Blog

Heerlijke versmarkt in Kroatie

Een culinaire trip naar Kroatië heeft me weer veel geleerd. Mijn ‘all time favorite’ … de markt. Er is een heerlijke versmarkt in Kroatië, wij waren in Split op versmarkt met groente en vis. Als ik op vakantie ben ga ik in ieder land op zoek naar een markt, hier wordt ik heel blij van.

Blog

Heerlijke versmarkt in Kroatie

Een culinaire trip naar Kroatië heeft me weer veel geleerd. Mijn ‘all time favorite’ … de markt. Er is een heerlijke versmarkt in Kroatië, wij waren in Split op versmarkt met groente en vis. Als ik op vakantie ben ga ik in ieder land op zoek naar een markt, hier wordt ik heel blij van.

Heerlijke versmarkt in Kroatie

Een culinaire trip naar Kroatië heeft me weer veel geleerd. Mijn ‘all time favorite’ … de markt. Er is een heerlijke versmarkt in Kroatië, wij waren in Split op versmarkt met groente en vis. Als ik op vakantie ben ga ik in ieder land op zoek naar een markt, hier wordt ik heel blij van. De markt geeft je veel inzichten hoe mensen leven, wat ze eten, welke producten erin het seizoen zijn. Er zijn volop lokale producten te vinden en het is er altijd gezellig. In deze blog neem ik je mee naar iets wat voor mij heel bijzonder blijft; vers en inspirerende producten. Op de markt zie je vaak korte lijnen van land naar tafel en echt puur en onbewerkt eten. In de paar dagen dat we er met het culinair netwerk waren hebben we heel veel geproefd, gezien en gehoord.

In de ochtend zie je dat men naar de markt gaat om vis voor de lunch of het diner te kopen. Je ziet er vissen in verschillende maten. Om te grillen, bakken of in te maken. Ook zijn er kant en klare zelf gemaakt potjes ingelegde ansjovis. Naast de markt dagen is een dame druk bezig om jouw ingelegde ansjovis te maken. Visjes eerst schoonmaken, in grote blikken met zout op elkaar stapelen om maanden ingelegd weg te zetten. Vervolgens het zout van de ingedroogde visjes te spoelen. Daarna worden ze onder koud stromend water één voor één schoon schoongemaakt. De schone filets gaan weer netjes op elkaar gestapeld in een potje met wat olie erop. Op de markt zie je verschillende maten potjes met ansjovis. Heerlijk op geroosterd brood, tomatensalade of als smaakmaker in een pastaatje. Lees ook het heerlijk inspirerende verhaal over onze reis en de markt op de blog van Clara.

In hetzelfde straatje als de markt zit de ‘place to be’ in Split. Het restaurant van de chef/eigenaar Zlatko Marinovic van Nostromo. Speciaal voor ons heeft hij zijn koksbuis aangetrokken en nog leuker…. de dag ervoor zijn wetsuit. Speciaal voor ons was hij de blauwe zee in gedoken om voor ons diner inktvis, zeepokken, langoustines, zeeanemonen en zee-eieren op te duiken. Hij heeft ook nog wat Kroatische zeegroenten (soort zeekraal/ lamsoren) meegenomen om er bij te serveren. Aan tafel liet hij een brok steen zien met algen en kleine zeeplantjes en waar mosselen in zitten. Deze steen ging in de pan om een heerlijke bouillon van te trekken voor de vissoep.

Op de groente markt om de hoek zie je heerlijke groente die nu in het seizoen zijn; kleine artisjokjes, grote bossen snijbiet en abrikozen. De tuinbonen en doperwtjes worden heel convienent voor je gedopt. Verse kamille om thee van de te zetten. Kleine knolselderij knollen met dikke stengel en loof. Die zien er uit als smaakkrachtpatsers. Veel verse uien en strengen met knoflook. Rondom naast de markt groeien tegen de muren volop kappertjes planten. Die zullen over een paar maanden wel ingelegd worden aangeboden.

Vers eten is en blijft voor mij een inspiratie bron voor mijn werk. Om andere te inspireren, om samen te willen koken en aan tafel delen. Het is essentieel om nieuwe recepten en producten te ontwikkelen. Het is goed om te weten waar je eten vandaan komt. Voor mijn recept combineren ik graag zo puur en authentiek mogelijk om het kloppend te krijgen met de smaak.

Oja en ik denk dat ik die week de lekkerste aardappelen ooit gegeten heb. Niet één keer, denk ik wel een keer of drie. Echt zo’n lekkere smaak en structuur dat het me iedere keer opnieuw opviel. Wat mij betreft mogen deze naast de potjes met ansjovisfilets naar Nederland geëxporteerd worden.

…Of ik ga gewoon terug!

Auteur

Yolanda van der Jagt

Over de auteur

Yolanda van der Jagt, recept en productontwikkelaar. Mijn bedrijf YOVEGGIEWORLD ontwikkelt groenten recepten en -producten. Het is mijn missie om consumenten makkelijk, meer en lekker groente te laten eten. Samen met toeleveranciers bedenk ik oplossingen hoe we gemakkelijk plant based food thuis op het menu krijgen. Daar heb ik genoeg ideeën over. Benieuwd geworden? Kijk ook op yoveggieworld.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *