Blog

De Blonde Madame

De topervaring van een vakantie is toch wel om een restaurant te vinden dat authentiek is voor de streek waar je bent. Waar het plaatselijke volk komt. Waar de traditie heerst. En waar het smullen is. Het overkwam mij kortgeleden weer. Mag ik u voorstellen: La Grotta dal 1918 in Mongardina. Een dorp in de

Blog

De Blonde Madame

De topervaring van een vakantie is toch wel om een restaurant te vinden dat authentiek is voor de streek waar je bent. Waar het plaatselijke volk komt. Waar de traditie heerst. En waar het smullen is. Het overkwam mij kortgeleden weer. Mag ik u voorstellen: La Grotta dal 1918 in Mongardina. Een dorp in de

De Blonde Madame

De topervaring van een vakantie is toch wel om een restaurant te vinden dat authentiek is voor de streek waar je bent. Waar het plaatselijke volk komt. Waar de traditie heerst. En waar het smullen is.

Het overkwam mij kortgeleden weer. Mag ik u voorstellen: La Grotta dal 1918 in Mongardina. Een dorp in de noordelijke uitlopers van de Apennijnen, 20 kilometer onder Bologna.

Het restaurant werd in 1918 opgericht als pleisterplaats voor de langstrekkende troepen aan het eind van de Eerste Wereldoorlog en om de plaatselijke bevolking te foerageren. Het bestaat nu een eeuw en dat moet gevierd worden.

Ik schoof aan op een zonnige zondagmiddag op het terras omzoomd door linden, uitkijkend over de vallei. Als antipasta kozen mijn gezel en ik de plaatselijke salami, ham en mortadella, gefrituurde courgettebeignets en -bloemen en natuurlijk de crescentine, gefrituurde holle deegstaafjes met een dipsaus.

Het hoofdmaal was jubileumlasagna “zoals u nog nooit gegeten hebt”.  Een platte, prachtig ogende uitvoering van lasagne: repen pasta in langwerpige driehoeken gesneden die werden geschikt als stralen van een ster. In het hart van de ster gemalen kip met korrels eidooier, opgesierd met wilde kruiden. Eindelijk eens een lasagne die niet zwaar op de maag valt.

Naast ons was een lange tafel gedekt voor 25 personen. Een Italiaanse familie stroomde binnen om het doopfeest te vieren van twee van de peuters. Je sneller onderdompelen in de plaatselijke cultuur kun je niet. De dames gaven het ruimschoots aanwezige grut door om te knuffelen; vaders liepen koerend langs.

Het moment kwam om ons los te rukken en afscheid te nemen. De enige ober met een rap mondje Engels verwees ons naar de “Blond Madame” binnen. En ja, daar zat ze. De matrone, de geblondeerde oma, in brede zit geïnstalleerd aan een tafeltje. Haar dochter van een jaar of zestig hadden we al gezien. Die stond ontspannen het werk van de bediening te aanschouwen tot ze toch ook zelf aan de bak moest. Grootmoe had geen blik op het terras geworpen, maar wist precies wat wij moesten dokken. Ze troont er ongetwijfeld nog steeds, majesteitelijk, op weg naar het volgende jubileum.

La Grotta, dal 1918, trattoria da cinque generazioni. Mongardino – Sasso Marconi (Bo). Tel: 051 6755110. E-mail: info@lagrotta1918.it

Auteur

Annelene van Eijndhoven

Over de auteur

Annelène van Eijndhoven, kok en schrijver van kookboeken.
Mijn hele leven stond en staat in het teken van koken en eten. Beroepsmatig als diëtist, docent, kok, ontwikkelaar van recepten en (mede)schrijver van kookboeken en de receptenrubriek van de NRC.
Als hobby: lid van kookgroepen, cateraar in persoonlijke kring, kookraadsvrouw voor kinderen of voor oudere buurtgenoten die koken willen leren. En ik ben natuurlijk een genieter, steeds in voor nieuwe culinaire ervaringen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *