Blog

Zeeuwsche Zoute

Zeeuwsche zout, ambachtelijk gewonnen zout uit de Oosterschelde

Blog

Zeeuwsche Zoute

Zeeuwsche zout, ambachtelijk gewonnen zout uit de Oosterschelde

Zeeuwsche Zoute

Ambachtelijk gewonnen zout uit de Oosterschelde

In de viswinkel in Bruinisse viel direct mijn oog op de fraaie bussen met Zeeuwsche Zoute; ambachtelijk gewonnen zout uit de Oosterschelde dat sinds eind 2019 op de markt is. Ik had er al over gelezen. Topchef Joris Bijdendijk van het Rijks heeft het als bijzonder product van eigen bodem omarmd. Zeeuwsche Zoute is een initiatief van een jonge ondernemer Christian Clerx die zich door het succes van andere zeezout productiegebieden in de wereld liet inspireren. Nationaal Park Oosterschelde staat bekend om zijn uitstekende waterkwaliteit. Bovendien zorgen de oesters en mosselen voor een natuurlijke filtering van het water. De winning van het zout gebeurt heel ambachtelijk in de buurt van Bruinisse. Het Oosterscheldewater wordt hier vanuit het bassin van Zeeuwsche Zoute opgepompt en verder gefilterd. Na verhitting en verdamping schept men met de hand het calcium eraf, om dit daarna drie keer te wassen en te drogen. Resultaat: prachtig wit zout met een intense smaak. Je hebt maar heel weinig nodig om gerechten op smaak te brengen.

Zeeuwsche Zoute is online te koop.

Meer lezen over zout? Lees dan het recente blog van Nelleke, het mysterie van zout

Foto: Alexander Sporre

Auteur

Tilly Sintnicolaas

Food communicatie professional
Over de auteur

Tilly Sintnicolaas, initiator van Uit de Keuken van 8, gespecialiseerd in communicatie over food met haar eigen marketing-communicatiebureau waar naast vis, schaal- en schelpdieren ook Iers rundvlees, Zeeuwse kroepoek, duurzaamheidskenmerken en keukenapparatuur voorbij komen. ‘Consumenten inspireren en informeren over food is wel het leukste van mijn vak!’
www.bureausintnicolaas.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *