Blog

Raapstelen, bladmoes of snijmoes

Raapstelen, bladmoes of snijmoes zijn een echte voorjaarsgroenten. Deze jonge blaadjes van koolraap, meiknolletjes of Chinese kool worden in het voorjaar in bosjes verkocht. Vanaf maart zie je de bosjes al of niet met de worteltjes er nog aan in de winkels liggen. Bij de supermarkten meestal per bosje en (helaas) verpakt in plastic. Op

Blog

Raapstelen, bladmoes of snijmoes

Raapstelen, bladmoes of snijmoes zijn een echte voorjaarsgroenten. Deze jonge blaadjes van koolraap, meiknolletjes of Chinese kool worden in het voorjaar in bosjes verkocht. Vanaf maart zie je de bosjes al of niet met de worteltjes er nog aan in de winkels liggen. Bij de supermarkten meestal per bosje en (helaas) verpakt in plastic. Op

Raapstelen, bladmoes of snijmoes

Raapstelen, bladmoes of snijmoes zijn een echte voorjaarsgroenten. Deze jonge blaadjes van koolraap, meiknolletjes of Chinese kool worden in het voorjaar in bosjes verkocht.

Vanaf maart zie je de bosjes al of niet met de worteltjes er nog aan in de winkels liggen. Bij de supermarkten meestal per bosje en (helaas) verpakt in plastic. Op markten en bij EKO winkels gewoon in bosjes of los zonder plastic er omheen. De langwerpige heldergroene blaadjes met knapperige stelen zijn licht pittig van smaak. Ook zijn raapstelen heel gezond. Ze zijn rijk aan mineralen en vitamines. Ze bevatten veel ijzer en vitamine C en ook bètacaroteen en foliumzuur.

Verkrijgbaarheid en teelt

Raapstelen zijn een echte seizoensgroente die verkrijgbaar is vanaf februari tot mei. In Nederland zijn de raapstelen vaak afkomstig uit de kassen. Bij biologische winkels kom je ze ook wel van de koude grond tegen. Als je ze eind oktober zaait in de koude kas dan kun je ze begin februari oogsten. Maar een paar rijtjes begin februari onder plat glas zaaien resulteert, als het weer een beetje meewerkt, vaak al eind maart in plantjes waar je lekkere jonge blaadjes van kunt plukken.

Kopen en bewaren

Meestal worden raapstelen in bosjes verkocht maar soms ook los. Afhankelijk van de soort zitten er soms nog worteltjes aan. Het loof moet bij aankoop mooi fris groen zijn, zonder verlepte donkere blaadjes en stevig aanvoelen. Zijn het blad en de steeltjes zacht en slap laat ze dan maar liggen! Mooie verse raapstelen kun je 1-2 dagen in de groentelade bewaren maar beter is het om ze direct te verwerken. Het jonge blad loopt snel terug en verliest dan zijn lekkere knapperige bite.

Schoonmaken

Raapstelen schoonmaken is heel eenvoudig. Je snijdt zo nodig de worteltjes van de steeltjes en verwijder eventuele lelijke en gele blaadjes. Was de raapstelen vervolgens voorzichtig in koud water en laat ze in een ruim vergiet goed uitlekken. Ga je ze rauw verwerken? Schud het vergiet dan enkele maken voorzichtig om zodat er zoveel mogelijk water uit kan lekken. Ga je de raapstelen koken dan is dat niet nodig. Je verwerkt ze dan met aanhangend water!

Bereiden

Hoe moet je raapstelen klaarmaken? Raapstelen kunnen net als spinazie worden gekookt of roergebakken. Ook kun je ze verwerken in soepen. Rauw in salades of stamppotten komt de lekkere pittige smaak het best tot zijn recht. Koken doe je met aanhangend water en een snufje zout. Kook ze niet langer dan 5 minuten en giet ze vervolgens af. De groenten slinkt tijdens het koken dus verwerk raapstelen net zoals je dat met spinazie doet en voeg het in gedeelten aan de pan toe. Je vindt verschillende recepten op de website.

Raapstelen en knolselderijstamppot met fenegriekkaas
Lentestamppotje met raapsteeltjes, gegrilde courgette en kipspiesjes

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *