Bijgerecht

Roze groenten uit het zuur

Bijgerecht

Roze groenten uit het zuur

Deze roze groenten uit het zuur zijn eenvoudig te maken. In eerste instantie ziet de pot met de in wijnazijn ingemaakte groenten er kleurig uit maar al snel verbleken de radijsjes en de ui en geven deze rode groenten hun kleur af aan de bloemkoolroosjes. Het uiteindelijke resultaat zijn twee potten met prachtige ingemaakte roze groenten in het zuur. De ingemaakte groenten smaken lekker in salades, als bijgerecht bij kaas en/of vleesplankjes, bij Aziatische gerechten, bij stamppotten met ui, prei en/of boerenkool, bij gerookt vlees, bij vis, bij de lunch en als snack of tussendoortje.

Voor 2 potten

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Wachttijd: ± 24 uur

Bereidingswijze

  1. Snijd de radijsjes van het groen maar laat de worteltjes eraan zitten. Schil de wortel en snijd hem in plakjes. Verdeel de bloemkool in kleine roosjes. Pel de uien en snijd ze in dunne partjes.
  2. Verwarm de azijn met de suiker, een snuf zout en 300 ml water al roerende totdat de suiker is opgelost. Voeg de pimentbessen, zwarte peper en laurierblaadjes toe en laat alles op een laag vuur 5 minuten zachtjes koken.
  3. Verdeel intussen de groenten in laagjes over de potten en schenk het hete azijnmengsel er voorzichtig op. Sluit de potten direct en laat ze afkoelen. Bewaar de potten in de koelkast.
  4. De groenten worden al snel (na ongeveer een dag) roze. De groenten in het zuur blijft bewaard in de koelkast minimaal 3 weken goed.
  5. Gebruik altijd een schone lepel om groenten uit het zuur te scheppen en doe eenmaal uitgeschepte en niet opgemaakte groenten nooit terug in de pot maar zet ze afgedekt met huishoudfolie of in een afsluitbaar koelkastdoosje in de koelkast.

Variatietips
• Als je een klein stukje groen aan de radijsjes laat zitten hebben ze iets meer kleur.
• Met dit recept voor groenten uit het zuur kun je naar hartenlust variëren. Ook van alleen bloemkoolroosjes en rode uien of bloemkoolroosjes met radijs kun je deze roze groenten uit het zuur maken.
• Gebruik je bloemkool, wortel en gewone ui dan ziet de ingemaakte groenten er wit en oranje uit. De smaak blijft net als de die van de roze groenten dus friszuur.

Roze groenten uit het zuur

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer