foto: Volendammer visspecialist, Henry Schilder, Amstelveen
Koop juist nu bij speciaalzaken in de buurt. Want slagers, viswinkels, groentewinkels, kaaszaken etc. hebben het heel moeilijk in deze crisis. Ik vind het altijd fijner om in kleine winkels en op de markt te kopen. Je kunt bij de specialisten altijd lekkere seizoensspecialiteiten bestellen (asperges, kervel, (jonge)salie, lamsvlees en zoals, nu begin april, net de laatste skrei van het jaar). Als het even kan regelen ze het graag.
Deze gekke tijd, waarin we bijna de hele tijd thuis zijn, geeft veel ruimte voor het maken van gerechten met een lange bereiding (niet persé bewerkelijk of ingewikkeld, maar gewoon lang op het vuur of in de oven). Echt “comfort food”! Zo kom je ook tot uitgebreide maaltijden waar je normaal op werkdagen vaak niet aan toekomt. Dat thuiswerken is zo gek nog niet…
Wij beginnen nu elk weekend met een uitgebreid “corona-dinertje” voor twee of drie. Bij mij kunnen we met z’n drieën comfortabel op veilige afstand om elkaar heen bewegen en aan tafel zitten. Dus we kunnen er altijd iemand bij uitnodigen.
Deze keer wordt het ceviche van skrei. Dat kan nog net want het seizoen van deze extra lekkere stevige kabeljauw is bijna aan het eind. Ceviche kun je natuurlijk ook van gewone kabeljauw of een andere vissoort maken. Daarna aspergesalade met walnootolie, gevolgd door gestoofde lamsnek met een voorjaars stamppotje van raapstelen & koolraap. Als nagerecht komt er een lekker stukje blauwe geitenkaas met uienchutney op tafel. Zoete toetjes eten we even niet, dus we nemen thee of koffie met een stukje 85% chocolade.
Ceviche van skrei & limoen, jalapeño en koriander
https://uitdekeukenvan8.nl/recept/ceviche-van-skrei-limoen-jalapeno-en-koriander/
Aspergesalade met walnootolie*
https://uitdekeukenvan8.nl/recept/aspergesalade-met-walnootolie/
*Maak voor 2-3 personen iets minder dan in het recept staat beschreven.
Lamsnek met salie, knoflook en tomaten**
https://uitdekeukenvan8.nl/recept/lamsnek-gestoofd-salie-knoflook-en-tomaten/
**Haal de wat er over is van het vlees van het bot en gebruik het met de rest van de saus de volgende dag voor een lekkere pappardelle of tagliatelle.
Raapstelen en koolraap stamppot***
https://uitdekeukenvan8.nl/recept/raapstelen-en-knolselderijstamppot-met-fenegriek-geitenkaas/
***Gebruik koolraap in plaats van knolselderij, geen geitenkaas met fenegriek en schep er wel wat geraspte oude kaas door. Maak voor 2-3 personen de helft van het recept of iets meer.