Blog

Samen rond de truffel

Al jaren ben ik lid van een kookclub. De pakweg 270 leden zijn verdeeld over groepen van zo’n 12 -16 mensen. Bijna al die teams koken alleen ’s avonds en ze bestaan uit of vrouwen of mannen. Ik ben lid van een gemengde groep die ’s middags kookt. Van dat gemengde karakter merk je normaliter

Blog

Samen rond de truffel

Al jaren ben ik lid van een kookclub. De pakweg 270 leden zijn verdeeld over groepen van zo’n 12 -16 mensen. Bijna al die teams koken alleen ’s avonds en ze bestaan uit of vrouwen of mannen. Ik ben lid van een gemengde groep die ’s middags kookt. Van dat gemengde karakter merk je normaliter

Samen rond de truffel

Al jaren ben ik lid van een kookclub. De pakweg 270 leden zijn verdeeld over groepen van zo’n 12 -16 mensen. Bijna al die teams koken alleen ’s avonds en ze bestaan uit of vrouwen of mannen. Ik ben lid van een gemengde groep die ’s middags kookt. Van dat gemengde karakter merk je normaliter niets.
Een medelid nodigde ons – haar teamleden – uit om in oktober bij haar langs te komen in de Marche, een truffelrijke streek in Italië. Wij arriveerden met een delegatie van vijf vrouwen en vier mannen. De gastvrouw en gastheer troonden ons eerst mee naar een truffelmuseum, waar ik leerde dat er tientallen soorten truffels zijn. Niet alleen maar de zomer- en de wintertruffel.
De volgende dag togen we naar het stadje in de buurt. Wij vormden twee groepen: eentje quasi-toevallig met alleen vrouwen, de ander met alleen mannen. De vrouwen bekeken winkeletalages. Nergens een truffel te zien tot het laatste adres. Ja, hij had één truffel, zei de winkelier en hij haalde de heerlijk geurende paddenstoel uit de koeling waar hij in een met doek bedekt mandje lag. Hij kostte 45 euro. Omgerekend per persoon 5 euro. Goed te doen.
Met truffel op zak liepen wij naar de markt waar de mannen hun mannending hadden gedaan: grote vissen gekocht. Ze stuurden ons op pad voor vrouwenwerk: kruiden kopen, terwijl zij een terras opzochten. Bij de laatste kraam zagen we een knaap van een truffel. Op het terras vertelden wij onze collega’s over het tweede exemplaar. Als één man en zonder een woord stoven ze naar de markt. Ze keerden triomfantelijk terug met de grote truffel en wat kleintjes. Voor 70 euro gekocht na wat afdingen!
Wij vrouwen gunden de mannen hun eer, al vonden wij de markttruffel matig van geur. Die had natuurlijk de hele dag in de zon liggen blakeren. De volgende dag waren wij weer een gezamenlijk team, een keur van gerechten kokend met truffel erin. Kwarteleitjes met truffel – ei en truffel zijn een gouden combinatie. Risotto. Noem maar op. Samen zaten wij rond de tafel. Samen rond de truffel, in volle harmonie. Die van de vrouwen smaakte toch wat beter, vonden de mannen.

Auteur

Annelene van Eijndhoven

Over de auteur

Annelène van Eijndhoven, kok en schrijver van kookboeken.
Mijn hele leven stond en staat in het teken van koken en eten. Beroepsmatig als diëtist, docent, kok, ontwikkelaar van recepten en (mede)schrijver van kookboeken en de receptenrubriek van de NRC.
Als hobby: lid van kookgroepen, cateraar in persoonlijke kring, kookraadsvrouw voor kinderen of voor oudere buurtgenoten die koken willen leren. En ik ben natuurlijk een genieter, steeds in voor nieuwe culinaire ervaringen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *