Blog

Bizarre tijden met culinaire uitdagingen

Wat een geluk dat we bij UitdeKeukenvan8 van eten houden, en dan bedoel ik in dit geval ‘eten koken’ en ‘nieuwe gerechten’ uitproberen, want die liefde is beslist een voordeel in deze bizarre tijden. Net als bij heel veel mensen is ook mijn situatie totaal veranderd. Het koken van kleine maaltijden is voorbij en het

Blog

Bizarre tijden met culinaire uitdagingen

Wat een geluk dat we bij UitdeKeukenvan8 van eten houden, en dan bedoel ik in dit geval ‘eten koken’ en ‘nieuwe gerechten’ uitproberen, want die liefde is beslist een voordeel in deze bizarre tijden. Net als bij heel veel mensen is ook mijn situatie totaal veranderd. Het koken van kleine maaltijden is voorbij en het

Bizarre tijden met culinaire uitdagingen

Wat een geluk dat we bij UitdeKeukenvan8 van eten houden, en dan bedoel ik in dit geval ‘eten koken’ en ‘nieuwe gerechten’ uitproberen, want die liefde is beslist een voordeel in deze bizarre tijden.

Net als bij heel veel mensen is ook mijn situatie totaal veranderd. Het koken van kleine maaltijden is voorbij en het koken voor een gezin, waarvan mijn schoonzoon Kristof vegan is, is een week geleden gestart. Vroeger was ik het soort moeder die vaak voor iemand uit het gezin iets anders kookte, onze zoon hield niet van rijst, dan maakte ik voor hem toch even wat pasta. Onze dochter was dol op rijst, dus als wij een aardappelgerecht aten, kookte ik voor haar wel even wat rijst. Ik vond het niet lastig, maar gewoon leuk. En wat voor werk was het nu eenmaal. Van de restjes creëerde ik weer nieuwe gerechten. Inmiddels zijn ze volwassen met een eigen gezin, genieten van alle keukens en eten rijst en aardappelgerechten. Deze oude manier van koken komt weer helemaal terug met tijdelijk een veganist in huis. Natuurlijk eet ook ik al een tijd minder vlees, soms vegetarisch en soms vegan, maar een echte veganist kun je me absoluut niet noemen. Het leuke is dat het koken voor Kristof een beetje automatisch gaat. Ik heb er plezier in om ook voor hem iets moois op tafel te zetten. De salade tussen de middag krijgt voor Kristof de overgebleven gegrilde tofu en wat avocado, terwijl wij wat geraspte Parmezaan door de sla mengen en afmaken met een lekkere dressing met ansjovis.

Het grootste probleem is denk ik, dat ik de vleesvervangers er niet zo aantrekkelijk uit vind zien. De garnalen of de balletjes van de Vegetarische slager, sorry ik krijg er geen trek van. Maar ja, natuurlijk proef ik ook en ik moet zeggen dat de smaak niet verkeerd is. Zeker als je de garnalen verwerkt in een pasta gerecht of de balletjes in een rijstschotel. Kortom, ik heb de komende weken zeker een uitdaging. Maar ik neem aan dat iedereen die heeft, in verschillende vormen en heftigheid.

Ik weet zeker dat alle lezers van onze website en facebook ook andere culinaire bronnen hebben. Niet alleen de receptuur en tips die via de sociale media of de krant binnen komen, maar ook de mails van vrienden met culinaire suggesties. Maar ik kan het niet laten toch ook nog een tip te geven. Elke dag zit er een kleine nieuwsbrief in mijn mailbox van La Boite Spices. Zijn boek The Spice Companion heb ik ooit op de site besproken en elke keer als ik in NY ben, ga ik even langs om wat onverwachte kruiden te kopen om thuis mee te experimenteren. Via zijn nieuwsbrief ontvang ik van “kruidencreator” Lior Lev Sercarz nu dagelijks een leuk recept. Oh ja, en of je nu al zijn specerijen hebt, maakt niet uit. Het recept van de pompoen uit de oven die ik twee weken geleden binnenkreeg is ook goed gelukt zonder dat ik zijn gerookte zout gebruikte. Binnenkort zal ik dit gerecht bij de receptuur op onze site zetten.

Blijf veilig en positief. Nelleke

 

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *