Blog

Vinaigrette, sladressing

Foto Henk Brandsen De basis van een goede vinaigrette is 1 el azijn op 3 el olie met een beetje mosterd, suiker, peper & zout naar smaak. De smaakmakers worden eerst toegevoegd aan de azijn en gemengd. Op het laatst wordt de olie erdoor geroerd. De soort azijn is afhankelijk van je voorkeur en het

Blog

Vinaigrette, sladressing

Foto Henk Brandsen De basis van een goede vinaigrette is 1 el azijn op 3 el olie met een beetje mosterd, suiker, peper & zout naar smaak. De smaakmakers worden eerst toegevoegd aan de azijn en gemengd. Op het laatst wordt de olie erdoor geroerd. De soort azijn is afhankelijk van je voorkeur en het

Vinaigrette, sladressing

Foto Henk Brandsen

De basis van een goede vinaigrette is 1 el azijn op 3 el olie met een beetje mosterd, suiker, peper & zout naar smaak. De smaakmakers worden eerst toegevoegd aan de azijn en gemengd. Op het laatst wordt de olie erdoor geroerd.

De soort azijn is afhankelijk van je voorkeur en het soort gerecht en kan ook worden vervangen door citroensap of sinaasappelsap (kan ook grapefruit zijn). Sinaasappelsap kook ik meestal eerst even in, zodat de smaak geconcentreerder wordt.

Ook voor de keuze van olie geldt dat die afhangt van je persoonlijke smaak en het soort gerecht: Sterke smaken bij stoere gerechten en salades; Milde olie bij subtiele en verfijnder smakende salades en hapjes.

Aan de vinaigrette kunnen fijngesnipperde sjalotjes of uitjes ca. 1/2 el), mespunt fijngeperste knoflook en gehakte kruiden (ca. 1 el) worden toegevoegd en als je citrussap gebruikt wat geraspte schil (1/2 tl). Zelf vind ik het ook lekker om er een lepel vers gepureerde tomaat of gegaarde en gepureerde aubergine door te roeren.

Over het toevoegen van suiker is aan deze sladressing is niet iedereen het eens, maar mijn ervaring is dat dit het scherpe van de azijn verzacht. Je kunt ook honing of siroop gebruiken in plaats van suiker.

Vinaigrette is o.a. lekker met eenvoudige of gemengde salades, avocado, tomaat, koude of warme asperges (wit en groen), gegrilde groenten, gegaarde jonge prei, mosselen, garnalen, vis.

Lekkere azijnsoorten: witte wijn azijn, rijstazijn, rode wijnazijn, appel(cider)azijn, sherry-azijn,

(oude)balsamico-azijn en “smaak”azijn zoals frambozenazijn, rabarberazijn en vijgenazijn.

Fijne oliesoorten voor vinaigrette van mild naar krachtig: slaolie, zonnebloemolie, milde olijfolie, amandelolie, arganolie, walnotenolie, hazelnootolie, krachtige olijfolie, sesamolie.

Genoeg voor 2-3 porties salade

Bereidingstijd ca. 3 minuten

Vinaigrette

1/2-1 tl mosterd

1 el azijn

mespuntje suiker

peper & zout

(optioneel: sjalotje, groene kruiden, citrusrasp)

3 el plantaardige olie

Meng de mosterd goed met de azijn.

Roer de suiker en wat peper & zout en eventueel extra ingrediënten zoals sjalot en kruiden toe.

Roer de olie erdoor.

Auteur

José van Mil

Over de auteur

José van Mil Pepper & Salt professionele, ervaren foodstylist (foto en film) en receptontwikkelaar
Gespecialiseerd in smakelijke foodstyling en receptontwikkeling inclusief food concepten en producties. Ik denk brand strategisch en doelgroepgericht. Mijn recepten schrijf en kook ik ook met het oog op fotografie; lekker, toegankelijk, gezond, vernieuwend en fotogeniek. Ik werk met veel plezier aan grotere en kleinere producties. Mijn foodstyling en receptuur zijn inzetbaar op alle media waar de foodmarket gebruik van maakt. www.pepper-salt.nl
Ook zaakkundig op het gebied van eten voor kankerpatiënten. www.eten-met-kanker.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *