Ambachtelijk gewonnen zout uit de Oosterschelde
In de viswinkel in Bruinisse viel direct mijn oog op de fraaie bussen met Zeeuwsche Zoute; ambachtelijk gewonnen zout uit de Oosterschelde dat sinds eind 2019 op de markt is. Ik had er al over gelezen. Topchef Joris Bijdendijk van het Rijks heeft het als bijzonder product van eigen bodem omarmd. Zeeuwsche Zoute is een initiatief van een jonge ondernemer Christian Clerx die zich door het succes van andere zeezout productiegebieden in de wereld liet inspireren. Nationaal Park Oosterschelde staat bekend om zijn uitstekende waterkwaliteit. Bovendien zorgen de oesters en mosselen voor een natuurlijke filtering van het water. De winning van het zout gebeurt heel ambachtelijk in de buurt van Bruinisse. Het Oosterscheldewater wordt hier vanuit het bassin van Zeeuwsche Zoute opgepompt en verder gefilterd. Na verhitting en verdamping schept men met de hand het calcium eraf, om dit daarna drie keer te wassen en te drogen. Resultaat: prachtig wit zout met een intense smaak. Je hebt maar heel weinig nodig om gerechten op smaak te brengen.
Zeeuwsche Zoute is online te koop.
Meer lezen over zout? Lees dan het recente blog van Nelleke, het mysterie van zout
Foto: Alexander Sporre