Onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht!
Het maken van merengue is heel makkelijk als je er maar voor zorgt dat er absoluut geen vet bijkomt. Dus alles wat je gebruikt: kom, gardes, lepels, kopje, eerst heel goed afnemen met keukenpapier gedipt in azijn of citroensap. Eigeel is ook vet dus dat mag er ook niet bijkomen. Om dit te voorkomen is het handig om de eieren één voor één eerst boven een (vetvrij) kopje te splitsen en het eiwit vanuit het kopje in de grote schaal te doen. Mocht er een eigeel kapot gaan en mengen met het wit dan heb je maar 1 ei dat je niet kunt gebruiken voor de merengue. Voor mij blijft het een soort wonder om te zien hoe het gladde lobbige eiwit, door het te kloppen, veranderd in een luchtig en stevig schuim. Altijd leuk om met de kinderen te doen. Voorbereiding ca. 15 minuten, bakken/drogen 3-4 uur
Lees meerSeptember is de maand voor verse mosselen. Nog even genieten van het zomergevoel. Kook de mosselen zoals je gewend bent of volg onderstaand recept. En maak er zo’n ouderwets lekkere zure mosselsaus met veel mosterd bij. Met stokbrood of frieten en een salade erbij een echte vrijdagavond maaltijd, die in 20 minuten op tafel staat.
Lees meerHet is weer tijd voor de beste barbecue tips. Een stukje vlees grillen is makkelijk, snel en gezellig ook voor op door de weekse dag. Met een groot stuk vlees maak je in het weekend er een feestje van.
Lees meerTijdens een proeverij en een verrukkelijk etentje met collega’s op het Betuws Wijndomijn kregen we een aantal prachtige wijnen van het Domijn te proeven. Ook super lekkere bubbels! en cider van lokaal geperste appelen. Dit is de eerste keer dat ik echt enthousiast was over wijn en cider van eigen bodem. Petje af… Melissa van Mobipers waar de appels voor de cider worden geperst, had ook walnoot- en hazelnootolie van eigen productie bij zich. Wat ongelofelijk lekker zijn die! De walnootolie was al goddelijk maar met de Hazelnootolie waan je je in het paradijs! Boudewijn, van Restaurant Rivers, in Marnemoende, die in de wijngaard was komen koken, gebruikte ze in de gerechten die hij voor ons maakte. Net als in het restaurant kookt hij zalig met lokale producten. Dit Betuwse diner in de wijngaard was heel goed als culinaire inspiratie. Ik ben direct aan de gang gegaan met granito van groene thee die ik heb ontwikkeld met arganolie. Wat ik al dacht is waar, met deze hazelnootolie is het tenminste zo lekker! Kijk voor verkooppunten, webwinkels en het restaurant op de websites: http://www.betuwswijndomein.nl/ http://www.riversmarnemoende.nl/ http://www.mobipers.nl/ Voorbereidingstijd: ca. 10 minuten + tijd om te koelen en te trekken Bereidingstijd: ca. 3 minuten + een aantal uren om te bevriezen
Lees meerAfgelopen zaterdag 17 juni was het vlaggetjesdag in Scheveningen. Hiermee wordt de komst van de Nieuwe haring gevierd op de eerste zaterdag na de officiële start van het Nieuwe Haringseizoen, dit jaar op 14 juni. De vangst en verwerking van de Hollandse Nieuwe vindt tegenwoordig voornamelijk plaats in Scandinavië: Het Noorse Egersund, het Deense Skagen en een klein deel in Schotland. De benaming : Hollandse Nieuwe, Hollandse Maatjesharing en Hollandischer Matjes is sinds verleden jaar beschermd met de Europese erkenning: ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit ‘ (GTS). Geloof me, ze zijn heerlijk dit jaar. Smullen dus.
Lees meerDeze citroen mascarpone taart wordt op smaak gemaakt met citroensap en . De citroentaart wordt bestrooid met gehakte zure citroen kogels. Inmiddels is deze taart een van onze favorieten. De friszure, romige mascarpone combineert mooi met het knisperige van de zure citroen kogels. Het resultaat? Een verrassend lekkere en bijzondere citroentaart! Bereidingstijd: ± 25 minuten + 2 uur opstijven Voor 12 punten
Lees meerHeb je al eens brandnetels gegeten? Maak deze brandnetelpannenkoeken met spekjes en ik weet zeker je gaat ze vast vaker bakken! Brandnetels zijn heel gezond en smaken nog lekker ook. Gebruik alleen de jongen toppen van de planten en pluk ze op plaatsen waar geen auto’s rijden of honden uitgelaten worden. Je kunt ze roerbakken, bereiden als spinazie en verwerken in soep, hartige taarten en omeletten. Lunchgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 20 minuten
Lees meerGeen pillen, maar paprika! Dit was de strekking van een artikel onlangs in de NRC. Steeds meer huisartsen en ook ziekenhuizen en zorginstellingen gaan leefstijl – gezonder eten en meer bewegen – inzetten als medicijn. Er komt meer en meer bewijs dat ziekten als diabetes-2, obesitas, soms ook migraine, met gerichte leefstijlaanpassingen kunnen worden voorkomen en zelfs genezen. Ik juich het toe dat artsen dit eindelijk serieus gaan nemen en zo de steeds maar stijgende kosten voor medische zorg proberen terug te brengen. Dat is hard nodig! Per dag blijken er 150 nieuwe diabetespatiënten bij te komen. Maar ik ben ook van mening dat die medische zorg veel te lang op zijn troon is blijven zitten, in plaats van zelf eens lekker in beweging te komen. Voedingswetenschappers en diëtisten trekken al jaren aan de bel. De nieuwe generatie twintigers en dertigers geeft inmiddels ook al jaren het goede voorbeeld en ze zetten dagelijks hun heerlijke gezonde gerechten op Instagram en Pinterest. Chiazaad en gojibessen waren een hype, maar gezond leven is een trend, die zij in hun leven hebben geïntegreerd. Veel artsen weten weinig over gezond eten, daar leren ze in hun studie helemaal niets over. Gelukkig is de huidige generatie nieuwe artsen zelf al geïnteresseerd. Ik vind het hartstikke goed dat artsen en instellingen curatief gezond eten en bewegen gaan inzetten om mensen beter te maken, maar het knopje moet natuurlijk al eerder om. Dat zou zoveel leed voorkomen. Dus ook veertigers, vijftigers, zestigers, zeventigers en tachtigers: op naar de groenteman – als het nog lukt op de fiets of lopend – en ga er voor! Met 300 gram groenten per dag wordt het leven zoveel leuker en lekkerder! Begin eens met dit overheerlijke paprikasoepje, zo lekker kan gezond echt zijn!
Lees meerHeb je al een keer paardenbloemengelei gemaakt? Op ons erf ziet het gras er vrolijk geel en roze (van de pinksterbloemen) uit! Voor mij een teken dat ik mijn voorraadje paardenbloemengelei weer kan aanvullen. Paardenbloemengelei is een gelei met een heerlijke bloemige smaak die ik goed vind combineren met extra belegen of oude kaas. Maar ook bij blauwschimmelkazen, kip en varkensvlees doet deze gelei het goed. Of bestrijk een zuurdesemboterham met boter en deze gelei, zo lekker! Pluk de paardenbloemen ’s morgens en alleen op plekken waarvan je zeker weet dat het land niet bespoten is met insecticiden of roundup. Vanzelfsprekend laat je ook de paardenbloemen langs de wegkant staan. Maar in tuinen en weilanden waar niet gespoten wordt kun je naar hartenlust plukken. Voor 4 potten Bereidingstijd: ± 2 uur
Lees meerGroene asperges als lentebode, aangevuld met courgetteballetjes. Zalm met een fris sausje met dragon. Dit kan natuurlijk ook met dille of bieslook. De rest van de courgette kan gebruikt worden voor courgettesoep, –saus of door de pasta. Groene asperges worden vaak niet geschild, maar ik schil de onderste helft met een dunschiller.
Lees meerBloemkool is helemaal hip. Vorig jaar was de boerenkool helemaal je van het. Dit jaar is dat bloemkool. Iedereen is klaar met de (te lang) gekookte bloemkool. Waarom niet de bloemkool fijnmalen in de keukenmachine tot couscous. Of met tempura beslag frituren. Of roosjes roosteren in de oven en serveren met salsa verde. Of deze plakken bloemkool om toveren tot bloemkool 'steaks' groente met een heerlijke bite voor de vegetariers onder ons. Of voor wie een keertje minder vlees zou willen eten.
Lees meerMet dit basisrecept voor groentebouillon kun je alle kanten op én meteen alle groenterestjes uit je koelkast verwerken. Een rimpelige wortel of een stuk bloemkool dat zijn knapperigheid verloren heeft, verflenste kruiden, een handje spruitjes of een stuk witte kool dat eigenlijk al te lang in de groentelade heeft gelegen? Ze kunnen allemaal gebruikt worden! Knolselderij, ui en prei geven de bouillon een heerlijke kruidige smaak waardoor je weinig zout gebruikt. Met de groentebouillon gemaakt van de ingrediënten in dit recept maak je een geurige bouillon die je overal voor kunt gebruiken. Je kunt hem zo drinken als gezond tussendoortje of hem gebruiken om een gevulde groentesoep van te maken. Maar ook als met een handje groenten als plakjes bospeen, peultjes, wat champignons en/of ringetjes bosui of als basis voor een saus is deze bouillon heel geschikt. Voor ± 2½ liter Voorbereidingstijd: ± 15 minuten Bereidingstijd: ± 1 uur en 10 minuten
Lees meer