis van dit pallet is een Labneh van Drentse A yoghurt en een zoete aardappelpuree.
Een experiment
Een palet vol herfstkleuren en smaken. Volledig op elkaar afgestemd, heb ik dit eetbare schilderij in oranje-, rode- en gele tinten gemaakt. En op basis van kleuren een keuze gemaakt van groentes en fruit. Naast de groente heb ik ook fruit, zuivel en kruiden in het eetbare schilderij verwerkt. En verder heb ik het spannend gemaakt door een combinatie van zoet, zuur, bitter en hartige smaken. Daarnaast voeg ik de texturen zacht, zalvig, romig, fris, krokant en knapperig toe.
Smaakmakers
En als laatste het geheel ‘op smaak gebracht’ met dukkah, rozenblaadjes, viooltjes en drizzles van druivensiroop en citroenolie.
De ingrediënten die ik gebruikt heb:
- zoete aardappelpuree, gepureerd met een ingelegde citroen
- Labneh van Drentse A yoghurt
- oranje, rode, gele en paars gekleurde wortelplakjes
- groene radijs plakjes
- radijs partjes
- gele en rode ontvelde tomaten partjes
- gele en roze Chiogga bieten
- radijskiemen
- rode bietkiemen
- zuring blaadjes
- gele courgette spaghetti
- Physalisbessen of Kaapse bessen
- geitenkaasbolletjes van de Bokkensprong op olie
- gemarineerde Friese fetakaasblokjes
- met bietenpoeder gekleurde aardappelchips
- granaatappelpitjes
- gele zuurkool (Sauerkraut)
- gele geroosterde paprikareepjes
- druivensiroop (Turkse winkel)
- citroenolie (Abma)
De opbouw
Zorg dat alle ingrediënten klaar staan. Begin met het strijken van vegen Labneh en daartegenaan zoete aardappelpuree. Verdeel de wortelplakjes losjes en creatief. Leg daarnaast de bieten en radijspartjes en alle andere harde dingen. Leg de tomatenpartjes en paprika ernaast. Maak toefjes met zuurkool, rode bietenkiemen en radijskiemen. Verdeel de kaasblokjes en bolletjes. Garneer met Physalisbessen, granaatappelpitjes en zuringblaadjes. Breng het geheel op smaak met dukkah, druivensiroop en citroenolie. Leg als laatste de aardappelchipjes erop zodat ze knapperig blijven. Bestrooi met rozenblaadjes.
Feestdagen tip
Laat dit gerecht je vooral inspireren om je eigen eetschilderij te maken. Het is een topper voor de feestdagen. Leuk om een kleine plaat voor 4-6 personen te maken en midden op tafel te zetten voor de borrel of als voorgerecht. Maak je eigen winterpalet met kleuren en smaken en tag ons op #instagram #uitdekeukenvan8
©Yolanda van der Jagt