Stap 1: leg de plank in een ruim bak of in de gootsteen onder water. Zet er iets zwaars op zodat de plank onder water blijft. Leg de plank minimaal 1 uur in het water. Je kunt dit goed de avond ervoor of in de ochtend doen. Zo voorkom je dat je plank verbrand.
Stap 2: braad je vlees in de koekenpan rondom goudbruin aan zodat het meer smaak krijgt en een lekker bruin korstje.
Stap 3: leg je vlees, tomaat en uien op de plank met een beetje ruimte ertussen, zodat het mooi gelijkmatig kan garen in de oven.
Stap 4: plaats de plank in het midden van de oven en controleer de kerntemperatuur van het vlees met een thermometer. Hou voor rood vlees circa 48 graden aan.
Stap 5: haal de plank uit de oven. Leg een stukje aluminiumfolie op het vlees en laat het 10 minuten rusten. Leg het vlees op een andere plank en snijd in dunne plakjes. Snijd het vlees tegen de draad in.
Stap 6: hak de groente grof, schep in een kom om met een beetje azijn en olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Schep de relish over de plakjes vlees. Kijk hier voor het recept.
Stap 7: was de plank met eventueel een klein beetje afwasmiddel schoon onder de kraan, dit is een beetje afhankelijk van wat erop de plank bereid is.
Stap 8: laat de plank goed drogen en gebruik snel opnieuw voor een heerlijk gerecht. Je kunt de plank net zolang gebruiken totdat je geen ceder meer ruikt bij verhitting (dit is pas na enkele jaren). De cedar smaak zal steeds iets minder sterk worden. Daarna kun je een nieuwe bestellen en de oude in het vuur gooien.