Blog

Een koekjes experience in een klein plaatsje in Zwitserland

Onderweg van Frankrijk naar Zwitserland, neem ik de binnendoor route omdat het weer niet zo geweldig is en ik daardoor wat minder haast heb. Ja,ja, dat was een rare gewaarwording na een ongenadig heet Frankrijk, gewoon een dag regen. Ik rijd via Bern en Luzern richting de Walensee. En opeens passeer ik in Trubsachen in

Blog

Een koekjes experience in een klein plaatsje in Zwitserland

Onderweg van Frankrijk naar Zwitserland, neem ik de binnendoor route omdat het weer niet zo geweldig is en ik daardoor wat minder haast heb. Ja,ja, dat was een rare gewaarwording na een ongenadig heet Frankrijk, gewoon een dag regen. Ik rijd via Bern en Luzern richting de Walensee. En opeens passeer ik in Trubsachen in

Een koekjes experience in een klein plaatsje in Zwitserland

Onderweg van Frankrijk naar Zwitserland, neem ik de binnendoor route omdat het weer niet zo geweldig is en ik daardoor wat minder haast heb. Ja,ja, dat was een rare gewaarwording na een ongenadig heet Frankrijk, gewoon een dag regen. Ik rijd via Bern en Luzern richting de Walensee. En opeens passeer ik in Trubsachen in het Emmental de Kambly Experience. Een jaar of 5 geleden was ik daar al eens geweest en had naar aanleiding van mijn bezoek meteen een brief aan Verkade gestuurd om in Zaandam de Verkade Experience te maken. Nooit wat gehoord…

Nieuwsgierig als ik ben, keer ik om en parkeer mijn auto op het parkeerterrein. Er staat een vriendelijke parkeerwacht die iedereen welkom heet. Maar laat me eerst even uitleggen wat Kambly is. Het is de bekendste koekjesproducent in Zwitserland. Oscar Kambly sticht zijn bedrijf in 1910 en maakt van zijn dorpsbakkerij een koekjes fabriek. Het Bretzli koekje, zijn eerste product, is nog altijd marktleider. Inmiddels staat de derde generatie Kambly aan het roer. Kambly is dus een koekjesfabriek en in dat saaie Zwitserland (ik ben overigens een groot fan van Zwitserland) hebben ze een Experience gebouwd. Je kunt daar hun specialiteiten proeven en kopen, iets over het bakproces leren, iets nuttigen en de geschiedenis van het Emmental bestuderen. 80% van de grondstoffen komen uit Zwitserland en het meel, de boter en de kaas komen uit Trubsachen. Kortom, een degelijke firma.

Maar… je weet niet wat je ziet als je binnenkomt. 8 rijen met schappen vol koekjes die ze maken, bij elke soort staat een trommel waaruit je kunt proeven. Het is er druk, en niet alleen gezinnen met kinderen die komen om te snoepen. Aan een van de muren hangen de speciale koektrommels, die elk jaar door een Zwitserse kunstenaar worden gemaakt. In 1989 ontwierp Jean Tinguely de koektrommel. Er draait een film over het ontstaan van de het Bretzli koekje in een ruimte waar ook de keuken, waar het allemaal begon, is nagebouwd. Bij binnenkomst begint iedereen met proeven, maar de grap is natuurlijk dat je na 10 soorten koekjes geproefd te hebben, geen trek meer hebt om verder te snoepen. Uiteindelijk vertrekken de bezoekers, via een van de 4 kassa’s, met goed gevulde tassen richting parkeerterrein.

Er was, in tegenstelling tot 5 jaar geleden, nu ook een groot hartig assortiment. Van bietcrackers tot 4 soorten kaasveters (ficelles) en van knäckebrot tot pretzels. De verpakkingen zijn fix, maar de houdbaarheidsdatum staat er duidelijk op. Mijn verbazing was net zo groot als vorige keer. Wat een perfecte organisatie en hoe leuk is het om echt in een heel klein plaatsje zo iets op te starten.

Ben je in Zwitserland, rijd er langs en proef. Mocht je zonder auto zijn. Vanaf Luzern en vanaf Bern kun je van dinsdag tot zondag 2x per dag met de speciale Kambly trein naar de Experience. Natuurlijk kun je in de trein Kambly producten kopen en de kinderen kunnen in de familiewagon tekenen en spelen. De hele Experience heeft niets te maken met dat leuke marktje met lokale producten of dat unieke dorpswinkeltje in Italië, maar ik wordt weer geraakt hoe alles tot in detail is gedaan. Er hangt zelfs een los kinder wc-brilletje aan de muur in de toiletten.

Ook ik vertrek via de kassa naar de auto. Heerlijke kaasveters met rozemarijn en groente crackers waar ik onderweg al aan begin.

https://www.kambly.com/en/ausflug/678/Kambly-Experience.htm

 

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *