Blog

De 6 lekkerste hapjes van 2016

Van de 6 lekkerste hapjes die ik in 2016 gegeten heb wil in 2017 graag nog veel meer… 1. Bij Le Big Fish in De Foodhallen in Amsterdam at ik een gestoomd broodje met krokante soft shell crab en zeewier… zó hé, daarvoor wil ik met alle liefde met de tram naar de andere kant

Blog

De 6 lekkerste hapjes van 2016

Van de 6 lekkerste hapjes die ik in 2016 gegeten heb wil in 2017 graag nog veel meer… 1. Bij Le Big Fish in De Foodhallen in Amsterdam at ik een gestoomd broodje met krokante soft shell crab en zeewier… zó hé, daarvoor wil ik met alle liefde met de tram naar de andere kant

De 6 lekkerste hapjes van 2016

Van de 6 lekkerste hapjes die ik in 2016 gegeten heb wil in 2017 graag nog veel meer…
1. Bij Le Big Fish in De Foodhallen in Amsterdam at ik een gestoomd broodje met krokante soft shell crab en zeewier… zó hé, daarvoor wil ik met alle liefde met de tram naar de andere kant van de stad en twee keer overstappen. Zelfs als de tram dan tot twee keer toe net voor m’n voeten wegrijdt. Trouwens ook mooi te combineren met een bezoekje aan de Meesterslijpers in de Kinkerstraat voor het scherp maken van mijn messen, die zijn echt goed! Uit de keuken van 8-collega Yolanda uitdekeukenvan8 gaat daar ook altijd naar toe.

2. In diezelfde Foodhallen hebben ze bij het keukenloket van The Rough Kitchen een “pulled pork sandwich” op zuurdesem brood. Mede eigenaar en Wereld kampioen “Whole Hog Barbecue” Jord Althuizen is ook de winnaar van het kookboek van het jaar 2016 met zijn boek “Smokey Goodness” waarin fotografie om van te watertanden van Remko Kraaijeveld. De pulled pork hier is tenminste zo lekker als toen ik het jaren geleden in Texas voor het eerst op mijn bord kreeg. Dat was in een authentiek BBQ-restaurant waar Uit de keuken van 8- collega’s Nelleke, Clara en ik onderweg, per ongeluk terecht kwamen, toen we een culireisje naar de Mexicaanse grens maakten. Een belevenis, ze stookten daar halve boomstammen in grote gietijzeren bbq-ovens. Aan het eind van de dag als ze klaar waren met barbecueën en het vuur minder heet werd, ging het gekruide vlees voor de pulled pork de oven in, om daar de hele nacht zachtjes te garen, tot het zowat uit elkaar viel, wauw.

3. Bij Wink in de Amsterdamse pijp at ik een ander memorabel gerecht: een combinatie van inktvis-tentakels met chipotle-chutney. Er staat een waanzinnig goeie meid achter het fornuis (mede eigenaar) die tovert met ingrediënten en smaken. Voor de chutney heeft ze chipotle gebruikt, gerookte Mexicaanse Jalapeňo-pepers. Wat een smaak kreeg die chutney daarmee, subtiel, pittig, rokerig en ongelofelijk diep en lekker… En dat bij die heerlijk malse inktvis… Eigenlijk heel simpel maar jee, doe mij van alles nog maar een portie. De wijnen die je als arrangement bij een menu kunt nemen zijn ook al opmerkelijk lekker en verrassend. De relaxte bediening maakt het af, betrokken, prettig en gezellig.

4. Vervolgens was er tijdens een culinaire uitstapje naar Stockholm bij restaurant Ammas, “Tea Pickeld Savoy Cabbage, “Nut Ricotta” & Black Garlic” met Fermented Potato Bread. Zelden heb ik zo iets lekkers geproefd, bijna niet te beschrijven, daar moet je gewoon zelf naar toe om het te ervaren. Alles daar was verrukkelijk en zo mooi doordacht. Wat een visie hebben ze op smaken, eten, afval (of juist geen afval, alles wordt gebruikt en hergebruik, met resten tafelwater schrobben ze zelfs de vloer aan het einde van de dag), zelfvoorziening, opvoeding door kinderen te laten participeren en het goede voorbeeld te geven.

5. Tijdens dat reisje naar Stockholm nam Anneke Amerlaan ons mee naar een wel heel fijn snoepwinkeltje waar het lekkers terplekke werd bereid. Daar heb ik het allerlekkerste snoepje ooit ontdekt: hÅndlavede Karameller, drop met een laagje chocolade erom in verschillende smaakjes en texturen. Ik had weleens eerder een IJslandse drop-chocolade combie gegeten, maar zo lekker als deze, had ik nog nooit geproefd. Fijn dat ze die op het vliegveld ook verkochten, want wat ik uit de winkel had meegenomen was dezelfde dag al op.

6. Ik eet geregeld bij mijn vrienden Anita en Michel Snel in de Vogezen. Ze hebben een fietshotel in Plombière les Bain. Voor de hotelgasten kookt Anita heel lekker. Maar Michel specialiseert zich voor henzelf, vrienden en soms ook hotelgasten in hele fijne hapjes van de afgedekte barbecue waarop hij grillen en roken tot een kunst heeft verheven. Voor mij rookte hij dit jaar eerst een keer van die kleine makreeltjes en een tijdje later kakelverse forel van de kwekerij in Xertigny vlakbij. Zodra ze klaar waren, werden ze van de graat gehaald en mochten we er bijna nog warm van smullen. Verrukkelijk, allebei, ik kan eigenlijk niet kiezen welke ik lekkerder vind. Maar ik kan iedereen aanraden het roken zelf ook te proberen.

Laten we met z’n allen van 2017 ook weer een heerlijk jaar maken, met liefde, respect en heel veel lekkers.

Auteur

José van Mil

Over de auteur

José van Mil Pepper & Salt professionele, ervaren foodstylist (foto en film) en receptontwikkelaar
Gespecialiseerd in smakelijke foodstyling en receptontwikkeling inclusief food concepten en producties. Ik denk brand strategisch en doelgroepgericht. Mijn recepten schrijf en kook ik ook met het oog op fotografie; lekker, toegankelijk, gezond, vernieuwend en fotogeniek. Ik werk met veel plezier aan grotere en kleinere producties. Mijn foodstyling en receptuur zijn inzetbaar op alle media waar de foodmarket gebruik van maakt. www.pepper-salt.nl
Ook zaakkundig op het gebied van eten voor kankerpatiënten. www.eten-met-kanker.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *