Pompoen walnotencake
Pompoen walnotencake

Pompoen walnotencake

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken  ,   ,   

november 10, 2017

In deze pompoen walnotencake wordt gemaakt zonder toevoegen van boter of andere vetstof. De pompoen maakt hem lekker smeuïg en de pitten en noten geven deze cake een lekkere bite. Maak hem een dag van tevoren dan heeft de cake nog meer smaak. Verras de kinderen er morgen mee als ze terug komen van hun Sint Maartentocht met een lekkere kop warme chocolademelk. Dat gaat er vast wel in!

Bereidingstijd: ± 35 minuten
Oventijd: ± 50 minuten
Voor ± 25 plakken

Ingrediënten

4 grote eieren

200 g pompoen, geschil en van pitten ontdaan

1 sinaasappel

75 g gepelde walnoten

200 g lichte basterdsuiker

50 g pittenmix (pompoenpitten en zonnepitten)

100 g amandelmeel

200 g zelfrijzend bakmeel

1 eetlepel kaneelpoeder

½ theelepel geraspte nootmuskaat

100 g poedersuiker

± 1 eetlepel melk

eventueel oranjebloesemwater

extra nodig: handmixer, ingevette en met bloem bestoven tulbandvorm

Bereidingswijze

1Verwarm de oven voor tot 180 °C.

2Splits de eieren. Rasp de pompoen fijn. Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil dun af en pers de helft van de vrucht uit. Hak de walnoten grof en rooster ze in een droge koekenpan en schud ze op keukenpapier.

3Klop met de mixer de suiker met de dooiers lichtgeel, dik en romig. Spatel de geraspte pompoen, de walnoten, de pittenmix, de sinaasappelrasp en het sap, het amandelmeel, het bakmeel, een mespuntje zout , het kaneel en de nootmuskaat erdoor. Dit wordt een stevig mengsel.

4Klop de eiwitten in een vetvrije kom helemaal stijf. Spatel eerst een beetje van het pompoenmengsel en vervolgens de rest er luchtig door.

5Bak de cake in de voorverwarmde oven in 50 minuten bruin en gaar. Laat de cake 10 minuten in uit gezette oven afkoelen. Keer hem op een taartrooster en laat nog 15 minuten met de vorm erover staan. Neem de vorm van de cake en laat hem verder afkoelen.

6Roer de poedersuiker met de melk los en voeg naar wens een paar druppels oranjebloesemwater toe. Laat het glazuur even staan en lepel het over de afgekoelde tulband. Laat het glazuur drogen. Snijd de pompoen walnotencake in plakken.

Tips
• Deze pompoen walnotencake kun je goed invriezen. Verpak de afgekoelde cake in een diepvrieszak (of gebruik een vacumeerzak) en vries hem snel ik. De cake blijft ± 1 maand goed.
• Bewaar de aangesneden cake in een goed afsluitbare taartdoos of in een stuk aluminiumfolie.

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.