Verrassend eten voor een prik.
Je hebt van die reclameleuzen die in je hoofd blijven doordreunen als een zeurderige zomerhit. Daar heb ik niet veel mee, maar er zijn uitzonderingen. Ik werd attent gemaakt op het bestaan van Too Good To Go, een app van een internationale organisatie die zich sinds 2016 inzet om voedselverspilling te voorkomen.
Lees meerDe oorsprong van de paella – Paella Valenciana
Het authentieke recept van paella is zonder vis, schaal- en schelpdieren! De hoofdingrediënten zijn konijn, kip slakken, peulen en bonen. Paella vindt haar oorsprong in het Spaanse Valencia. Een stad omgeven door rijstvelden. Het kan niet anders zijn dan dat de traditionele gerecht een voedzaam betaalbaar volksgerecht was.
Lees meerHitteplan in de keuken
Hitteplan in de keuken. Dat hebben we met deze temperaturen buiten wel nodig, want ook deze week schommelen de temperaturen buiten rond de 28-30 °C. Dat is te warm voor een degelijke warme maaltijd. Bovendien is lang in de keuken staan nu ook geen pretje. Het is meer weer voor een verfrissende salade of een koude soep, die je in mum van tijd in elkaar draait.
Lees meerHet witte goud
Ik was een weekje op vakantie in Brabant, de provincie waar ik geboren ben. Toerend tussen Haaren en Drunen doorkruiste ik de streek rond het dorp Helvoirt, die net ontwaakte uit een lange winterslaap. Een lentezonnetje scheen over de bomen die zich aaneenregen langs de kronkelige weg, tussen de percelen en rond kasteeltjes. Op verspreid liggende akkers werden vooral asperges verbouwd. De oogst was begonnen; de puntjes van het witte goud waren eindelijk boven komen piepen onder de stroken zwarte folie.
Lees meerZeeland: Oosterscheldekreeft en zilte groenten
Zeeland: oosterscheldekreeft en zilte groenten. Denk je aan Zeeland, dan denk je aan zon, zee en strand. Maar Zeeland heeft ook veel culinairs te bieden: mosselen, oesters, kreeft, zilte zeegroenten, mooie wijnen en… je kunt er heerlijk eten in restaurants, die graag met deze streekproducten koken.
Lees meerTurks Ontbijt, zalig!
Uitgebreid Turks ontbijten, met zoete en hartige lekkernijen kan ook in Nederland steeds vaker in restaurants. Soms als buffet, dan weer komt alles op tafel.
Lees meerVlees van koeien uit de Westzaanse polder
In de fraaie Noord-Hollandse polder bij Westzaan grazen de biologische runderen van Walter, Els en zoon Kees. In het voorjaar gaan ze naar buiten waar ze tot de herfst verblijven. De ondergrond is hier veen, er groeit een kruidenrijk gewas dat veel klaver bevat. Dat zorgt niet alleen voor gezond voer voor de koeien maar
Lees meerLente: asperges met paardenbloemenomelet
Vakantie betekent voor mij thrillers lezen en culinair grasduinen in een andere cultuur. Hoe heerlijk is het als je die twee hobby’s kunt combineren.
Lees meerBierbostel brouwerij Kompaan voer voor de lokale koe
Elke vrijdag rijdt boer John vanuit Zoeterwoude met zijn tractor naar Den Haag. Niet voor een boerenprotest, maar om bij de Haagse bierbrouwer Kompaan bierborstel op te halen voor zijn koeien. Een mooi voorbeeld van verwaarding van reststromen. Bierborstel is het eiwit- en energierijke restproduct van de bierbrouw. Runderen van boer John zijn er blij mee!
Lees meerIJs uit de viskist
Je dessert in een viskist krijgen is een rare gewaarwording. Afgelopen week kregen we ons dessert gepresenteerd in een viskist. Wat een leuk idee. Vooral voor kinderen moet dit een feestje zijn.
Lees meerPasen: plastic eggs and (k)eggs
Eieren rapen met Pasen. Een meer dan gezellige bezigheid met kinderen en kleinkinderen, maar ook met volwassenen kun je er een speciale draai aangeven.
Lees meer82 pakjes boter lichter
Ik weeg zo’n 82 pakjes boter minder dan een half jaar geleden. Het voelt als een boterberg minder, maar ik ben nog niet klaar met mijn dieet. Er moeten nog zeker 40 pakjes boter af, dus 10 kg. Eigenlijk zouden het nog 50 pakjes boter moeten zijn, maar ik wil de lat ook weer niet
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer