Blog

Een anders dan anders vakantie

Een anders dan anders vakantie… dat was het dit jaar zeker! Covid-19 heeft heel wat vakantieplannen op zijn kop gezet. Velen kozen voor een vakantie in eigen land. Anderen waagden het erop en gingen al dan niet met enige vertraging toch naar hun bestemming in een veilig verklaard buitenland. Heerlijk om na al die weken

Blog

Een anders dan anders vakantie

Een anders dan anders vakantie… dat was het dit jaar zeker! Covid-19 heeft heel wat vakantieplannen op zijn kop gezet. Velen kozen voor een vakantie in eigen land. Anderen waagden het erop en gingen al dan niet met enige vertraging toch naar hun bestemming in een veilig verklaard buitenland. Heerlijk om na al die weken

Een anders dan anders vakantie

Een anders dan anders vakantie… dat was het dit jaar zeker! Covid-19 heeft heel wat vakantieplannen op zijn kop gezet. Velen kozen voor een vakantie in eigen land. Anderen waagden het erop en gingen al dan niet met enige vertraging toch naar hun bestemming in een veilig verklaard buitenland. Heerlijk om na al die weken intelligente lockdown weer een sprankje vrijheid te proeven.

 

Op naar de Périgord

Een anders dan anders vakantie…Toch was het ook een beetje spannend. Zodra het weer mocht, reden wij vol goede moed naar de Périgord, benieuwd hoe het huis er na al die maanden bij stond. Alles bleek dik in orde en wat was het heerlijk om er weer te zijn. Maar het voelde toch anders dan voorgaande jaren. Ook het gezellige contact met vrienden daar bleef beperkt. Frankrijk had net een zeer strenge lockdown achter de rug en iedereen zat nog helemaal in z’n eigen cocon. Dat werd in de loop van de tijd dat we er waren wel wat losser. Maar de sfeer op weekmarkten, rommelmarkten en terrasjes was niet zo relaxed als voorgaande jaren. En de anders zo druk bezochte eetmarkten werden dit jaar allemaal gecanceld.

 

Verplichte mondkapjes

De verplichte mondkapjes – die ik van harte omarm als bescherming tegen onverhoedse bewegingen van mensen die het even vergeten of het allemaal niet zo nauw nemen – maakten een bezoek aan de supermarkt en markt en ook het gewoon lopen door een stad ietwat surrealistisch. Het resultaat was dat we nauwelijks op stap gingen – alleen voor lange wandelingen door de bossen – en ons het lekkerst voelden rond ons eigen huis.

 

Een boom vol verse vijgen

Daar genoten we van wat de natuur voor ons in petto had. De eerste verrassing was onze vijgenboom die al eind juni boordenvol rijpe vijgen hing. Door de overvloed aan warmte en zon zo groot als eieren en ook nog eens heerlijk zoet. Die culinaire uitdaging liet ik me niet ontnemen. Ik vulde vijgen met geitenkaas, omwikkelde ze met mooie rauwe ham en liet ze op de barbecue garen. En verstopte hele vijgen met pittige harde schapenkaas in velletjes brique – je kunt ook filodeeg nemen – en bakte de pakketjes in de oven knapperig bruin. Van de laatste bijna te rijpe vijgen maakte ik nog een paar potten heerlijke jam. Met geraspte sinaasappelschil en een scheut rode wijn of ‘eau de vie’, geef je de soms wat weeïge vijgensmaak van de jam een enorme kick.

 

Zelf gekweekte watermeloen

Tegen beter weten in startte ik ook daar weer mijn groentetuintje op met een paar overgebleven tomaten-, courgette- en slaplantjes uit het tuincentrum. Door toedoen van Corona natuurlijk veel te laat om nog resultaat te zien, alleen van de sla hebben we goed kunnen eten. Ook het bij aankoop al verpieterde watermeloenplantje voelde zich thuis en groeide als kool. Met als resultaat dat er toen we half augustus weer richting Nederland reden twee kleine watermeloenen tussen de bagage lagen en er nog genoeg ontluikende meloentjes voor de buren over waren. Een leuk vakantiesouvenir!

 

Watermeloen gazpacho

Niets is zo verkoelend als watermeloen, zeker als de temperaturen dagelijks ruim boven de 30° C uitkomen. En dat weken lang elke dag! Met regelmatig uitschieters naar ruim 40 °C. Dus maakte ik meer dan eens mijn overheerlijke watermeloen-gazpacho. Of ik verwerkte blokjes watermeloen in een groene salade met pittige kaas, pompoenpitten en wat pompoenpittenolie. Ook heel lekker: een ‘klassieke’ cocktail van garnalen of rivierkreeftjes met blokjes watermeloen, wat fijngehakte verse dragon en een pittig sausje.

 

Tomaten drogen in de zon

Hoewel we zelf af en toe wel verlangden naar wat koeler weer, was die stralende zon ideaal voor het drogen van tomaten. Dat is echt supersimpel: Je snijdt rijpe tomaten in vieren, verdeelt de partjes in een rvs braadslede of op een dienblad. Zet deze op een plek waar de zon de hele dag volop schijnt. Na  dagen één tot twee dagen zijn tomaatjes prachtig gedroogd. Hoe langer je ze laat staan, hoe droger ze worden. Meng de tomaatjes met fijngehakte kruiden uit eigen tuin, wat zout, versgemalen peper en een scheut olijfolie. Heerlijk als hapje bij de borrel, op een salade of op een romige pasta met zalm.

Tip van mij: Dek de tomaatjes tijdens het drogen af met een doorzichtige vliegenkap om te voorkomen dat er hagedissen en insecten bij komen. En haal de tomaatjes ‘s avonds binnen als ze meer dan één dag nodig hebben om te drogen.

Lange tafels

Een anders dan anders vakantie! Maar aan alles komt een eind! Ook aan deze heerlijk lange en relaxte weken. Waarin we genoten van het buiten zijn, lange wandelingen maakten en minder contact hadden met onze buurtgenoten. Al konden we door het mooie weer zo af en toe toch met elkaar eten. Heel veilig aan lange tafels met zeker 1,5 meter tussen de stoelen, terwijl ze in la douce France 1 meter wel genoeg vinden. Dat gaat prima zolang je met dat mooie weer buiten kunt eten.

 

Extra grote hazelnoten

Net op het nippertje voor we weer richting Nederland vertrokken kon ik nog de hazelnoten uit onze twee hazelnootstruiken plukken. De oogst was duidelijk minder dan vorig jaar, maar de hazelnoten waren wel veel groter. Ook weer een cadeautje van de natuur, dat we mee naar Nederland namen om hier tijdens het kraken van ons dagelijks handje noten weer even terug te denken aan deze heerlijke, maar echt anders dan anders vakantie.

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *