Hoofdgerecht

Geroosterde wortels met bietenpuree en geitenkaas

Hoofdgerecht

Geroosterde wortels met bietenpuree en geitenkaas

Geroosterde wortels met bietenpuree en geitenkaas klinkt niet echt als een snel te maken gerecht. Tijd is voor veel mensen een probleem en helaas ook op kookgebied. Maar het is vaak ook iets dat in je hoofd speelt. Kijk naar dit gerecht alsof het de ‘ouderwetse’ combinatie van aardappelen, groente en stoofvlees is. Het stoofvlees wordt dan de bietenpuree, de groente zijn de geroosterde wortelen en het vlees is de geitenkaas. Stoofvlees kost tijd, de bietenpuree ook. Maar net als stoofvlees is het een kwestie van voorbereiden. De verse bietjes gaan anderhalf uur in de oven, je hoeft er niet naar om te kijken. Voordat je aan tafel gaat, maak je de bietenpuree terwijl je de wortels roostert. De geitenkaas is een kwestie van dun schaven. Ik weet het, er zit misschien best een kronkel in mijn gedachten, maar als je een lang recept leest, lees het goed en bedenk wat je tussendoor kunt doen. Ik heb regelmatig geroosterde bietjes in de koelkast. Heel vaak zijn ze een uitkomst voor een snelle salade, de kleinkinderen of een chique bietencarpaccio voor onverwachte gasten. O ja, deze smaakvolle bietpuree kun je makkelijk 3 dagen in de koelkast bewaren.

 

Bereidingswijze

  1. Rooster voor de bietenpuree 450 g ongeschilde bietjes, bestrooid met 1 eetlepel olijfolie en wat zout en ingepakt in aluminium folie, gedurende anderhalf uur in een oven van 200 graden. Laat ze iets afkoelen, schil de bietjes en snijd ze in stukjes. Doe 4 eetlepels zonnebloemolie, sjalotje, koriander, rode wijn azijn, 1 theelepel zout en 2 eetlepels water in de keukenmachine. Draai 5 seconden, voeg de bietjes toe en maak er een puree van in ca. 1 minuut. Breng op smaak met peper.
  2. Verhit de oven tot 225 graden. Verwijder de topjes van de wortel en snijd dikke wortels in de lengte doormidden. Meng wortels, scheutje olijfolie met zout en peper en spreid uit op een bakblik. Rooster de wortels ca. 20 minuten en schep ze halverwege een keer om.
  3. Smelt ondertussen de boter in een koekenpan op middel vuur en laat ca. 4 minuten bakken tot de boter nootachtig ruikt en bruin wordt, maar niet verbrandt. Haal van het vuur en laat 1 minuut staan. Roer er nu de hazelnoten, sherry azijn en citroensap door en breng op smaak met zout en peper.
  4. Verdeel de bietenpuree over de borden, leg de wortels erop en verdeel daar de hazelnootsaus erover. Leg er wat rucola bij en tot slot de dunne plakjes geitenkaas.

Geroosterde wortels met bietenpuree en geitenkaas

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer