Blog

Zeewierspekjes

Zeewierspekjes, ’t klinkt een beetje vreemd, net zoals de vegetarische schnitzel of vegetarische gehaktballetjes. Waarom moet iets een vleesnaam krijgen als het geen vlees is…. Die zeewierspekjes heb ik trouwens niet zelf verzonnen. Tijdens een culinair persevent kregen collega Yolanda van der Jagt en ik een zakje in onze handen gedrukt met de mededeling ‘kort

Blog

Zeewierspekjes

Zeewierspekjes, ’t klinkt een beetje vreemd, net zoals de vegetarische schnitzel of vegetarische gehaktballetjes. Waarom moet iets een vleesnaam krijgen als het geen vlees is…. Die zeewierspekjes heb ik trouwens niet zelf verzonnen. Tijdens een culinair persevent kregen collega Yolanda van der Jagt en ik een zakje in onze handen gedrukt met de mededeling ‘kort

Zeewierspekjes

Zeewierspekjes, ’t klinkt een beetje vreemd, net zoals de vegetarische schnitzel of vegetarische gehaktballetjes. Waarom moet iets een vleesnaam krijgen als het geen vlees is…. Die zeewierspekjes heb ik trouwens niet zelf verzonnen. Tijdens een culinair persevent kregen collega Yolanda van der Jagt en ik een zakje in onze handen gedrukt met de mededeling ‘kort bakken in de olie en over een salade strooien’.

Onze nieuwsgierigheid was gewekt en na een leuk gesprek verdwenen de zakjes in onze tassen om er thuis mee te gaan experimenteren.

Het zakje van het merk Marinoë bevat 35 gram Dulse snippers, dit is een zogenaamd roodwier. Palmaria, de soortnaam van dit zeewier verwijst naar de waaier of handvorm van het wier. De bladeren zijn ongeveer 30 cm lang, diep rood/paars/bruin gekleurd en waaien in het water heen en weer als palmbladeren.

Dulse wordt gevonden voor de kusten van Europa en Noord-Amerika, in de koude wateren en in lage getijdengebieden. Het is een meerjarige plant die geoogst wordt van de vroege zomer tot het midden van de herfst. Het wordt gesneden bij laag water en moet goed schoongemaakt worden. Er zitten veel zeediertjes en schelpjes tussen de plooien in de bladeren verstopt. Gedroogd krijgt het een zwart-paarse kleur die overigens bij het bakken verdwijnt.

Hoe verwerk je dulse?
Dulse hoeft niet zoals veel andere wieren gekookt te worden. Je kunt dit gedroogde wier eten als snack maar dat heeft niet mijn voorkeur. Het wier heeft een volle rokerige en behoorlijk zoute smaak die een beetje aan bacon doet denken.

Mijn voorkeur gaat, wat betreft de dulse snippers, uit naar het bakken. Je kunt ze dan als smaakmaker gebruiken op broodjes, in sauzen, dressing, soepen, roerbakgerechten, over groenten en bijvoorbeeld gebruiken in omeletten. Wanneer ik het als vervanger voor spekreepjes in een salade gebruik bak ik de snippers heel kort in een beetje olijfolie. Ik schep ze uit de pan en maak in dezelfde pan, met het restje bakvet een dressing. Jammer genoeg verliest de dulse tijdens het bakken zijn mooie dieppaarse kleur maar dat doet niets af van de smaak. En als je echt heel graag wilt proef je iets van spekjes maar ’t is hoofdzakelijk het zoute en knisperige dat het idee van spekjes geeft!

Annelène schreef al eerder een blog over duurzaam zeewier ‘Het zwierige zeewier’ en de noodzaak om vaker vlees te laten staan. Dulse als vervanger van spekjes is dan een ieniemienie stapje in de goede richting.

Zeewierproducten zijn te koop bij Natuurvoedingswinkels. Meer info over zeewier vind je op de site www.zeewierwijzer.nl

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer
  1. […] Meer lezen over dulse? Ga dan naar het blog dat ik schreef voor uitdekeukenvan8.nl […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *