Blog

Blog – 13 april 2023

Lente: asperges met paardenbloemenomelet

Vakantie betekent voor mij thrillers lezen en culinair grasduinen in een andere cultuur. Hoe heerlijk is het als je die twee hobby’s kunt combineren.

Lees meer
Blog – 11 april 2023

Bierbostel brouwerij Kompaan voer voor de lokale koe

Elke vrijdag rijdt boer John vanuit Zoeterwoude met zijn tractor naar Den Haag. Niet voor een boerenprotest, maar om bij de Haagse bierbrouwer Kompaan bierborstel op te halen voor zijn koeien. Een mooi voorbeeld van verwaarding van reststromen. Bierborstel is het eiwit- en energierijke restproduct van de bierbrouw. Runderen van boer John zijn er blij mee!

Lees meer
Keuken & zo – 1 april 2023

IJs uit de viskist 

Je dessert in een viskist krijgen is een rare gewaarwording. Afgelopen week kregen we ons dessert gepresenteerd in een viskist. Wat een leuk idee. Vooral voor kinderen moet dit een feestje zijn.

Lees meer
Blog – 21 maart 2023

Pasen: plastic eggs and (k)eggs

Eieren rapen met Pasen. Een meer dan gezellige bezigheid met kinderen en kleinkinderen, maar ook met volwassenen kun je er een speciale draai aangeven.

Lees meer
Blog – 15 maart 2023

82 pakjes boter lichter

Ik weeg zo’n 82 pakjes boter minder dan een half jaar geleden. Het voelt als een boterberg minder, maar ik ben nog niet klaar met mijn dieet. Er moeten nog zeker 40 pakjes boter af, dus 10 kg. Eigenlijk zouden het nog 50 pakjes boter moeten zijn, maar ik wil de lat ook weer niet

Lees meer
Blog – 28 februari 2023

Geen bloemkool in de winter

Geen bloemkool in de winter. Al de hele week speelt het beeld van een wat oudere vrouw in het achtuurjournaal door mijn hoofd. Zij stond in een supermarkt wat sip te kijken bij het groenteschap naar een paar eenzame bloemkolen. En antwoordde op een vraag van de interviewer dat de bloemkool nu toch zo ontzettend duur was. Wel € 3,- per stuk. Dat is inderdaad aan de prijs. Maar of dit door de oorlog in Oekraïne komt, zoals de verslaggever suggereerde??

Lees meer
Blog – 28 februari 2023

Gambia in vuur en vlam

Domoda is het nationale gerecht van Gambia. De basis is een kruidige pindasaus die wordt gemaakt met heel veel pepers en die toch niet te heet is. Samen met de moeder, haar volwassen dochters en een stelletje heerlijke kinderen van een lokale familie hebben we het op hun woonerf gekookt op houtvuur.

Lees meer
Blog – 23 februari 2023

Olijfolie: vroege oogst, hoge kwaliteit

De bus bracht ons van Sevilla naar olijfgaarde Basilippo, buiten het stadje El Viso del Alcar. Hier produceren ze olijfolie van sterrenklasse. Basilippo is een familiebedrijf. De familie woont tussen de olijfbomen. Hun motto is dat ze met de bomen ‘praten’. Daarmee bedoelen ze niet hetzelfde als prinses Irene. De werkers kijken geregeld naar elke

Lees meer
Blog – 22 februari 2023

(Voeding)stof tot nadenken

Technologie gaat ons helpen om eerlijker, efficiënter, gezonder en duurzamer te eten. Wat super gaaf is, want door deze innovaties ontstaan nieuwe recepten en producten. Wil je consumenten verleiden om meer plantaardig te eten, dan draait het om smaak, kwaliteit en beleving. Mijn ambacht: koken en het op smaak brengen met de juiste combinatie van ingrediënten zijn de brug naar food&tech.

Lees meer
Keuken & zo – 11 februari 2023

Bananenschilcake

Niet zomaar weggooien die schillen van fruit. Je kunt er meer mee doen dan je denkt. Wassen, blancheren, drogen en tot meel vermalen. En bakken maar…

Lees meer
Blog – 18 januari 2023

Knolselderij – de hipste vergeten groente

Knolselderij – de hipste vergeten groente! Je kunt bijna spreken van een ‘creatief met knolselderij’ hype. Online en in culinaire magazines zie je de heerlijkste vaak ‘vegan of vegetarische’ knolselderij-creaties langs komen. Die stimuleren ook mij om weer eens uitgebreid met knolselderij aan de slag te gaan.

Lees meer
Keuken & zo – 16 januari 2023

Sinaasappeltjes van oranje

Als de skipistes er groen bij liggen, waar kun je dan op vakantie gaan in de winter? Mijn tip: ga wandelen in Sevilla. De prachtige straten en pleinen zijn in die tijd omzoomd met boompjes die volhangen met oranje sinaasappelen.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer