Bijgerecht

Paardenbloemengelei maken

Bijgerecht

Paardenbloemengelei maken

Heb je al een keer paardenbloemengelei gemaakt? Op ons erf ziet het gras er vrolijk geel en roze (van de pinksterbloemen) uit! Voor mij een teken dat ik mijn voorraadje paardenbloemengelei weer kan aanvullen.

Paardenbloemengelei is een gelei met een heerlijke bloemige smaak die ik goed vind combineren met extra belegen of oude kaas. Maar ook bij blauwschimmelkazen, kip en varkensvlees doet deze gelei het goed. Of bestrijk een zuurdesemboterham met boter en deze gelei, zo lekker!

Pluk de paardenbloemen ’s morgens en alleen op plekken waarvan je zeker weet dat het land niet bespoten is met insecticiden of roundup. Vanzelfsprekend laat je ook de paardenbloemen langs de wegkant staan. Maar in tuinen en weilanden waar niet gespoten wordt kun je naar hartenlust plukken.

Voor 4 potten
Bereidingstijd: ± 2 uur

Bereidingswijze

  1. Pluk het groene gedeelte van de paardenbloemen en doe de bloemblaadjes in een pan. Boen de citroenen schoon en snijd ze elk in 8 parten. Voeg 1 l water toe. Breng alles aan de kook en laat het 30 minuten op een laag vuur zachtjes koken.
  2. Schenk het mengsel door de met doek beklede zeef en breng het met de suiker opnieuw aan de kook. Laat het mengsel op een laag vuur, in ± 1 uur inkoken tot een gelei.
  3. Schenk de hete gelei in de potten en sluit ze direct. Bewaar de potten op een donkere koele plaats.

Tip
Was de potten op de hoogste temperatuur in de vaatwasmachine. Spoel de potten en de deksel nog een keer na met kokend water en laat ze uitlekken op een schone theedoek

Paardenbloemengelei maken

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer