Tijdens de speciale viering van St. Patrick’s Day in het tweesterrenrestaurant ’t Nonnetje in Harderwijk bracht topchef Michel van der Kroft — een zeer gewaardeerd lid van de Chefs’ Irish Beef Club – een ode aan de rijke Ierse food & drinks cultuur. SVH Meesterkok Michel van der Kroft, deels opgeleid bij de wereldberoemde Ballymaloe kookschool in Ierland werkt dagelijks met rundvlees uit Ierland. Een van de klassiekers op zijn menukaart is de Tournedos Rossini, oftewel ossenhaas, het paradepaardje van het rund.
Bakken van ossenhaas
Michel van der Kroft: “Het bakken van een stuk ossenhaas is geen hogere wiskunde, maar het vergt wel overgave. Je moet je ziel op het bord krijgen. Laat de pan goed heet worden. Wij bakken in olijfolie, maar uiteraard geen extra vierge. Schroei het vlees dicht en laat het in de pan bewegen. Voeg gekneusde knoflook, tijm en wat laurier toe en vervolgens een klont boter. Bedruip het vlees regelmatig met het bruisende bakvet. Laat als de gewenste garing is bereikt, het vlees nog even rusten op keukenpapier. Maak je gerecht verder af.”

Passie voor koken
Michel van der Kroft’s passie voor koken begon al op jonge leeftijd. Als kind mocht hij van zijn moeder altijd de beslaglepel aflikken. ’t Nonnetje serveert bij de koffie pastel de nata, het heerlijke taartje uit Portugal (het geboorteland van zijn vrouw), met een extra snoeperijtje op een pollepel geserveerd: hemelse modder, een verrukkelijke chocolademousse.
