Door Corona culinair in quarantaine
Tja… Daar zitten we dan met z’n allen in hetzelfde schuitje. Niet met z’n allen echt bij elkaar natuurlijk, maar wel met z’n allen min of meer in thuisisolatie om zo toch het Coronavirus te proberen in te dammen. En zeker culinair gezien in quarantaine. Een boodschap doen mag nog en ommetje maken ook, maar
Lees meerRaapstelen, bladmoes of snijmoes
Raapstelen, bladmoes of snijmoes zijn een echte voorjaarsgroenten. Deze jonge blaadjes van koolraap, meiknolletjes of Chinese kool worden in het voorjaar in bosjes verkocht. Vanaf maart zie je de bosjes al of niet met de worteltjes er nog aan in de winkels liggen. Bij de supermarkten meestal per bosje en (helaas) verpakt in plastic. Op
Lees meerHamsteren, voedselbank de dupe
Hamsteren zoals dat nu gebeurd lijkt mij een volslagen overbodige paniek actie. Je kunt het massaal inkopen van producten zelfs als asociaal interpreteren. Er is helemaal geen schaarste en die wordt door de hamstergekte juist wel gecreëerd. Zelfs al zou er schaarste zijn, dan moeten we juist rekening houden met anderen. In tijden van crises
Lees meerSamen rond de truffel
Al jaren ben ik lid van een kookclub. De pakweg 270 leden zijn verdeeld over groepen van zo’n 12 -16 mensen. Bijna al die teams koken alleen ’s avonds en ze bestaan uit of vrouwen of mannen. Ik ben lid van een gemengde groep die ’s middags kookt. Van dat gemengde karakter merk je normaliter
Lees meerVegan Zuivel
Plantaardig eten is hip en zoals ik zeg, het nieuwe gewoon. Het is best makkelijk te doen om minder vis of vlees te eten zeker als het van goede lokale kwaliteit is. Wat ik zelf nog lastig vind is die heerlijke kaas en boter te laten staan. Dus met het boek van Emilie hoop ik
Lees meerWie wat bewaart…
Wie wat bewaart …, heeft wat! Maar geldt dat ook voor de verse producten die we gebruiken om elke dag een lekkere maaltijd op tafel te zetten. Wij zijn in de loop van jaren enorm verwend. Heel veel ingrediënten kunnen we vers kopen en is het niet vers voor handen dan ligt het in de
Lees meer‘Condiments’ in je koelkast
Mijn koelkast staat vaak vol ‘condiments’. Een Engels, wat mij betreft, onvertaalbaar culinair woord. Het woordenboek heeft het over kruiderij of specerij, maar het is zoveel meer dan een potje kruiden of specerijen. Een andere uitleg is dat het een toevoeging bij voedsel is die de smaak van het voedsel verandert en/of versterkt. Dat klopt,
Lees meerDe makkelijke Franse keuken
Blader door het nieuwste kookboek van Karin Luiten ‘De makkelijke Franse keuken’ en er gebeurt wat met je … Je krijgt zin om de gerechten te maken, je wilt direct op vakantie naar Frankrijk en je wordt helemaal blij van vele verhaaltjes waar het boek mee geïllustreerd is. Karin Luiten heeft een grote liefde voor
Lees meerDE VERBORGEN IMPACT een eco-positief leven
Deze titel roept vragen op en maakt nieuwsgierig. Hoezo verborgen impact? Dat was Babette Porcelijn ook niet helemaal duidelijk toen haar man op een avond begin 2014 haar ogen opende voor wat er aan de andere kant van de wereld allemaal gebeurt om ons ons van spullen te voorzien. En van eten en drinken! Voor
Lees meerHet mysterie van zout
Het was in Ravenna in Italië dat ik in de supermarkt een plakkaat over zout zag met de volgende tekst: een snufje gezondheid voor iedereen. Jodium helpt veel schildklier aandoeningen te voorkomen en is cruciaal voor de groei van kinderen. Gewoon op de grond geplakt bij het schap zout. Dat vond ik interessant; geven ze
Lees meerTrek in 2020
Onze nieuwste nieuwsbrief gaat over de lekkerste gerechten voor het komende jaar. Ben je al geabonneerd? Niet, dan is het heel makkelijk ,gewoon even klikken op ‘ontvang nieuwsbrief’ rechtsboven. In 2020 ben ik weer lekker veel aan het zwemmen en eet ik zo veel mogelijk koolhydraatarm tijdens de lunch en het avondeten. Maar ’s ochtends
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer