Creatief boodschappen doen. Bij uitdekeukenvan8.nl gaat het over creatief koken, lekker eten en vooral ook om het plezier hebben in koken en eten. Daarbij hebben we het eigenlijk nooit over hoeveel het kost. Maar nu met die hoge inflatie de prijzen de pan uitvliegen, is dat echt een puntje van aandacht. Het televisieprogramma Kassa drukte me deze week met mijn neus op de feiten: heel veel mensen weten zich geen raad. Gewoonweg omdat ze niet kunnen rond komen. Laten we eerlijk zijn, iedereen merkt nu dat het geld er echt doorheen vliegt. Hoe kunnen we dat beperken?
Maak met z’n allen het weekmenu
Het kan al enorm helpen vooraf een weekmenu samen te stellen dat niet boven je weekbudget uitkomt. Maak daar met het hele gezin een spel van en laat ieder een betaalbare gezonde maaltijd bedenken. Handig om eerst supermarktfolders te screenen. Dat kan ook online! En vergeet de weekmarkt niet! Daar zijn seizoengroenten vaak goedkoper en op het eind van de dag zelfs extra goedkoop.
Meer groenten, minder vlees
Bezuinig liever niet op groenten. Die leveren onontbeerlijke vitamines en mineralen en niet te vergeten veel vezels. Groenten houden je gezond! Reken op 200 gram per persoon per dag. Vlees is erg duur en hoeft zeker niet elke dag. Je kunt ook zonder! Er zijn goedkopere alternatieven (peulvruchten, noten) die vaak nog gezonder zijn ook. Geen vlees eten is ook nog eens beter voor dier en milieu! Daar kun je dus flink op besparen! Wil je wel af en toe vlees eten, bedenk dan dat 50 gram per persoon ook goed is. Pas op: kant-en-klare vleesvervangers zijn ook vaak duur. Eieren zijn het goedkope alternatief met dezelfde goede voedingstoffen als vlees.
Peulvruchten en noten
Peulvruchten en noten zijn net als vlees rijk aan eiwit, ijzer, B-vitamines en als pluspunt ook veel vezels. Vooral gedroogde peulvruchten in pak zijn echt veel goedkoper dan vlees, maar die moet je wel eerst uren laten weken en daarna nog zeker 2 uur koken. En dat kost weer veel energie. Al geweekte peulvruchten uit blik of pot zijn dan echt handiger. Die hoef je alleen nog op te warmen. Die zijn ook nog spotgoedkoop in vergelijking met vlees! Ideaal in vegetarische stoofpotjes. Denk ook eens aan tempé en tahoe. Dat zijn zijn ook redelijk goedkope, van oorsprong oosterse vleesvervangers gemaakt van sojabonen. Heerlijk om in blokjes te bakken met een beetje sojasaus.
Brood en beleg
In Kassa kwam vooral naar voren dat zelfs brood steeds duurder wordt. Jammer genoeg is zelf bakken niet goedkoper. Probeer als het even kan toch volkorenbrood te kopen. Bezuinig dan liever op het beleg. Vleeswaren en kaas zijn duur, pindakaas is een prima goedkoper alternatief. Of maak zelf eiersalade van 2-3 gekookte eieren en wat yoghurt. Ook hummus kun je zelf maken van een blikje kikkererwten met wat kruiderij en olijfolie.
TIP: Kikkererwtenburgers
Maak snel en eenvoudig lekkere vegan burgers van kikkererwten uit blik. Met een blik kikkererwten van 400 g, uitlekgewicht 265 g (€ 1,25 bij AH) maak je 2 dikke burgers of 3 wat dunnere burgers. Giet de kikkererwten af, stamp ze in een kom met een stamper fijn. Meng er 2-3 eetlepels havermout, wat kruiderijen uit je kast en zout erdoor. Verdeel het mengsel in porties, vorm er (met een hamburgerpers) burgers van en laat ze in de koelkast stevig worden. Bak de burgers in een beetje plantaardige margarine knapperig bruin. Gooi het kikkererwtenvocht (aqua faba) niet weg, daar kun je met alleen wat suiker heerlijke schuimpjes van maken.