Cuisine: Nederlands
Hoe maak je vlierbloesemchampagne
Houd je van vlierbloesem dan moet je in deze periode eens een paar flessen vlierbloesemchampagne maken! De vlieren staan nu in volle bloei en de bloemen geuren verrukkelijk maar die zijn ook zo weer weg. Bij mij staan er alweer een aantal flessen in de kelder. En als ik dan toch vlierbloesemschermen pluk maak ik ook altijd een paar flessen vlierbloesemchampagne. Ook voor de champagne heb je mooie geurige bloemschermen vol stuifmeel nodig want zo krijg je die heerlijke vlierbloesemsmaak aan de drankje! Deze zomerse mousserende drank bevat slechts weinig alcohol en doet het goed op warme zomerse dagen. Door de alcohol is het wel een echt volwassen drankje! Voor 2-3 flessen Bereidingstijd: 20 minuten + 3 dagen trekken en ± 2 weken wachten
Lees meerAspergesalade met walnootolie
Aspergesalade met walnootolie heb ik gemaakt van heel dun geschaafde rauwe asperges. Lekker knapperig van structuur en op smaak gebracht met intense walnootolie ( die van Augustin’s), verse kervel en een sinaasappel waarvan ik zowel wat geraspte schil als het verse sap heb gebruikt. Het sap kun je ook eerst een beetje inkoken op een hoog vuur, waardoor de smaak nog dieper wordt. Voor-lunch- of brunchgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 20 minuten
Lees meerTongschar met kappertjes en tuinerwtensalade
Dit tongschar met kappertjes en tuinerwtensalade recept krijgt een lente-achtige door er een salade van tuinerwten, maïs en bladsla bij te serveren. Ik heb deze keer jonge blaadjes van de paardenbloem, winterpostelein en cichorei genomen, die staan op het ogenblik volop in mijn tuin maar je kunt natuurlijk ook jonge bladsla of rucola nemen. Tongschar heeft een lengte van 25-30 cm en is het hele jaar rond verkrijgbaar. Het is een dikke vis met stevig visvlees dus ook heel geschikt om filets van te maken. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 25 minuten
Lees meerPickels maken is hip
Groenten pickels maken en fermenteren is weer helemaal terug. Dat is fijn want het geeft plantaardig eten een fijne textuur, kleur en unieke smaak. Door groente te fermenteren wordt het lekker krokant. Bijkomend voordeel is dat je op deze manier je producten langer houdbaar kunt maken. Ook worden de groentes op deze manier nog gezonder. Het bevat veel antioxidanten en het is goed voor de darmflora. Gefermenteerde groente hebben een positief effect op de spijsvertering. Je kunt ze op een koele plek 4 maanden bewaren. Pickels maken is hip en het is leuk om te doen. Het is zo gemaakt en handig om in huis te hebben. Altijd lekker op een salade of een broodje of bij de borrel als een snack. Doe je mee?
Lees meerCheesecake met advocaatroom en paaseitjes
Deze citroencheesecake met advocaatroom en paaseitjes past natuurlijk helemaal bij Pasen. Feestelijker kun je deze lekkere cheesecake eigenlijk niet maken. De cheesecake wordt gemaakt van een combinatie van verse roomkaas en ricotta en krijgt door de citroen een heerlijke frisse smaak. De winkels liggen rond Pasen vol met allerhande Paas snoepgoed. Gebruik je creativiteit om jou eigen persoonlijke paastaart te maken. Voor 12 personen Bereidingstijd: ± 35 minuten (inclusief afwerking) Oventijd: ± 50 minuten
Lees meerRoze groenten uit het zuur
Deze roze groenten uit het zuur zijn eenvoudig te maken. In eerste instantie ziet de pot met de in wijnazijn ingemaakte groenten er kleurig uit maar al snel verbleken de radijsjes en de ui en geven deze rode groenten hun kleur af aan de bloemkoolroosjes. Het uiteindelijke resultaat zijn twee potten met prachtige ingemaakte roze groenten in het zuur. De ingemaakte groenten smaken lekker in salades, als bijgerecht bij kaas en/of vleesplankjes, bij Aziatische gerechten, bij stamppotten met ui, prei en/of boerenkool, bij gerookt vlees, bij vis, bij de lunch en als snack of tussendoortje. Voor 2 potten Bereidingstijd: ± 20 minuten Wachttijd: ± 24 uur
Lees meerVenkelstamppot met scamorza en tomaat
Maak deze venkelstamppot met tomaat en scamorza en je zet een lekkere Italiaans getinte stamppot op tafel. Scamorza is een gerookte mozzarella die je kunt kopen bij kaasspeciaalzaken. Ik zag hem laatst zelfs bij de Jumbo liggen! De rokerige smaak combineert goed met de zoetzure smaak van tomaten uit blik. Ga wel voor een goede kwaliteit tomaten in blik die smaken echt veel beter. Scamorza smaakt heerlijk in ovenschotels, salades, door de pasta of serveer deze bijzondere kaas bij een glas stevige Italiaanse rode wijn. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 25 minuten Oventijd: ± 15 minuten
Lees meerGeroosterde mispels uit de oven
James Martin maakte laatst geroosterde mispels uit de oven bij Saterday Kitchen (BBC). Ik had jullie beloofd dat ik ze ook zou maken en als ze onder de categorie lekker zouden vallen, dat ik het recept zou delen. Nu was ik niet helemaal tevreden over het recept dus ik heb er iets aan gesleuteld en het mispel recept iets aangepast. Echt geroosterd kun je de mispels trouwens niet noemen: het zijn meer gepofte mispels. Hierbij dus een verrassend toetje met mispels! Nagerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ± 15 minuten (zonder vriestijd) Oventijd: ± 15 minuten
Lees meerSint-tiramisu
In deze Sint-tiramisu zitten speculaasjes in plaats van lange vingers en ouderwetse gemberballetjes als extra smaakmaker. Zo krijg je een simpel maar verrassend nagerecht dat gewoon elke dag van het jaar lekker is. Deze topper komt uit Het Grote Sinterklaas kookboek. Er staan zowel zoete als hartige sinterklaas recepten in deze bestseller. Ook hebben we in het boek een aantal recepten geschreven voor na 5 december als je nog chocolade letters, kruidnootjes of speculaasjes over hebt. Voorbereidingstijd: 15 minuten + min. 30 min in de koelkast zodat de speculaasjes zachter worden Bereidingstijd: 5 minuten
Lees meerHele roodbaars in de oven met paprika-, noten en olijven
foto Willem Bouman Voor een “photo shoot” had ik van de week 5 hele roodbaarzen nodig. Prachtvissen.. en lekker! Aan het einde van de dag was er genoeg om het hele team er één mee naar huis te geven. Heerlijk en iedere vis groot genoeg voor een maaltje voor 4 personen. Als bereidingstip gaf ik ze onderstaand recept mee. Het is zo makkelijk: snel even vullen met wat kruiden en citrus, smaakmakers erover en dan 20-30 minuten in de voorverwarmde oven garen. Fotograaf Lynn van Woudenbergh wilde weten of het ook in een afgesloten bbq zoals de nieuwe Black Bastard van haar man kon. En ja hoor dat is juist extra lekker! Zowel in de oven als in de afgesloten barbecue garen is een ideale manier om de roodbaars en andere hele vissen te bereiden en zo de volle vissmaak optimaal tot z’n recht te laten komen. Zelf vind ik het lekker om deze roodbaars te combineren met haricots verts en rijst. Voorbereidingstijd 10 minuten + 20-30 minuten in de oven Hoofdgerecht voor ca. 4 personen
Lees meerBloemkoolsoep met walnoten-komijnpesto
Deze bloemkoolsoep met walnoten-komijnpesto is eenvoudig te maken en ziet er door de presentatie extra feestelijk uit. Omdat het bij ons op het ogenblik walnoten regent maakte ik er een walnoten-komijnpesto bij. Die combineerde bijzonder goed met de licht pittige smaak van de bloemkoolsoep. Zo'n walnotenpesto is echt een aanrader want niet alleen in de soep smaakt deze pesto erg lekker hij is ook heerlijk op een sneetje brood met een plak rauwe ham of kaas. Een heerlijk soepje voor door de weeks of in het weekend. Door de toppings er apart bij te serveren krijgt de soep een feestelijk tintje. En met wat lekker knapperig brood erbij zet je een lekkere maaltijd op tafel. Soep voor 4 personen Bereidingstijd: ± 30 minuten
Lees meerGroentesalade met gebakken zeewiersnippers
Deze groentesalade bestrooi ik met gebakken zeewiersnippers. De smaak heeft na het bakken iets weg van gebakken spekjes en geeft de salade wat extra pit en een lekker smaakje! Lepel er een grove mosterddressing over en bestrooi de salade met en vers geknipt bieslook. Met knapperig vers desembrood en extra olijfolie om te dippen zet je een kleurrijk en smakelijk gerecht op tafel. Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ± 30 minuten
Lees meer