Blog

Asperges

Het nieuwe seizoen voor asperges is weer begonnen. Hoe fijn is het om nieuwe inspiratie voor witte en groene asperges gebundeld in één boek te hebben. Zelf begin ik het seizoen met klassiek gekookte asperges met beenham of zalm, ei en peterselieboter. De eerste nieuwe aardappelen zijn er dan ook weer. Dit jaar heb ik

Blog

Asperges

Het nieuwe seizoen voor asperges is weer begonnen. Hoe fijn is het om nieuwe inspiratie voor witte en groene asperges gebundeld in één boek te hebben. Zelf begin ik het seizoen met klassiek gekookte asperges met beenham of zalm, ei en peterselieboter. De eerste nieuwe aardappelen zijn er dan ook weer. Dit jaar heb ik

Asperges

Het nieuwe seizoen voor asperges is weer begonnen.

Hoe fijn is het om nieuwe inspiratie voor witte en groene asperges gebundeld in één boek te hebben. Zelf begin ik het seizoen met klassiek gekookte asperges met beenham of zalm, ei en peterselieboter. De eerste nieuwe aardappelen zijn er dan ook weer. Dit jaar heb ik eerst het compacte receptenboekje met 30 veelzijdige recepten van Jessica Lek doorgelezen voor nieuwe inspiratie. Asperges zijn bij uitstek een heerlijke Hollandse voorjaarsgroente, ze zijn tot en met 24 juni verkrijgbaar. Met een uitloop van de velden waar ze door steken om daar volgend jaar iets anders op geteeld wordt. Er zijn ook groene en paarse asperges deze lenen zich heel goed om te roosteren en te grillen. Je kunt alle asperges bijna jaarrond krijgen. De lekkerste eet je toch wel in de seizoenen.

Leuk Jessica serveert de klassieker met gekookte beenham, ei en notenboter. Een goed recept van een romige soep is heerlijk voor een lunch of tussengerecht. De hartige aspergequiche of een risotto met venkel maak je lekker in het weekend.

Asperges zijn natuurlijk ook een topper om een vegetarisch hoofdgerecht mee te maken. Serveer met zeekraal, jonge bietenbladsalade en een heerlijke romige hollandaise saus. Je kunt als smaakmaker ook nog voor een hartige smaak wat Parmezaanse kaas krullen boven schaven. Witte asperges kun je goed combineren met peterselie, basilicum, munt en asperge scheuten (online verkrijgbaar). De groene asperges kun je goed mediterraans maken door te combineren met rozemarijn.

Alle asperges vind ik lekker om rauw te eten. Deze zijn natuurlijk het lekkerste als je ze bij de boer koopt, vers gestoken. Even schillen en dun snijden. Kort koken kan ook dan zijn ze lekker knapperig.

Crèmesoep de soep in dit boek wordt gebonden met aardappel in plaats van een binding met roux. Door de soep af te maken met hazelnootolie of truffelolie en shiso blad en bieslook is het een echte verfijnde restaurant stijl soep.

De carpaccio van gepofte groente met groene asperges en hazelnootolie is heel origineel. Zo staan er veel leuke en eigentijdse gerechten in. Genoeg om een asperge seizoen mee door te komen. Heb nog een kilo witte AA in de koelkast liggen, het waren de buitenbeentjes uit de blauwe super. Ook daar is niets mis mee, zien er onregelmatig uit; that’s all.

Nog niet het boekje in handen? Kijk hier voor verschillende asperge recepten.

Asperges 

Auteur: Jessica Lek
Uitgeverij: Good Cook
ISBN: 9789 4614 320 94
Prijs: € 10.95

Auteur

Yolanda van der Jagt

Over de auteur

Yolanda van der Jagt, recept en productontwikkelaar. Mijn bedrijf YOVEGGIEWORLD ontwikkelt groenten recepten en -producten. Het is mijn missie om consumenten makkelijk, meer en lekker groente te laten eten. Samen met toeleveranciers bedenk ik oplossingen hoe we gemakkelijk plant based food thuis op het menu krijgen. Daar heb ik genoeg ideeën over. Benieuwd geworden? Kijk ook op yoveggieworld.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *