Zeewierspekjes
Zeewierspekjes, ’t klinkt een beetje vreemd, net zoals de vegetarische schnitzel of vegetarische gehaktballetjes. Waarom moet iets een vleesnaam krijgen als het geen vlees is…. Die zeewierspekjes heb ik trouwens niet zelf verzonnen. Tijdens een culinair persevent kregen collega Yolanda van der Jagt en ik een zakje in onze handen gedrukt met de mededeling ‘kort
Lees meerKlimaat in de keuken
Tjonge, wat was het de afgelopen weken warm! Een beetje te warm… Terug uit een ook veel te warm Frankrijk bleek mijn groentetuintje hier – veel te vroeg! – geëxplodeerd (zie foto). Volgens de weermannen zullen we aan zulke warme zomers moeten wennen. Die klimaatverandering begint nu opeens duidelijk merkbaar te worden. Met alle gevolgen
Lees meerBuiten deli & lunch Rotterdam
Wij zijn trots want Anne Marijn Ouwehand die letterlijk mee heeft gebouwd aan Uit de Keuken van 8.nl heeft sinds kort haar eigen horecazaak aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. Buiten deli & lunch was al een begrip maar Anne Marijn en haar team hebben aan de kaart en presentatie een nieuwe dimensie gegeven. Wat
Lees meerWatermeloen cocktails ijskoud mét en zonder alcohol
Watermeloen is de afgelopen weken mijn redder gebleken tegen oververhitting. Wat een geweldige smaakvolle, veelzijdige en verkoelende vrucht! Zo laat ik stukken watermeloen in de koelkast ijskoud worden om telkens even de dorst mee te lessen.Daarnaast maak ik er heerlijke cocktails mee, soms met sterke drank erdoor, maar vaker ga ik voor “virgin” varianten, zonder
Lees meerDe Blonde Madame
De topervaring van een vakantie is toch wel om een restaurant te vinden dat authentiek is voor de streek waar je bent. Waar het plaatselijke volk komt. Waar de traditie heerst. En waar het smullen is. Het overkwam mij kortgeleden weer. Mag ik u voorstellen: La Grotta dal 1918 in Mongardina. Een dorp in de
Lees meerTips en trics – koken op hout zo doe je dat
Stap 1: leg de plank in een ruim bak of in de gootsteen onder water. Zet er iets zwaars op zodat de plank onder water blijft. Leg de plank minimaal 1 uur in het water. Je kunt dit goed de avond ervoor of in de ochtend doen. Zo voorkom je dat je plank verbrand. Stap
Lees meer’t Is weer meloenentijd
Eigenlijk kun je bijna het jaarrond meloenen kopen maar de zomer is wel meloenentijd bij uitstek, dan smaken ze namelijk het allerlekkerst! Meloenen houden van warmte en er liggen nu dan ook verschillende soorten naast elkaar bij de groentezaken en supermarkten. Van oorsprong komt deze vrucht waarschijnlijk uit Midden-Azië of Afrika en behoort tot dezelfde
Lees meerHeerlijke versmarkt in Kroatie
Een culinaire trip naar Kroatië heeft me weer veel geleerd. Mijn ‘all time favorite’ … de markt. Er is een heerlijke versmarkt in Kroatië, wij waren in Split op versmarkt met groente en vis. Als ik op vakantie ben ga ik in ieder land op zoek naar een markt, hier wordt ik heel blij van.
Lees meer150 jaar Tabasco
Eén van de leukste kookboeken in mijn kast is een Tabascoboekje met heerlijk bruikbare familierecepten, leuke feitjes en anekdotes over het Tabasco familiebedrijf. Het boekje is – nu 25 jaar geleden – geschreven ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan van Tabasco. De recepten zijn van toenmalig eigenaar Paul McIlhenny, achter-achterkleinzoon van oprichter Edmund McIlhenny.
Lees meerRestaurant Nostromo – Kroatië
Beste vis-, schaal- en schelpdieren restaurant tijdens je vakantie. Ben je deze zomer in Split – Kroatië of weet je iemand die daar naar toe op vakantie gaat? Reserveer dan een tafel bij Restaurant Nostromo. Hier serveren ze super lekkere vis, schaal- en schelpdieren. Het restaurant zit aan de vismarkt. Dus dat is makkelijk te
Lees meerCulinaire creativiteit in restaurant Urko in Ecuador
Dat ‘persoonlijk’ ook een belangrijk woord is in de culinaire wereld, weten we allemaal. Hoe fijn is het niet als je aardig wordt begroet bij binnenkomst in een restaurant. Dat is voor iedereen de eerste kennismaking. En niet alleen voor de gasten, maar ook voor de mensen van het restaurant. Je werk in de culinaire
Lees meerDe koning van het koken
Om klokslag 8 uur op een winterse ochtend, drie jaar geleden, typte mijn man razendsnel een telefoonnummer in. Om één minuut over acht had hij een reservering te pakken voor restaurant Osteria Francescana van de opkomende Italiaanse chef-kok Massimo Bottura. Kort daarna was de zaak voor het eerstvolgende halfjaar uitverkocht. In september was het zover.
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer