Onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht!
Zelf je chocoladeboter of pasta maken is zo gebeurd. Leuk om samen met de kinderen te maken. Je kunt de espresso achterwege laten als ze dat niet lekker vinden. Je kunt er bijvoorbeeld een beetje vanille-aroma aan toevoegen voor kinderen.
Lees meerHet aspergeseizoen begint voorzichtig op gang te komen, van half april tot en met de derde week in juni kun je volop genieten van verse Hollandse asperges. Wist je, dat ze in Frankrijk net zo trots zijn op hun Franse asperges als wij op onze Hollandse? Op de markt merk je het daar direct als het aspergeseizoen begonnen is. Dan staat er een grote kraam met grote manden vol asperges, van fijne bosjes met dunne groene asperges tot dikke witte asperges. Eigenlijk net als bij ons, met één groot verschil: de witte asperges hebben daar vaak paarse kopjes. Wij gaan er prat op dat onze asperges helemaal blank zijn. De asperges worden daarvoor ’s morgens heel vroeg al gestoken, nog voor de zon de gelegenheid heeft de kopjes zelfs maar iets te laten kleuren. Dan is het heel raar om op de Franse markt te zien dat er speciaal gevraagd wordt naar de witte asperges met paarse kopjes. Er waren vrouwen die de paarse asperges er zelf tussenuit pikten. Daar moest ik meer van weten, dus vroeg ik de marktkoopvrouw ook voor mij speciaal die asperges met paarse kopjes uit te zoeken. Tijdens het bereiden kleurden die paarse kopjes groen, terwijl de stengels mooi wit bleven. Een leuk kleurcontrast op het bord en ik moet zeggen… het waren heerlijke asperges! En omdat ‘anders’ voor mij altijd een uitdaging is, heb ik ook de klassieke bereiding maar op zijn kop gezet. Ze hier het recept.
Lees meerMeiknolletjes, witte of wit-roze knolletjes worden ook meiraapjes genoemd. Ze zijn verwant aan koolraap. Van allebei wordt het loof als raapsteeltjes verkocht.
Lees meerHet jonge blad van koolraap, meiknolletjes en Chinese kool wordt in het voorjaar verkocht als raapsteeltjes. Ze zijn lichtpittig van smaak. Ze kunnen als spinazie worden bereid of gewokt. Vaak worden ze rauw gegeten.
Lees meerSchorseneren werden ooit ‘armeluis asperges’ genoemd, ten onrechte. Het zijn lange dunne wortels met een donkere, vaak zanderige schil. Bij het schillen krijg je vuile, plakkerige handen; daarom hebben ze ook wel de bijnaam ‘keukenmeidenverdriet’. Schil ze met keukenhandschoenen aan en je merkt er niks van.
Lees meerDit kwartelrecept is een souvenir van mijn onvergetelijke culinaire reis door China. Die reis maakte ik een aantal jaren geleden, voor een artikel in Nouveau. Wat een ervaring… en wat lekker!!! Tijdens die reis heb ik veel, heel lekkere, vaak extreme hapjes geproefd. Van eendentongetjes en gestoofde slang tot de echte (en de allerlekkerste ooit!) Pekingeend die in verschillende gangen op tafel kwam. Vooral de pannenkoekjes met de knapperige eendenhuid en een soort komkommer, lente-uitjes en zoet-kruidige hoisinsaus, smaakten hemels. Wauw, dat staat voor eeuwig in mijn geheugen gegrift, ik krijg heimwee als ik eraan terugdenk! Veel van de gerechten die ik toen heb geproefd, maak ik nog geregeld en deze kwarteltjes zijn echt favoriet. Vooral ook doordat ze niet alleen makkelijk te maken en heel lekker zijn, maar ook heel verrassend door het brandzout waarin ze worden gedipt. Ik serveer ze als borrelhap, vooraf of als hoofdgerecht. Hier worden ze gerookt zoals ik ze in Shanghai voor het eerst heb geproefd, maar je kunt ze ook in de oven garen, grillen of frituren in plantaardige olie. Als je geen rooktrommel hebt kun je een ruime (oude) pan met deksel gebruiken, waarin je boven een druipbakje, een rooster kunt plaatsen. Voorgerecht of borrelhap voor ca. 8-16 personen of hoofdgerecht voor 4-6 personen Voorbereidingstijd ca. 20 minuten, + een dagje trekken en een uurtje marineren, bereidingstijd ca. 10 minuten
Lees meer350 g groene asperges 1 venkelknol 8 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid 100 g gegrilde achterham 5 eieren 125 ml slagroom nootmuskaat 150 g belegen boerenkaas, geraspt bakvorm 30 x 20 cm groot stuk bakpapier Snijd de houtachtig uiteinden van de asperges, zorg dat hierna alle asperges even lang zijn. Schil met een dunschiller alleen de harde
Lees meer2 150 g oesterzwammen 40 g havermout 4 tl ras el hanout 5 el olijfolie 4 plakjes diepvries filodeeg, ontdooid 1 eetrijpe avocado sap van 1/2 citroen 2 stengels bleekselderij, in dunne reepjes 3 boswortels, in juliennereepjes 1 gele paprika, in dunne reepjes 40 g rucola keukenmachine bakplaat bekleed met bakpapier Hak in de keukenmachine
Lees meer2 250 g broccoli 2 el olijfolie 1 kleine ui, gesnipperd 1 teen knoflook, fijngehakt 2 el verse oregano, fijngehakt 100 g jongbelegen geitenkaas, geraspt 2 grote rode of gele paprika’s 100 g verse zalmfilet, in 2 lange plakken keukenmachine 2 kleine ovenschaaltjes, ingevet Snijd de broccoliroosjes van de stronk. Schil de stronk met een
Lees meer2 1 biologische sinaasappel 1 venkelknol 0,5 bosje radijs 1 el verse tijmblaadjes 4 el olijfolie 1 teen knoflook, fijngehakt 125 g zwarte linzen, gewassen en uitgelekt 0,5 el fijne (dragon)mosterd 1 bosuitje, in ringetjes 1 el verse dragon of bladpeterselie, fijngehakt Verwarm de oven voor op 220 °C. Halveer de sinaasappel en snijd 1
Lees meerEigenlijk zijn gevulde eitjes heel lekker maar wie durft er nog zo’n ouderwets borrelhapje op tafel te zetten? Met en beetje bietensap maak je er in een handomdraai mooie gevulde eieren van. Zo zijn die zestiger jaren eitjes ineens heel 2016! Voor 10 stuks Wachttijd: 1 uur Bereidingstijd: 15 minuten
Lees meerSuper goeie snack voor kinderen als ze van nootjes houden. Geef ze mee als 10 uurtje in een vrolijk papieren mini cupcakevormpje. En natuurlijk altijd lekker voor bij de thee of koffie.
Lees meer