De culinaire smaak van zeewater
De culinaire smaak van zeewater. De culinaire smaak van zeewater. Een paar jaar geleden liet de Chef van restaurant Nostromo in Split (Kroatië) ons proeven hoe bijzonder die smaak kan zijn. Die ochtend was hij speciaal voor ons – een groepje culi’s – al vroeg de zee in gesprongen om een stuk steen op te
Lees meerWat zijn aardperen en hoe verwerk je ze
De aardpeer wordt ook wel topinamboer of Jeruzalem-artisjok genoemd. De grillig gevormde knollen van 8-10 cm lang en 3-5 cm doorsnede groeien onder de grond. De kleur varieert van violet tot roze en wit. Aardperen hebben een lekkere nootachtige smaak en zijn mits vers geoogst knapperig en sappig van structuur. De aardpeer is familie van
Lees meerOutdoor-cooking: HIJ koopt… ZIJ kookt …
Outdoor-cooking: HIJ koopt….ZIJ kookt…. Mannen en een nieuwe gadget… Komt dit je bekend voor? Zo gaat het bij ons best vaak. Dit keer heeft mijn man ‘ons’ verwend met een handige uitbreiding van onze Ozpig. Dit is een kleine Australische outdoor BBQ. Ik kook er graag op, omdat deze BBQ klein en compact is. En
Lees meerLabour of love: ingrediënten met een glimlach
Kunst met grote K, dat zijn voor mij deze twee kunstenaressen: Chika Mizusawa uit Japan en Lucy Sparrow uit London. Met geduld en vakmanschap geven ze beiden die extra humor aan hun ingrediënten.
Lees meerCreatief boodschappen doen
Creatief boodschappen doen. Bij uitdekeukenvan8.nl gaat het over creatief koken, lekker eten en vooral ook om het plezier hebben in koken en eten. Daarbij hebben we het eigenlijk nooit over hoeveel het kost. Maar nu met die hoge inflatie de prijzen de pan uitvliegen, is dat echt een puntje van aandacht. Het programma Kassa drukte me deze week met mijn neus op de feiten: heel veel mensen weten zich geen raad. Gewoonweg omdat ze niet kunnen rond komen. Laten we eerlijk zijn, iedereen merkt nu dat het geld er echt doorheen vliegt. Hoe kunnen we kunnen we dat beperken?
Lees meerEen trap voor vissen
We leven in barre tijden. Op onze schermen verschijnen elke dag schokkende beelden. De rivier de Oder, tussen Duitsland en Polen, bezaaid met dode vissen. Graanoogsten die hun weg niet vinden naar hongerige mensen. Soms glipt er een beeld doorheen dat vrolijk stemt. Zoals deze foto van de ‘fisketrappen’ bij Bindslev, een dorp op het
Lees meerGoedkoop op de markt
Alles is ongelofelijk duur geworden de laatste paar maanden. Dus dat wordt de broekruim aantrekken. Wat mij betreft liefst zonder al te veel concessies te doen aan “LEKKER ETEN”. Dat betekend dat we slim moeten inkopen. Dus kopen we zoveel mogelijk op de markt. Op zaterdag, de tweede helft van de middag waren we op
Lees meerTheetuin Eemnes Brave Hendrik
De Theetuin Eemnes Brave Hendrik is een waar paradijsje. Zeker met het prachtige weer deze zomer! Dan zit je heerlijk rustig in de grote tuin, waar tussen de luchtige begroeiing overal leuke zitjes zijn gecreëerd. Zo zit je tussen de mensen, maar toch ook heel privé. Heerlijk ook voor de kinderen, die lekker kunnen rennen en zich wel vermaken in de avontuurlijke speeltuin.
Lees meerKoken met salie
Koken met salie doen wij Nederlanders maar met mate. Wij kenner dit keukenkruid voornamelijk van het bakje of zakje met verse Italiaanse of Mediterrane kruiden uit de supermarkt. Helaas wordt de basilicum, rozemarijn, tijm en oregano wel gebruikt de salie belandt meestal in de groene bak. Dat is eigenlijk heel jammer want de stoere smaak
Lees meerVan boerenmelk tot boerenboter
Van boerenmelk tot boerenboter Terwijl ik dit blog schrijf, kijk ik vanuit ons huis in Oostknollendam uit over uitgestrekte weilanden waar schapen op hun gemakje lopen te grazen. Puur natuur! Sinds ik hier woon, koop ik dan ook graag echte boerenproducten uit de buurt. Vlees koop ik bij Beka, omdat ik weet dat de koeien
Lees meerWest Zaanse carpaccio
Begin juli namen wij van ‘uitdekeukenvan8’ een kijkje op de boerderij van Beka vlees . Heerlijk om daar de koeien met hun kalveren in de weide te zien grazen. Els en Annigje vertelden ons uitgebreid over het land en hun liefdevolle aandacht voor de beesten. Dat proef je echt terug in de kwaliteit en smaak
Lees meerOmfietsijsjes in Nederland
Omfietsijsje: je hebt trek in ijs, je bent op de fiets en rijdt graag een stukje om om in een ijsspeciaalzaak een ijsje te eten. Wij, van ‘Uit de keuken van acht’ hebben onze favoriete ijszaken op een rijtje gezet. Mijn favoriet vind je in de Zaanbocht in Wormerveer. Bij IJssalon Hemels zit je heerlijk
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer