Sneeker gevulde hennen eieren

Sneeker gevulde hennen eieren

 

Zaterdag stond in Lippenhuizen Sneeker gevulde hennen eieren met groene kruiden als amuse op het menu. De kinderen van het dorp kookten met mij en mijn collega foodstylist Fleur een elfstedenmenu. Het menu bestond uit elf onderdelen met specialiteiten uit de elf steden. 

 63 volwassen gasten moesten over een heuse kluunbrug klauteren om binnen te komen en werden door de kids naar elfsteden tafels begeleid. De tafels waren gedekt met placemats van voorbije elfstedentochten en als versiering hadden ze authentieke Friese doorlopers op de tafels gelegd.  Mooi gedaan.

 Het koken was een feest! In groepjes maakten ze allemaal een aantal gerechten.  De stap voor stap geschreven recepten (lekker duidelijk voor de beginnende kok) waren voor 70-80 porties zodat zij zelf (en ook de leiding van het Lippenhuizer Jeugdwerk) alles goed konden proeven. Voor de bediening kregen ze nog even een snelcursus en dat ook dat namen ze heel serieus.  Zelf het scheutje walnootolie dat aan tafel over de soep geschonken moest worden werd uitgebreid gerepeteerd.

 Het recept voor de gevulde eieren vind je hieronder. De andere recepten van het Elfsteden-menu zet ik binnenkort even in ons receptenarchief.

De kinderen hebben heerlijk gekookt, de gerechten met zorg en smaak afgemaakt en als profs geserveerd.  Petje af en wat was het leuk!

 Amuse

  • Snitser fulde hinnen aaien mei grien krûd

(Sneeker gevulde hennen eieren met groene kruiden)

&

  • Raapchips mei spek & Ylster mosterddip

(Knollen chips met spek & IJlster mosterddip)

Voorgerecht

  • Sleattener Sûkerei skûtses mei skieppetsiis, tomaat en brogge (roggebrea)

(Slooter witlof bootjes met hartige verse schapenkaas, tomaat en roggebrood)

&

  • Starumse Pierewoartelsop mei prei en walnotenolie

(Stavorens Pastinaak soepje met prei)

Hoofdgerecht

  • Hylper sausiisbôle mei wâldfeintsjes

(Hindelooper saucijzenbroodje met harde worst)

&

  • Warkumer beantjes mei maïs, sipel, spek en paprika

(Workummer sperzieboontjes, spek, mais, ui en paprika)

  • Pofte Boalserter bintsjes my Fryske bûter

(Gepofte Bolswarder bintjes met Friese boter)

Kaasgang

  • Trije soarten Friske Tsiis mei Harnzer sipelsjem & roggebrea

3 soorten Friese kaas met Harlinger uienjam & roggebrood)

Neigesetsjes

  • Frjentsjerter sûkerbôlle rôljende toast

(Franneker suikerbrood wentelteefjes )

&

  • Tsiispotjes mei Dokkumer húningsappe

Hangop met Dokkemse honing

&

  • Ljouwerter Boskfruit skodde molke

(Leeuwarder Bosvruchten toetjes milkshake)

 

70-80 porties

Bereidingswijze

  1. Leg de eieren voorzichtig in een grote pan.
  2. Zet de pan op het fornuis.
  3. Giet met een grote kan of maatbeker net zoveel water in de pan dat de eieren onder staan. Leg een deksel op de pan.
  4. Zet het vuur aan. Wacht tot het water kookt. Telkens even kijken. Zet direct als het water kookt, een kookwekkertje op 7 minuten.
  5. Schep de eieren in een vergiet en laat ze schrikken onder de koude kraan. Koud laten worden.
  6. Pel de koude eieren en leg ze weer in het vergiet.
  7. Snijd de eieren doormidden en leg ze op een dienblad.
  8. Druk de gele eierdooiers voorzichtig uit de halve eieren en laat ze in een grote schaal vallen.
  9. Hak de helft van de bossen peterselie en bieslook heel fijn. Houd de andere apart.
  10. Prak de eierdooiers fijn en meng ze met de fijngehakte kruiden, 3 theelepels zout, 2 theelepels peper, 3 glad afgestreken eetlepels kerriepoeder en 7 volle eetlepels mayonaise. Goed door elkaar roeren.
  11. Het mengsel moet niet te dik en niet te slap wezen. Is het mengsel nog erg dik? Dan kun je nog meer mayonaise toevoegen. Roer er dan telkens een paar lepels mayonaise door. Als ie goed is stoppen met de mayonaise.
  12. Proef en voeg als het nodig is nog peper en zout toe.
  13. Vul 4 spuitzakken waarin ook een spuitmondje zit met het eierdooiermengsel. Draai ze aan de bovenkant dicht en laat ze tot voor het afmaken van het diner in de koelkast liggen.
  14. Haal de blaadjes los van de slakropjes.
  15. Was en droog de sla in een slacentrifuge. Bewaar in een plasticzak in de koelkast.
  16. Snijd de paprika’s zeer smalle ringetjes.
  17. Verdeel de peterselie in blaadjes. Bewaar in plasticzakje in de koelkast
  18. Snijd de het bosje bieslook in drieën. Bewaar in een plasticzakje in de koelkast
  19. Zet 45 minuten voordat de gasten komen 63 bordjes klaar.
  20. Spuit de kuiltjes in de eitjes vol met het eierdooiermengsel, het mag er een klein beetje bovenuit komen. Maar niet teveel want er moet genoeg overblijven voor alle bordjes.
  21. Leg op elk bordje een stukje of blaadje sla.
  22. Plak de gevulde eieren met een likje mayonaise op of bij de slablaadjes.
  23. Leg op elk eitje wat peterselie, een paar sprietjes bieslook en een paprikaringetje.
  24. Strooi een klein beetje paprikapoeder over.
  25. Nu zijn de amuses klaar om te serveren. ®José van Mil

Sneeker gevulde hennen eieren

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer