Blog

Vers versus convenience.

Vers versus convenience. Wanneer wil je vers, wanneer gemak en hoe vers is gemak tegenwoordig nog?

Blog

Vers versus convenience.

Vers versus convenience. Wanneer wil je vers, wanneer gemak en hoe vers is gemak tegenwoordig nog?

Vers versus convenience.

Vers versus convenience

Vers versus convenience. Wanneer wil je vers? Wanneer gemak? En hoe vers is gemak tegenwoordig nog? Vers versus convenience op het supermarktschap. We willen allemaal gemak… Op tafel! in de koelkast! En onderweg! Foodproducenten voegen zich naar de wensen van de consument. Maar hoe ver willen we gaan? Laten we ook kritisch blijven kijken naar de kwaliteit van ons eten. En vooral ook zelf blijven koken! Zo blijven we feeling houden met wat we daadwerkelijk eten.

Productvoorwaarden

Als ik recepten schrijf voor te ontwikkelen producten, vraag ik me allereerst af aan welke voorwaarden moeten die producten voldoen? Hoe vers is het product of welke houdbaarheid heeft het nog? Welke ingredienten kan ik gebruiken zodat het er nog ultra vers uit ziet. Foodproducenten spreken over P+4 of P+7. Dit betekent 4 of 7 dagen na productie consumeren.

Convenience in de supermarkt P+4

Bijvoorbeeld maaltijdsalades voor Albert-Heijn: Deze worden in de fabriek geproduceerd (P) en samengesteld. Worden in de koelcel / in koelwagens verzameld, gaan op transport naar de winkels en staan daar op het schap en vervolgens in jouw koelkast met op het etiket een datum tot wanneer het geconsumeerd kan worden (+4). Deze samengestelde salade bestaat uit verse slablaadjes, gekookte pastaschelpjes, kikkererwten, stukjes komkommer en gehalveerde tomaatjes. Allemaal vers en heel gemakkelijk! Wel al 4 dagen geleden samengesteld.

Convenience bij de traiteur om de hoek

Nu hetzelfde voorbeeld bij de traiteur om de hoek, laten we eens bekijken hoe vers die zelfde maaltijdsalade is. De traiteurkok bereidt alle ingrediënten voor in de ochtend of de dag ervoor. Stelt vandaag de salade samen en zet het in de toonbank. Jij haalt het daarop en neemt het mee naar huis. De lijn van productie naar tafel is hierdoor al korter. En… meer behoud van vitamines en smaak.

Vers ‘fastfood’

Afgelopen jaren zijn daar ook nieuwe foodconcepten bij gekomen, zoals maaltijdpakketten. Nu pak je in de supermarkt in een handomdraai een maaltijdpakket (waar alle ingrediënten, inclusief een recept dat richting geeft) en je zet die avond met gemak een verse maaltijd op tafel.  Of neem de makkelijke verse pureesoepen, waarbij alle ingrediënten voor een lekkere soep in een doorzichtige emmer zijn verpakt: diverse gesneden groenten, bouillonblokje, curry of kokosmelk of andere smaakmakers. Binnen een half uur heb je heel makkelijk een verse soep op tafel staan.

Omdenken

Je hebt een groente- of kruidentuin of potten op je balkon. Deze producten kun je elk moment van de week oogsten. Heel handig, je hoeft er niet voor naar de winkel, ultravers en altijd voorradig. Hiermee maak je in een handomdraai een heerlijke vers bereide salade, soep, maaltijd of bijgerecht. Of zoals net tijdens een wandeling op de dijk, de buurvrouw vertelde dat haar zakje vers geplukte bieslook, paardenbloemblad en smalle weegbree met super veel smaak en voedingswaarde. Daar proef je het verschil! Lees ook mijn blog ‘de definitie van vers?

©Yolanda van der Jagt  

Auteur

Yolanda van der Jagt

Over de auteur

Yolanda van der Jagt, recept en productontwikkelaar. Mijn bedrijf YOVEGGIEWORLD ontwikkelt groenten recepten en -producten. Het is mijn missie om consumenten makkelijk, meer en lekker groente te laten eten. Samen met toeleveranciers bedenk ik oplossingen hoe we gemakkelijk plant based food thuis op het menu krijgen. Daar heb ik genoeg ideeën over. Benieuwd geworden? Kijk ook op yoveggieworld.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *