Knolselderij – de hipste vergeten groente! Je kunt bijna spreken van een ‘creatief met knolselderij’ hype. Online en in culinaire magazines zie je de heerlijkste vaak ‘vegan of vegetarische’ knolselderijcreaties langs komen. Die stimuleren ook mij om weer eens uitgebreid met knolselderij aan de slag te gaan.
Eerste kennismaking
Mijn eerste bewuste kennismaking met knolselderij is alweer lang geleden, toen ik voor mijn opleiding stage liep bij de inmiddels ter ziele Stichting Huishoudelijke Voorlichting ten Plattelande in Zuid-Limburg. Ik assisteerde daar de huishoudkundige bij het geven van cursussen en voorlichtingsbijeenkomsten over allerlei onderwerpen die voor vrouwen belangrijk waren. Eén daarvan was de cursus Samen Afslanken, waarbij diëtisten de mensen wogen en een streng dieet voorschreven waarbij zelfs een smaakmaker als mosterd verboden was.
Waterige knolselderijsoep
Het was onze taak om met tips, tricks & recepten het afslanken toch ook nog beetje leuk te maken. Dus maakten wij slanke knolselderijsalade voor op brood en slanke knolselderijsoep voor tussendoor. Knolselderij omdat deze groente weinig calorieën leverde en vochtafdrijvend werkte. Goed bedoeld, maar ik denk dat we de boot toen misten, omdat lekker pas op de laatste plaats kwam. De soep maakten we volgens recept door knolselderijblokjes te koken in iets te veel water met een bouillonblokje. Na pureren met een staafmixer had je dan een iets gebonden soep met voor mijn gevoel te weinig smaak. En toch waren de deelnemers enthousiast. Of ze deden alsof.
Vergeten groenten op de kaart
Eenmaal terug in het Westen en werkzaam bij het net opgerichte magazine TIP – de voorloper van Delicious – verdween de knolselderij uit de winkels en uit mijn leven. Tot begin van deze eeuw in een opleving van nostalgie ‘vergeten’ groenten opeens weer volop te koop waren. Verse rode en gele biet, pastinaak, knolselderij, koolraap, rammenas en schorseneren. Een culinaire uitdaging waar koks en culi’s zich maar wat graag door lieten inspireren. Missie geslaagd, want al deze groenten staan weer helemaal op de kaart! En kookboeken en internet staan vol met originele ‘vergeten groenten’ recepten. Vooral knolselderij is op internet populair.
Mijn knolselderijfavorieten
Bij mij ook! De waterige knolselderijsoep van vroeger heb ik in de loop van de tijd gecultiveerd tot een fluweelzachte, romige soep met kruidige knolselderijsmaak. Heerlijk met in het midden een bergje gebakken shiitakereepjes. Of ik meng blokjes knolselderij met verse tijm en bonenkruid uit de tuin, wat zout en versgemalen peper en een scheut olijfolie en rooster ze in een bakblik in de oven. En natuurlijk bak ik ook regelmatig knolselderij steaks in plaats van vlees en pof ik hele knolselderij in de oven. Kortom mijn favoriete knolselderij is weer helemaal terug!