Superfood
Zeekraal is heel gezond en in alle eenvoud echt een superfood. Het is ziltig van smaak, zit boordevol voedingsvezels, vitamines en mineralen. Tijdens het bereiden hoef je dan ook geen zout extra toe te voegen. Gewoon kort spoelen onder koud water.
Terschelling
In de juni maand tijdens het Oerolfestival liepen wij langs de kust van Terschelling. Als het eb is zie je de toefjes zeekraal in het zand staan. De jonge zachte toppen kun je plukken en zo opeten. Doe dit om te proeven hoe het echt super vers kan smaken en hoe leuk is het om het zo vers geoogst even te proeven. Koop het daarna in de winkel want alleen met een zeekraalpluk vergunning mag je oogsten. Verwijder de dikke houtige stukjes aan de onderkant van de takjes die je koopt in de winkel.
Zo uit de wok
Voeg een beetje olie toe aan de wok of aan de koekenpan, schep de gewassen takjes zeekraal een paar keer om zodat ze lekker knapperig blijven. Of schenk er boven een vergiet kokend water over. Kort blancheren en in ijskoud water onderdompelen kan ook, net als bakken met een fijngesneden sjalotje en wat knoflook. Eén minuutje hitte is genoeg. Breng op smaak met een beetje vers gemalen peper.
Schaal- en schelpdieren met zeekraal
In het recept van José lees je hoe je heel gemakkelijk deze smaakmaker kan toevoegen aan mosselen van de bbq en papillotte. Of supersnel in een luxe voorgerechtje van sashimi van Sint Jacobsschelp met zeekraal en sesamdressing.
Lamsoren vs zeekraal
Lamsoren zijn de andere zeegroente die je ook in de supermarkt vind. Deze blaadjes zijn net zo makkelijk en gezond als zeekraal. Serveer bij gegrilde zalm, zeewolf of gebakken kabeljauw en een lekkere hollandaise saus.
Super duber foodtip
Zowel haring als zeekraal zijn echte superfoods. Spoel de zeekraal met koud water, verwijder de harde houtige stukjes en snijd met een scherp mes fijn. Strooi de fijngesneden zeekraal over de haring in plaats van rauwe uitjes.