Vakantie betekent voor mij thrillers lezen en culinair grasduinen in een andere cultuur. Hoe heerlijk is het als je die twee hobby’s kunt combineren. De boekenreeks van de Siciliaanse commissaris Montalban koppelde spanning aan eetgenot. Martin Walker, een van de weinige Britten die volledig in het Franse plattelandsleven is geïntegreerd, doet hetzelfde in zijn serie over Bruno, politiechef in een stadje in de Dordogne. Walker was politiek journalist voor de buitenlanddienst van The Guardian, is historicus en getrouwd met culinair journalist Julia Watson: voilà, de ervaringswereld waaruit thrillerschrijver Walker put.
Onlangs kwam het vierde Bruno-boek in Nederlandse vertaling uit, met als titel De Duivelsgrot. De Nederlandse uitgever heeft heel wat in te halen, want de Engelstalige reeks is al tien boeken lang. De overige vertalingen zullen ongetwijfeld snel volgen; Bruno is wereldwijd een rage aan het worden. Je kunt zelfs in zijn voetsporen excursies maken in de Dordogne.
Bruno en zijn stadje zijn herkenbaar voor de vele toeristen die vakantie hebben gevierd in deze zonnige Franse streek. Maar de grootste attractie vind ik de beschrijvingen van de gerechten die Bruno thuis bereidt voor vriendinnen, vrienden en kennissen. De recepten zijn gebundeld in twee boeken, waarmee Walker en Watson internationaal in de prijzen vielen. Ze staan ook op de site brunochiefofpolice.com.
In De Duivelsgrot vraagt Bruno zich af waarom zijn vriendin Pamela, in de buurt de ‘maffe Engelse’ genoemd, er zo op gebrand is om de paardenbloem uit haar gazon te verdrijven. Alsof het onkruid zou zijn in plaats van een lekkernij. Rare mensen, die Engelsen.
Alles aan de paardenbloem is eetbaar behalve de stengel. Bruno is vooral verrukt van de bloemknoppen: de nog ongeopende jonge bloemen. Hij maakt er een omelet van, die hij serveert bij de eerste asperges van het seizoen. Zijn recept (zie hieronder) komt dus als geroepen. Neem een zak en een schaartje en verzamel knopjes en als eetbare decoratie ook wat bloemen die al zijn opengegaan en geel staan te stralen. Het wemelt van paardenbloemen in bijna elke berm en elk grasveld.
Als je toch bezig bent, pluk dan ook de groene bladeren van de paardenbloem. Die zijn mals op dit moment.
Recept voor 2 personen voor omelette aux boutons de pissenlits:
Was 12 – 15 paardenbloemen goed en dep de knopjes en kleine bloemen droog. Verwijder de stelen. Verwarm wat olie en een klontje boter in een koekenpan en fruit daarin sjalotsnippers en een fijngesneden teentje knoflook ca. 2 minuten. Bak de paardenbloemen even mee tot ze zacht zijn. Klop 3-4 eieren los met een klein scheutje room en wat zout en peper. Voeg nog een klontje boter toe aan de koekenpan, schenk het eimengsel erbij. Laat de omelet met een deksel op de pan op laag vuur gaar worden. Serveer bij gekookte asperges met wat krielaardappelen, gesmolten boter en peterselie.
Bon appétit!