Blog

Waterbuffels in Nederland

Steeds vaker zie je in de winkels buffelmozzarella van Nederlandse makelij liggen. Nieuwsgierig naar het hoe en waarom ging ik op zoek naar bedrijven waar waterbuffels gehouden worden. Tot mijn verbazing vond ik op nog geen 15 minuten rijden het waterbuffelbedrijf van de familie Zeestraten. Op naar Ossenzijlerweg 5 in Oldemarkt (Overijssel) om een bezoek

Blog

Waterbuffels in Nederland

Steeds vaker zie je in de winkels buffelmozzarella van Nederlandse makelij liggen. Nieuwsgierig naar het hoe en waarom ging ik op zoek naar bedrijven waar waterbuffels gehouden worden. Tot mijn verbazing vond ik op nog geen 15 minuten rijden het waterbuffelbedrijf van de familie Zeestraten. Op naar Ossenzijlerweg 5 in Oldemarkt (Overijssel) om een bezoek

Waterbuffels in Nederland

Steeds vaker zie je in de winkels buffelmozzarella van Nederlandse makelij liggen. Nieuwsgierig naar het hoe en waarom ging ik op zoek naar bedrijven waar waterbuffels gehouden worden. Tot mijn verbazing vond ik op nog geen 15 minuten rijden het waterbuffelbedrijf van de familie Zeestraten. Op naar Ossenzijlerweg 5 in Oldemarkt (Overijssel) om een bezoek te brengen en Carina te ontmoeten.

Het is druilerig weer als ik de boerderijwinkel ‘De Waterbuffelfarm’ binnenstap. In de winkel ligt een groot aanbod van buffelproducten. Niet alleen mozzarella maar ook buffelyoghurt, ijs, harde kazen, droge worstjes, melk en een vriezer vol vlees. Het assortiment wordt aangevuld met streekproducten uit de, om de hoek liggende, Weerribben. Met de footprint zit het hier wel goed!

In de stal is het schemerig, het is winter en dan staan de buffels binnen want ze houden niet van kou vertelt de boerin. Grote bruine ogen met lange wimpers kijken je aan. De enorme horens boezemen ontzag in, Carina vertelt mij dat waterbuffels een goed karakter hebben. Dat merk ik als ik dichterbij kom. In tegenstelling tot koeien laat de waterbuffel zich goed benaderen. Ze zijn zelfs zo nieuwsgierig dat ze naar je toe komen en je besnuffelen. Maar, zegt Carina, ‘ze hebben ook een eigen wil, als iets ze niet aanstaat dan zijn ze moeilijk in beweging te krijgen’.

De familie Zeestraten houden hun waterbuffels op een duurzame en natuurlijke wijze, ze krijgen geen antibiotica! Op dit bedrijf worden de buffels gehouden voor het vlees. Inmiddels zo’n 130 stuks. Het grootste gedeelte van het jaar staat de kudde in natuurgebieden zoals de Weerribben en Kalenberg. De kalfjes blijven bij hun moeder en wekelijks komen er stierkalfjes van andere waterbuffelboerderijen bij.
Op een leeftijd van zo’n anderhalf jaar en na een fijn buitenleven worden de dieren geslacht. Een volwassen buffelstier weegt tussen de 800 en 1000 kg. Het vlees is mager, malser en zachter dan vlees van een ‘gewone’ koe en bevat meer mineralen en minder cholesterol dan rundvlees. Zuivel van de waterbuffel is bovendien vaak geschikt voor mensen met een koemelkallergie. Op de boerderij zijn zo’n 40 verschillende buffelvleesproducten te koop. Een kijkje in de vriezer maakt mij blij: stoofvlees als sukade-, lende- en riblappen, hacheevlees, tong, ossenstaart, gehakt, entrecote, biefstuk, t-bone, rollade maar ook hamburgers, slavinken, saucijzen, niervet en nog veel meer. De zuivel komt van een collega buffelhouder.

Met een tas vol buffelproducten verlaat ik de winkel. Als ik langs de stal loop zie ik de buffels lekker eten van het vers uitgestrooide hooi. Ik verheug mij er nu al op om straks met al deze mooie producten te gaan koken. Volgende week staan er zeker recepten met waterbuffelproducten in mijn weekmenu!

Nieuwsgierig geworden? De Waterbuffelfarm heeft ook een webwinkel. Voor meer info www.waterbuffelfarm.nl

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *