Tjonge, wat was het de afgelopen weken warm! Een beetje te warm… Terug uit een ook veel te warm Frankrijk bleek mijn groentetuintje hier – veel te vroeg! – geëxplodeerd (zie foto). Volgens de weermannen zullen we aan zulke warme zomers moeten wennen. Die klimaatverandering begint nu opeens duidelijk merkbaar te worden. Met alle gevolgen die daar bij horen.
Natuurlijk, het is heerlijk om zulke warme zomerdagen te genieten op het strand, maar groente- en fruitproducenten zaten met hun handen in het haar! Veel van hun ook te vroeg rijpe producten waren onverkoopbaar. Tomaten te rimpelig, pruimen te klein voor de strenge eisen die tussenhandelaren en supermarkten namens de consument stellen. Gelukkig kwam alles door allerlei alternatieve initiatieven toch nog redelijk goed.
Maar het is wel duidelijk: we moeten met z’n allen anders gaan denken en doen. Aan die klimaatverandering valt niet te ontkomen, maar we kunnen er wel het beste van maken. Om te beginnen door iets minder kritisch te zijn op het uiterlijk van ons eten. Alleen al daarom wordt zomaar 10% van ons eten – waar enorm veel energie in is gestoken om het te laten groeien en oogsten– vernietigd!
Eten is leuk, eten is lekker en eten geeft energie! Veel energie! Daar moeten we vooral van blijven genieten. Maar wel met oog voor de andere kant van de medaille. Want het kost enorm veel energie om al dat eten te produceren, vervoeren, bereiden en bewaren.
Schrik niet: eten is een belangrijke oorzaak van deze klimaatverandering. Gelukkig zijn landbouw, veeteelt en voedingsindustrie al een heel eind op weg om met duurzame alternatieven de gevolgen van de klimaatverandering te beperken.
Natuurlijk kunnen we ook zelf veel doen. Zodat de wereld ook later voor onze kinderen en kleinkinderen nog leuk is om in te leven. Alleen al door iets bewuster te kiezen en te koken kunnen we de voor het maken van eten ontstane broeikasgassen met zo’n 60% terugbrengen. En natuurlijk ook door slim te kopen en niet teveel te bewaren. En het belangrijkste is die enorme stroom afval – en het hiervoor onnodig produceren van eten – in te dammen.
Om ons steentje bij te dragen hebben Nelleke van Lindonk en ik een paar jaar geleden ‘Het Keukenboekje’ geschreven. Een handzaam klein boekje met tal van tips hoe je meer klimaatneutraal kunt koken, energie besparen en je afvalberg kunt verkleinen. Dit alles afgewisseld met lekkere recepten en leuke columns. We hebben nog een paar Keukenboekjes over. Belangstelling? Stuur dan een mailtje naar keukenboekje@assisti.nl. Kosten (inclusief verzenden) € 6,-
Wat leuk om thuis te komen en dan een mooi assortiment gezondheid te vinden.
Ja Nelly, het was een heerlijke verrassing! Zo is het extra leuk om iets gezonds klaar te maken!