Blog

Door Corona culinair in quarantaine

Tja… Daar zitten we dan met z’n allen in hetzelfde schuitje. Niet met z’n allen echt bij elkaar natuurlijk, maar wel met z’n allen min of meer in thuisisolatie om zo toch het Coronavirus te proberen in te dammen. En zeker culinair gezien in quarantaine. Een boodschap doen mag nog en ommetje maken ook, maar

Blog

Door Corona culinair in quarantaine

Tja… Daar zitten we dan met z’n allen in hetzelfde schuitje. Niet met z’n allen echt bij elkaar natuurlijk, maar wel met z’n allen min of meer in thuisisolatie om zo toch het Coronavirus te proberen in te dammen. En zeker culinair gezien in quarantaine. Een boodschap doen mag nog en ommetje maken ook, maar

Door Corona culinair in quarantaine

Tja… Daar zitten we dan met z’n allen in hetzelfde schuitje. Niet met z’n allen echt bij elkaar natuurlijk, maar wel met z’n allen min of meer in thuisisolatie om zo toch het Coronavirus te proberen in te dammen. En zeker culinair gezien in quarantaine. Een boodschap doen mag nog en ommetje maken ook, maar verder zitten we binnen en vermaken ons met puzzels, klussen en aandoenlijke filmpjes die op Whatsapp en internet voorbijkomen. Nu de hamsterwoede voorbij lijkt, blijken we met z’n allen juist enorm creatief in het bedenken van goede  (culinaire) ideeën waarmee we anderen kunnen helpen.

 

Help de horeca

Restaurants en hotels worden omgetoverd tot ‘takeaway”-locaties of bezorgen kant-en-klare maaltijden aan huis. Zo proberen zij te helpen, maar ook te overleven! Dus doe ’s lief, help hen ook een handje en bestel eens iets lekkers. Wij hebben gisteren thuis genoten van een heerlijke ‘aangeklede kalfsstoof’, die kant-en-klaar werd thuisbezorgd door het Berghotel in Amersfoort. Wat is er nu leuker dan thuis lekker eten en daarmee anderen uit de brand te helpen. Vandaag kregen we van dat zelfde hotel een mail met  ‘zelfmaak-pakketten’ met het eten al helemaal voorbereid, waar je zelf alleen nog voor de finishing touch hoeft te zorgen. Andere restaurants bieden leuke bonnen aan, die je als alles weer normaal is kunt verzilveren. Met een hele vriendengroep hebben we Noot-bonnen gekocht bij De Notabelen in Doorn om over een tijdje met z’n allen te vieren dat de nood voorbij is. Maar er zijn meer goede initiatieven om de horeca een helpende hand te bieden:  dichtedeuren.nl en waarkanikafhalen.nl om de horeca een helpende hand te bieden.

 

Taken verdelen

Thuis heb je waarschijnlijk ook meer tijd om culinair aan de slag te gaan. Maak met z’n allen aan het ontbijt al het menu van de dag. Zo kun je kinderen ook op een speelse manier nog wat uitleggen over wat gezond is en niet. Zit je om ideeën en recepten verlegen, kijk dan eens verder op deze site. Je vindt hier voor elk wat wils. Verdeel zo mogelijk de taken. Als de een de boodschappen doet, kan de ander nog even werken en daarna het koken voor zijn rekening nemen. Met de voorbereidingen kun je vast ook de kinderen inzetten. Dit voorkomt vervelen en teveel voor de televisie hangen. Kinderen vinden het trouwens heerlijk om zo af en toe zelf aan de slag te gaan en muffins of cake te bakken. Vergeet dan niet even de oude buurvrouw te bellen, of je haar een plezier doet met een plakje cake. Misschien vindt zij zo het af en toe ook lekker om op afstand met jullie mee te eten. Spreek dan per telefoon met haar af hoe laat je een bord eten voor haar deur zet. Natuurlijk op een mooi gedekt dienblad en het bord voor de hygiëne afgedekt met een omgekeerd diep bord.

 

Virtueel samen eten

Zeg eetafspraken vooral niet af. Natuurlijk kun je niet echt bij elkaar komen, maar het is ook leuk om virtueel samen te eten. Met de telefoons van tegenwoordig is er zoveel mogelijk. Ieder maakt zijn eigen maaltijd. Als je vooraf even afstemt wat jullie eten, zet je ook dezelfde maaltijd op tafel. Als iedereen op het afgesproken tijdstip aan tafel zit, start je de video-call en proost je met een glaasje wijn op deze nieuw manier van samen eten.

 

Warme salade

Mocht het onverhoopt toch tot een totale lockdown gaan komen, raak dan niet in paniek. Ze laten ons echt niet verhongeren! En waarschijnlijk heb je nog zoveel in voorraad dat je nog dagen toe kunt. Zo maakte ik vorig weekend deze heerlijke warme peulvruchtensalade met geroosterde bloemkool met alleen producten die we al in huis hadden. Hier in vogelvlucht het recept, waar je heel makkelijk op kunt variëren:  Verdeel een bloemkool in roosjes, schep ze om met wat zout, versgemalen peper, verse tijmblaadjes en olijfolie. Verdeel de roosjes op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze in een hete oven van 220 °C in 20-25 minuten goudbruin en beetgaar. Fruit een gesnipperde ui en een rode paprika in stukjes in wat olijfolie met wat kurkuma en gemalen komijn. Schep er 300 g linzen en 300 g kikkererwten (beide uit blik) door en warm dit mengsel even door. Maak een dressing van het sap van een halve citroen met 3 eetlepels olijfolie en 1-2 eetlepels tahin. Meng de rucola door de peulvruchten en verdeel dit over diepe borden. Verdeel de bloemkoolroosjes erover. Besprenkel het geheel royaal met dressing en strooi er kappertjes over.

Zo komen we deze culinaire quarantaine vast goed door!

 

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *