Blog

Een tuin vol aromatische kruiden

Een tuin vol aromatische kruiden… Mijn kruidentuin heeft er dit jaar zin in! De kruidenplanten groeien dat het een lieve lust is. Werk aan de winkel dus… in mijn kruidentuin en keuken. Want kruiden kun je op tal van lekkere manieren verwerken en houdbaar maken. Om er ook later volop van te genieten!

Blog

Een tuin vol aromatische kruiden

Een tuin vol aromatische kruiden… Mijn kruidentuin heeft er dit jaar zin in! De kruidenplanten groeien dat het een lieve lust is. Werk aan de winkel dus… in mijn kruidentuin en keuken. Want kruiden kun je op tal van lekkere manieren verwerken en houdbaar maken. Om er ook later volop van te genieten!

Een tuin vol aromatische kruiden

’s Morgensvroeg plukken

Een tuin vol aromatische kruiden…Verse kruiden hebben ’s morgens vroeg het meeste aroma. Het beste moment dus voor plukken en verwerken. Pluk een flinke hoeveelheid, want tijdens het fijnhakken slinkt het volume. Spoel de kruiden schoon onder koud stromend water, in ieder geval bij de onderkant van de stelen.  Dep droog met keukenpapier. Stroop zo nodig de blaadjes van de harde takjes en hak ze naar wens fijn. Dat kan bij grote hoeveelheden ook in de keukenmachine.

Invriezen in ijsblokjesvorm

Dit is de makkelijkste manier om verse kruiden tot ver in de winter te bewaren. En ideaal om de smaak van zelfgemaakte soep, sauzen en stoofpotten te verrijken. Hak een flinke bos kruiden fijn en meng er voor wat samenhang een paar druppels olie door. Verdeel dit mengsel in holtes van een ijsblokjesvorm en vries in. Doe bevroren kruidenblokjes over in een diepvrieszak en bewaar ze zo in de diepvries.

Kruiden drogen

Dit kan in een droogapparaat, maar drogen aan de lucht gaat net zo goed. Bind een bos verse kruiden met paktouw bij elkaar en hang deze op een goed geventileerde plek te drogen. Of laat kruidentakken losjes op een rooster drogen. Dunne blaadjes van munt of verveine drogen sneller dan dikkere blaadjes van rozemarijn en salie. Pluk of ris de droge blaadjes van de takjes en hak ze naar wens fijn. Ik heb ‘s winters veel plezier van mijn eigen mediterrane kruidenmengsels. Bewaar droge kruiden in goed afsluitbare potjes.

Kruidenthee

’s Zomers drink ik ‘verse kruidenthee uit de tuin’. Voor kruidenthee in de winter droog ik in september een grote bos verveine. Zodra de blaadjes knisperen, stroop ik ze van de takken en bewaar ze in potten. Ook verse munt en salie kun je zo voor je eigen kruidenthee drogen.

Kruidenazijn

Mijn enorme dragonstruik dijt elk jaar meer uit. Om dit niet uit de hand te laten lopen, pluk ik in juni-juli flink wat dragontakken voor mijn zelfgemaakte dragonazijn. Een fluitje van een cent: duw in elke fles 3-4 jonge, groene dragonstelen met blaadjes en schenk de fles door een trechter tot het randje aan vol met witte wijnazijn. Laat de azijn in afgesloten flessen enkele weken op smaak komen. Heerlijk over salades en in stoofgerechten. Maak ook eens azijn met verse venkel, dille of verveine. Leuk als cadeautje!

Kruidenolie

Kruidenolie maak je op dezelfde manier, al komt voor mijn gevoel juist de warmere smaak van rozemarijn, tijm, oregano en lavendel in olie beter tot zijn recht. Geef zo een mooie extra vergine olijfolie meer smaak, of gebruik juist een neutrale olie om het kruidenaroma vol tot zijn recht te laten komen. Ook leuk om mee te spelen. Zo lijkt mij amandelolie met een takje lavendel en een vanillestokje erin wel spannend!

Kruidenboter

Het hoeft allemaal niet voor later. Maak voor direct gebruik zelf kruidenboter. Doe een greep in de kruidentuin, was de kruiden, dep ze droog, hak ze fijn en meng de kruiden door zachte roomboter. Serveer in een boterpotje of maak er met behulp van huishoudfolie een rolletje van.

Pesto

Met een flinke bos vers basilicum maak je je eigen pesto. Pureer het basilicum (inclusief steeltjes) in de keukenmachine met 25 g versgeraspte Parmezaanse kaas, 25 g pijnboompitjes, wat fijngehakte knoflook en een scheut geurige olijfolie. Super door verse pasta met zalm, in minestrone en op een toastje.

Za’atar

Op mijn lijstje staat ook: zelf za’atar maken. Dat is een kruidenmengsel uit het Midden-Oosten op basis van een wilde oreganosoort. Je kunt oregano ook combineren met tijm of bonenkruid. Je maakt za’atar in een vijzel met sesamzaadjes, wat sumak, komijn en venkelzaadjes. Ik ben benieuwd!

Kijk voor meer informatie over een eigen kruidentuin maken op https://unieketuinen.nl/tuinieren/de-kruidentuin/

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *